Bacauanii nu-si mai fac abonamente la teatru
Ideea punerii in vinzare de abonamente, prin intermediul carora cei interesati sa vizioneze piesele dorite la Teatrul „Bacovia” la preturi mai mici, s-a dovedit a fi un esec. Liceenii, principalul public in opinia conducerii teatrului bacauan, s-au aratat dezinteresati de aceasta forma de promovare a artei dramatice.
„Am renuntat la abonamente. Nu a mers activitatea cu liceele. Abonamentele de 100.000 lei vechi, prin care tinerii puteau viziona, la alegere, patru spectacole, la pretul de 25.000 lei vechi un spectacol, au fost returnate intr-un numar foarte mare. Aceasta din cauza ca elevii de liceu sint obisnuiti sa vina la teatru insotiti de profesori, care sa le aleaga piesa. Noi am plecat de la ideea ca elevul, avind acest abonament si vazind ce spectacole se joaca, va putea veni cind va dori la teatru. Dar tinerii nu par a fi adepti acestui sistem, alegind grupul si profesorul care sa-i indrume”, a spus Elena Parascan, sefa Agentiei Teatrale.
Pentru regizorul Geo Balint, dezinteresul fata de teatru reprezinta o problema care se manifesta la nivelul intregii tari si marcheaza situatia de criza existenta la nivelul culturii.
„Statistica facuta la nivelul tarii arata ca doar 10 -15 la suta din populatie merge la teatru. La teatrul din Bacau s-au facut multe demersuri pentru atragerea publicului, insa fara succes. Nu prea merge lumea la teatru. Inainte de 1990, teatrul era un fel de debuseu. Acum e la mijloc televizorul. Eu insumi, cind ajung acasa, stau cu telecomanda in mina si «mestec» emisiuni. Ma fura si nu e moral”, a afirmat Geo Balint.