Nicolăescu: „Aţi creat un popor care se teme de boală mai mult decât orice”
Urcat la tribuna Parlamentului, după intervenţia lui Puiu Haşotti, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a criticat dur opoziţia şi moţiunea de cenzură introdusă de aceasta.
Iritat de comentariile făcute de reprezentanţii PSD, Eugen Nicolăescu a declarat răspicat: „Aceasta nu a fost reformă! Nici grijă faţă de cetăţean! Nici descentralizarea sistemului! Aceasta a fost doar o operaţie de lobotomie! Adică de tăiere a pârghiilor de control asupra zonei unde se consumă cei mai mulţi bani ai sănătăţii: spitalele”.
Eugen Nicolăescu: „PSD nu mai reprezintă o alternativă politică pentru România, PSD este doar un partid în care cetăţenii români nu trebuie să mai aibă niciodată încredere, indiferent de promisiunile făcute. Autorii moţiunii strigă ca din gură de şarpe că reforma este îndreptată împotriva pacienţilor şi pune în pericol dreptul cetăţenilor la sănătate şi îngrijiri medicale. Atât de tare au fost marcaţi de grija faţă de pacient, încât majoritatea amendamentelor depuse de către reprezentanţii Opoziţiei au cerut scoaterea din proiectului de lege a prevederilor referitoare la incompatibilităţile şi conflictele de interese din acest domeniu, care-i loveau pe privilegiaţi”.
Ministrul a subliniat faptul că: „De 16 ani toată lumea vorbeşte de reforma sistemului sanitar, dar reforma s-a oprit de fiecare dată la poarta spitalelor. PSD nu a vrut să facă reformă, nu a fost interesat de sănătatea oamenilor! A făcut doar o lege a spitalelor, o lege care prevede că aceste instituţii funcţionează în folosul directorilor şi a grupurilor de interese din jurul lor. Această lege a creat surse de câştiguri pentru potentaţii PSD din sistem, şi nu a adus nici un beneficiu cetăţenilor plătitori de asigurări sociale de sănătate”.
Ministrul a continuat: „Contabilul portocaliu a început să fie hulit şi ameninţat numai în momentul în care a încercat să facă ordine financiară în sistem. Altfel nimeni nu i-a remarcat şi criticat nepriceperea medicală în legi specifice, cum sunt cea a transplantului, a medicinei primare, a medicamentului”.
Nicolăescu a atras atenţia asupra faptului că Sănătatea este principalul consumator al banilor publici dar, din păcate, în România sistemul sanitar este un fel de gaură neagră din lipsa controlului şi a pârghiilor de control prin care această scurgere păguboasă de fonduri să fie transformată într-un sistem viabil, calitativ şi performantat, fără favoruri şi beneficii pentru clientele politice sau grupuri de interese.
El a exemplificat prin faptul că sistemul sanitar este singurul în care Legea conflictelor de interese nu se pune în aplicare.
Eugen Nicolăescu: „Sistemul sanitar este singurul sector care utilizează bani publici şi în care nu se aplică Legea conflictelor de interese. Iar conflictele de interese sunt una dintre cauzele datoriilor uriaşe în sistem. Contabilul portocaliu a deranjat şi deranjează pentru că vrea să schimbe această stare de lucruri. Medicii sunt persoane speciale, deosebite, care merită tot respectul şi recunoaşterile sociale pentru menirea pe care o au. Eu însumi îi respect în mod deosebit. Cu toate acestea, cred că nu trebuie plasaţi deasupra legii. Lege care, în cazul de faţă, este cea a conflictului de interese. Medicii au marea şi unica şansă de a obţine respectul pentru ceea ce fac şi nu cred că favorurile politice vremelnice sunt adevăratul lor preţ. Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori! Nu vreau să înlocuiesc demagogia PSD cu o altă demagogie. Dar vă asigur că reforma pe care Guvernul Tăriceanu a gândit-o are în centrul său omul, fie că este medic, fie că este pacient. Esenţa liberalismului este tocmai grija pentru viaţa individului. Cu tot ce implică ea! Reforma sistemului sanitar vrea să pună capăt exodului de medici tineri, vrea să dea medicului ce este al medicului, din punct de vedere financiar şi profesional. Implicit, aceste măsuri vor duce la creşterea calităţii actului medical care se exercită asupra pacientului”.
Autor : Dana LASCU