Măsuri severe anticopiat în școlile din România
De-a lungul anilor tinerii și-au dorit să treacă examenele mai ușor, fără să învețe temeinic și au aflat diverse metode ingenioase de la alte generații de elevi și studenți pentru a frauda examenele. Astfel de metode sunt destul de riscant de folosit, mai ales că profesorii știu cele mai comune metode de copiat folosite de elevi.
Potrivit specialiștilor, înșelăciunea face parte din viața de zi cu zi. Poate părea greu de crezut, însă studenții care învață cu adevărat și nu trișează la examene sunt în minoritate. La elevi numărul este mai mic, dar la fel de îngrijorător. Se pare că studenții care au dificultăți de concentrare sunt mai motivați să copieze la examene. La ei s-a constatat că există o presiune concurențială mai mare și suferă mai frecvent de anxietate și de stres.
Noi decizii luate de Ministerul Educației Naționale
Ministerul Educației Naționale a emis Ordinul Nr.4830/2018, publicat în Monitorul Oficial, care se referă la organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național în 2019. Potrivit art. 7 din acest ordin, comisiile de bacalaureat trebuie să asigure camere de supraveghere video și audio funcționale în sălile unde se desfășoară examenele, unde are loc descărcarea, multiplicarea subiectelor, predarea și prelucrarea lucrărilor, numerotarea și introducerea lor în plicuri, evaluarea lucăririlor sau depozitarea bagajelor. Dotarea sălilor cu camere funcționale de supraveghere video și audio trebuie realizată până la începerea probelor de examene.
Înregistrările video și audio sunt verificate prin sondaj de comisiile de bacalaureat din toate centrele de examen, în scopul asigurării desfășurării corecte a examenului de bacalaureat. Dacă apar fraude sau tentative de fraude atunci se face o verificare a înregistrărilor audio-video și în toate celelalte săli de examene. În caz de nereguli ce țin de nerespectarea reglementărilor cu privire la organizarea, desfășurarea examenului de bacalaureat, se pot lua măsuri și mai drastice, care merg până la eliminarea candidaților din examen.
Președinții comisiilor de bacalaureat sunt numiți de Comisia Națională de Bacalaureat din rândurile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar. Componența comisiilor din centrele de examen se stabilește de Comisiile de bacalaureat, cu doar 48 de ore înainte de începerea probelor scrise. Cadrele didactice care vor fi numite drept profesori evaluatori nu vor evalua lucrările candidaților din propriul județ.
Supravegherea video este suficientă ca metodă de prevenție a copiatului în România?
Această metodă este folosită în școli și a dat rezultate la bacalaureat, însă în alte situații nu este atât de eficientă pe cât se spune. Dacă ne referim însă la detecția corupției în România, sunt necesare metode suplimentare de prevenție a copiatului și a corupției. Despre România se spune că nu este pe lista țărilor monitorizate pentru că ar fi suspecte de corupție.
În prezent, oamenii care supraveghează în sală sunt cei care pot depista cel mai bine tinerii care au intenția de a frauda examenele. Aceștia trebuie să fie oameni de încredere, care își îndeplinesc obligațiile corect. Dacă prind pe un elev copiind, supraveghetorul îl poate elimina din examen.
Cu siguranță supravegherea video detectează anumite forme de copiat, însă nu și pe cele mai puțin vizibile, care sunt mai ingenioase și care apar pe site-ul DeCopiat.com. La bacalaureat și anumite examene, camera video poate filma ce se întâmplă în sala de clasă, astfel, dacă unii tineri utilizează fițuici sau alte metode de copiat vizibile vor fi înregistrați. De asemenea, pe înregistrarea video se va vedea dacă elevii vorbesc între ei, dacă sunt ajutați de profesori, sau dacă se întorc în bancă și se ajută între ei la examene.
Camerele de supraveghere au un rol important și anume acela că îi determină pe tineri să se abțină de la copiat și de la vorbit între ei, știind că sunt supravegheați astfel. Supravegherea video nu acoperă totul dar depistează multe dintre metodele vechi de copiat (fițuici, cu smartphone-ul, scrierea textului sau a unor formule matematice pe palmă, riglă, pixuri și altele).
În ciuda camerelor de supraveghete, unii elevi vin cu un întreg arsenal tehnologic care să-i ajute să treacă examenul. Ei folosesc diferite gadget-uri sofisticate pentru a nu fi prinși copiind. Cele mai populare sunt ceasurile de tip telefon mobil, care pot fi considerate ca fiind ceasuri normale. Aparatura pentru copiat de ultimă generație este impresionantă, de tehnologie avansată. Unii ar putea spune că este demnă de serviciile secrete.