Oamenii sunt dependenți de tehnologia modernă? Folosește mai rar smartphone-ul!
Pentru unii oamenii tehnologia modernă a devenit un impediment, pentru alții o binecuvântare. Mulți oameni nu mai văd viața lor fără ajutorul tehnologiei moderne.
Încă de dimineață aud sunetul ceasului de alarmă care cu siguranță este un dispozitiv sofisticat, are setări flexibile, funcția de prognoză meteorologică și alte funcții importante. Un ceas obișnuit care să fie pus să sune dimineața la oră fixă ar reprezenta prea puțin pentru oamenii moderni, care au devenit dependenți de tehnologie.
Smartphone-ul a devenit deja un gadget folosit de toți oamenii. Pentru fiecare dintre ei acest gadget este perceput ca fiind o parte din ei și acest lucru nu este deloc exagerat. Oamenii verifică cele mai recente mesaje sau știri înainte de a merge la culcare. Setează ceasul de alarmă pe smartphone și se culcă cu el lângă pat. Dimineața se trezesc cu gândul să se uite la smartphone, îl folosesc întreaga zi și apoi, din nou, seara, înainte de somn stau tot cu ochii în acest telefon.
Ce s-ar întâmpla dacă un astfel de om, care este dependent de smartphone, își va impune să-l folosească doar o oră din zi. Acest lucru pare simplu de făcut, dar în realitate nu este deloc așa. Cu siguranță 60 de minute pe zi este foarte puțin pentru un om dependent de smartphone. Oamenii obișnuiți cu acest gadget nu-și pot imagina existența lor fără acest telefon. Cu siguranță le va fi foarte greu să renunțe la acest obicei și să-și schimbe modul de petrecere al timpului pe care îl consumau uitându-se tot timpul pe telefon. Orice semnal acustic, luminos, le strică concentrarea și îi fac să-și verifice telefonul. În timp creierul se obișnuiește cu așa ceva și acest lucru creează dependență.
În general oamenii se uită pe smartphone când se plictisesc. Dacă nu mai fac asta, vor vedea imediat că în minte le vin diferite idei spontane, care înlocuiesc ideile vechi neinteresante. Pe termen lung, acest lucru are un efect bun mai ales asupra creierului, care devine interesat de lucrurile din jur, pentru divertisment.
Un lucru negativ pe care smartphone-ul îl poate face oamenilor este că dă dependență. Oamenii ajung să-l folosească chiar și atunci când sunt la volan cu mașina în trafic. Șoferii folosesc telefonul mobil în timp ce conduc ceea ce este cu adevărat periculos și pentru ei și pentru alți participanți la trafic, pentru că din cauza neatenției se pot produce accidente grave.
Oamenii nervoși și tensionați au tendința de a sta tot timpul pe smartphone. Din cauza stresului și a stării de nervozitate nu se pot relaxa și simt nevoia de a butona telefonul. Renunțarea conștientă la utilizarea permanetă a smartphone-ului este o decizie care aduce o stare de bine. Sunt oameni care au renunțat să intre de pe smartphone pe Facebook și pe Instagram și au spus că le-a venit foarte greu la început să se rupă de astfel de obiceiuri. Se pare că în prezent să folosești mai puțin timp telefonul mobil este o realizare. Mass-media socială ne face uneori rău și nici nu ne dăm seama cât de mult a ajuns să ne afecteze starea interioară. Cei care petrec mult timp pe Facebook, Twitter sau Instagram, vor constata că se simt obosiți și că au în comun oboseala creată de petrecerea timpului ore în șir în mediul social online.
Deși există multe dezavantaje create de dependența de acest gadget, asta nu înseamnă că el nu are și avantaje.
În cazul persoanelor în vârstă nu este vorba despre dependență ci de beneficii. La seniori smartphone-ul oferă anumite beneficii care sunt importante. El reprezintă un mijloc de comunicare rapid, util, perfect pentru persoanele în vârstă. Mulți dintre ei știu să folosească aplicația WhatsApp și să trimită mesaje text și fotografii la prieteni, rude, copii. Prin intermediul acestor telefoane ei pot comunica ușor cu nepoții sau cu rudele apropiate. Pot primi fotografii din vacanța acestora sau mesaje cu felicitări în diferite momente ale vieții lor sau la ocazii deosebite (sărbători, zile onomastice, zile de naștere).
Sunt oameni care folosesc smartphone-ul pentru cumpărături online sau pentru a comunica cu prietenii. Unele gadget-uri de acest fel au o mare varietate de aplicații și funcții utile pentru divertisment și sănătate.
Oamenii cumpără tot felul de accesorii inteligente care pot fi purtate, cum ar fi ochelarii de soare ce au cameră video, brățările fitness sau ceasurile cu telefon. Acestea au aplicații unice foarte interesante. Sunt noi modele de smartwatch cu touchscreen care sunt compatibile cu telefoanele cu aplicații iOS și Android. Au cartele Micro SIM care funcționează în majoritatea rețelelor (Orange, Vodafone, Telekom) și pot monitoriza somnul, pulsul, sedentarismul, pot contoriza numărul de pași făcuți într-o zi.
Smartphone-ul este util și practic, dar trebuie folosit puțin, pentru că nu este sănătos să petreci atât de mult timp pe telefon.