Munca in Italia – mai usoara pentru romanii din 2007
Corespondenţă din Roma
Pentru romanii care vor sa munceasca in Italia viata va fi mult mai usoara de acum inainte. Nu vor mai sta la cozi pentru a-si reinoi permisul de sedere, nu vor mai fi nevoiti sa munceasca la negru in asteptarea unui nou decret al fluxului locurilor de munca si nu vor mai fi expulzati.
Din acest an, legislaţia pivind imigrantii romani si bulgari din Italia nu mai este Legea Bossi-Fini, ci Textul unic privind libera circulatie si sederea cetatenilor originari din statele Uniunii Europene.
Astfel, toate cererile prezentate inainte de intrarea Romaniei in UE de catre romani, vor fi arhivate, dar cel mai important lucru este ca de acum inainte, romanii vor putea fi angajati in mod direct, nu prin intermediul si in limita locurilor de munca puse la dispozitie de Statul italian.
Menajerele, infirmierii, muncitorii agricoli si din sectorul turistic, constructii si din fabrici vor putea semna un contract cu angajatorul, stabilind numarul orelor de munca si salariul.
Angajatorul este obligat sa inscrie cetateanul strain la Inps (Oficiul pensiilor) si Inail (asigurare de munca in caz de accidente).
Iata care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga un cetatean roman pentru a fi angajat in Italia:
- cererea prezentata in luna martie a anului trecut la Oficiul postal a fost arhivata dupa intrarea Romaniei in UE;
- cei care vor sa munceasca ca menajere, infirmieri, muncitori in fabrici, in hoteluri, restaurante, santiere si agricultura, trebuie sa semneze un contract normal cu angajatorul;
- cu acest contract, două fotografii si pasaportul se prezinta la Oficiul postal si trimite toate acestea Oficiului Migratie din localitate;
- sau cu toate acestea se prezinta direct la Oficiul Migratie din localitate si solicita Carta de sedere;
- Carta de sedere permite inscrierea cetateanului strain la Serviciul sanitar national si schimbarea domiciliului;
- angajatorul este obligat sa inscrie cetateanul strain la Inps.
Pentru a afla mai multe informatii privind muncitorii, contractele de munca, formulare etc se pot consulta site-urile internet www.interno.it sau www.welfare.gov.it.
Sursa: Raluca Nita, Amos News