Categorii: ActualitateSocial

Modificari la Codul Rutier

Codului Rutier a fost modificat de catre guvern, fiind introduse o serie de elemente care vor facilita recuperarea mai rapida a carnetului de conducere in cazul in care acesta a fost suspendat.

Printre alte modificari se numara dreptul cetatenilor romani de a obtine permisul de conducere in orice stat membru UE, obligativitatea incheierii de polite RCA pentru mopede si remorci precum si cresterea limitei de viteza pentru o serie de categorii de autoturisme. Detectoarele radar raman in continuare legale.

Prevederile acestei ordonanţe au fost modificate pe două paliere. Primul ţine de preluarea unor norme europene, care sunt cuprinse în directive, şi care privesc exercitarea unor drepturi ale cetăţenilor statelor Uniunii Europene, iar un al doilea palier priveşte anumite relaxări, în ceea ce priveşte legislaţia naţională.

Persoanele cu domiciliul sau reşedinţa în România, precum şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, care se află la studii în România pentru o perioadă de cel puţin 6 luni sau care au rezidenţa normală în România, pot solicita obţinerea permisului de conducere. În cazul lor, examinarea la proba teoretică se poate face, la cerere, într-o limbă de circulaţie internaţională.

O a doua prevedere importantă este că permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţi ale statelor UE, deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti.

Noţiunea de „rezidenţă normală” introdusă în aceste prevederi este definită conform prevederilor Directivei 91/439/CEE privind permisul de conducere, respectiv locul unde o persoană locuieşte în mod obişnuit, adică cel puţin 185 de zile într-un an calendaristic, datorită unor legături personale şi profesionale sau, în cazul persoanelor fără legături profesionale, datorită unor legături strânse între acestea şi locul în care locuiesc.

Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere în situaţia schimbării de către titular a domiciliului, iar încălcarea unor reguli de circulaţie poate fi probată şi cu ajutorul camerelor video, mijloc tehnic ce nu se omologhează, ci doar se certifică.

Alte prevederi se referă la faptul că un nou proprietar are obligaţia de a transcrie vehiculul pe numele său, pentru a fi luat în evidenţele autorităţilor în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea. În cazul pierderii, furtului, schimbării numelui ori deteriorării certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat să solicite autorităţii competente eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau de înregistrare, tot în termen de 30 de zile. Pe de altă parte, evidenţa permiselor reţinute şi a sancţiunilor aplicate vizează doar organizarea internă a poliţiei rutiere.

Evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie se ţine de către poliţia rutieră, în condiţii stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative.

Vehiculele care tractează remorci trebuie să circule pe drumurile publice cu 10 km/h mai puţin decât viteza maximă admisă pentru categoria din care face parte autovehiculul trăgător.

O altă prevedere se referă la faptul că poliţia rutieră poate dispune doar ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă, depozitarea acestora fiind atributul administraţiei publice locale sau al administratorului drumului public. De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale sau administratorul drumului public au obligaţia de a amenaja drumuri laterale, căi de acces către drumurile laterale şi locuri de traversare a drumurilor naţionale, destinate circulaţiei animalelor şi vehiculelor cărora le este interzis, în anumite condiţii, accesul şi deplasarea pe drumurile publice.

Actul normativ introduce norme care completează cadrul legal în materia gestionării evenimentelor rutiere „uşoare”, prin aplicarea conceptului de „constatare amiabilă de accident”. În acest fel serviciul public realizat de Poliţia Rutieră va fi degrevat de o parte din activităţi, iar societăţilor din domeniul asigurărilor vor fi implicate în activităţile de constatare şi soluţionare a accidentelor uşoare.

Sistemul actual de constatare a accidentelor presupune parcurgerea unor proceduri administrative care nu ţin seama de intensitatea evenimentului rutier – accident grav, soldat cu victime umane şi pagube materiale importante, sau accident uşor, din care rezultă pagube materiale -, iar consecinţele au fost negative, atât pentru buna desfăşurare a serviciului public, cât şi pentru gradul de mulţumire al cetăţenilor în această privinţă.

Totodată a fost avută în vedere necesitatea stabilirii obligaţiei de încheiere a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) pentru remorci şi mopede.

De asemenea, se pedepseşte cu amendă, neîndeplinirea de către unitatea de asistenţă medicală autorizată, care a efectuat examenul de specialitate, a obligaţiei de a comunica poliţiei rutiere faptul că o persoană a fost declarată inaptă pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, dacă s-a produs un accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afecţiunilor medicale ale conducătorului de vehicul.

O altă noutate este sancţionarea comportamentului conducătorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceaţă, aducând prejudicii celorlalţi participanţi la trafic.

Întrucât suspendarea dreptului de a conduce produce efecte numai pe teritoriul naţional, s-a impus şi asigurarea cadrului legal pentru restituirea permisului de conducere eliberat de o autoritate străină, atunci când titularul acestuia părăseşte România înainte de expirarea perioadei de suspendare, respectiv armonizarea prevederilor ordonanţei de urgenţă cu cele ale art.42 din Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena în 1968, ratificată de România prin Decretul nr.318/1980.

Au fost reconsiderate condiţiile de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, prin limitarea aplicării măsurii doar în cazul suspendării dreptului de a conduce pentru anumite fapte cu pericol social grav.

“Sunt avute în vedere situaţiile în care: permisul de conducere a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal sau titularul permisului a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, potrivit legii“ a declarat ministru Cristian David.

Totodată, a fost stabilită întinderea aplicării măsurii suspendării, în sensul că nepromovarea testului sau neprezentarea conducătorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendării dreptului de a conduce pentru o singură perioadă de 30 de zile, urmând ca la expirarea acesteia titularul să redobândească dreptul de a conduce.

A fost stabilită o egalitate de tratament, prin introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 90 de zile, atunci când fapta conducătorului de autovehicul sau tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Aceeaşi sancţiune se aplică şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus neînceperea urmăririi penale, scoaterea de sub urmărire penală sau încetarea urmăririi penale, dacă pentru regula de circulaţie încălcată ordonanţa de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

O altă noutate este că plângere împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu se mai depune la serviciul poliţiei rutiere ci se depune la judecătoria în a cărei rază de competenţă a fost constatată fapta, urmând ca în baza dovezii înregistrării acestei plângeri în termenul legal de 15 zile, prezentată unităţii de poliţie, permisul de conducere reţinut să fie restituit titularului.

Plângerea suspendă executarea amenzilor şi sancţiunilor contravenţionale complementare de la data înregistrării acesteia până la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti. Dacă instanţa judecătorească respinge plângerea, contravenientul trebuie să se prezinte serviciul poliţiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti.

Update in vineri, 29-06-07 20:28

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Comentează

Vezi comentarii

  • Buna ziua . Perioada de suspendare a permisului de conducere de 90 de zile sunt zile calendaristice ?

Share
Publicat de
Bacau Online

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.