Categorii: Cultura

Bacauanii nu-si mai fac abonamente la teatru

Ideea punerii in vinzare de abonamente, prin intermediul carora cei interesati sa vizioneze piesele dorite la Teatrul „Bacovia” la preturi mai mici, s-a dovedit a fi un esec. Liceenii, principalul public in opinia conducerii teatrului bacauan, s-au aratat dezinteresati de aceasta forma de promovare a artei dramatice.

„Am renuntat la abonamente. Nu a mers activitatea cu liceele. Abonamentele de 100.000 lei vechi, prin care tinerii puteau viziona, la alegere, patru spectacole, la pretul de 25.000 lei vechi un spectacol, au fost returnate intr-un numar foarte mare. Aceasta din cauza ca elevii de liceu sint obisnuiti sa vina la teatru insotiti de profesori, care sa le aleaga piesa. Noi am plecat de la ideea ca elevul, avind acest abonament si vazind ce spectacole se joaca, va putea veni cind va dori la teatru. Dar tinerii nu par a fi adepti acestui sistem, alegind grupul si profesorul care sa-i indrume”, a spus Elena Parascan, sefa Agentiei Teatrale.

Pentru regizorul Geo Balint, dezinteresul fata de teatru reprezinta o problema care se manifesta la nivelul intregii tari si marcheaza situatia de criza existenta la nivelul culturii.

„Statistica facuta la nivelul tarii arata ca doar 10 -15 la suta din populatie merge la teatru. La teatrul din Bacau s-au facut multe demersuri pentru atragerea publicului, insa fara succes. Nu prea merge lumea la teatru. Inainte de 1990, teatrul era un fel de debuseu. Acum e la mijloc televizorul. Eu insumi, cind ajung acasa, stau cu telecomanda in mina si «mestec» emisiuni. Ma fura si nu e moral”, a afirmat Geo Balint.

Spectatorii dau buzna chiar la ridicarea cortinei

O explicatie a dezinteresului fata de abonamente a gasit si conducerea teatrului bacauan. „Nu se vind abonamente pentru ca bacauanul vrea sa fie liber sa aleaga. Vrea sa fie pus in situatia de a alege. Spre exemplu, duminica seara, la ora 6.45, cu un sfert de ceas inainte de a incepe piesa, nu stiu citi oameni imi vin in sala. Iar cu cinci minute inainte de ridicarea cortinei se intimpla sa vina 50 – 60 de spectatori”, a precizat Gabriel Dutu, director adjunct al Teatrului „Bacovia”.

O eventuala promovare a pieselor care se pot juca intr-o stagiune, pentru a atrage platitorii de abonamente, reprezinta o imposibilitate pentru cei de la teatru. Cel putin in momentul de fata.

„In conditiile in care o parte din productia pieselor de teatru o suportam din venituri proprii, ne-ar conveni sa stim pe ce bani ne bazam. Ar fi un vis foarte frumos. Insa sintem in imposibilitatea de a ne fixa un lucru clar, pentru ca nu stim ce venituri vom avea”, a mai spus directorul Dutu.

Piese slabe, care nu atrag oamenii sau nu le provoaca interesul, este o idee de neconceput pentru Gabriel Dutu. „Nu cred ca am dat chixuri cu spectacolele noastre. Oricum, ceea ce conteaza pentru noi este sa avem salile pline la fiecare piesa”, a mai adaugat el.

Update in joi, 26-10-06 22:20

Constantin Gherasim

Comentează
Share
Publicat de
Constantin Gherasim

Recent Posts

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Acest website folosește cookies.