S-au umplut locuintele de tablouri si carpete. Care de care mai amuzante si mai ciudate. Unde intri, e imposibil sa nu vezi ceva atirnat sau prins de pereti.
De cele mai multe ori, kitschuri, „adica obiecte decorative de prost gust, sau reproduceri dupa opere de arta, multiplicate si valorificate comercial, adresate oamenilor cu cultura putina si bani si mai putini”, dupa cum ne-a explicat pictorul Stefan Pristavu.
Pretul convenabil si lucratura atragatoare, colorata, fac toti banii. Fara a-si pune prea multe intrebari in privinta calitatii, bacauanii, fie oameni de rind, fie cu dare de mina, mai fac si asemenea investitii. De ce?
„Exista nevoia de a pune ceva in casa conform priceperii fiecaruia. Si, asa cum pentru a citi o carte trebuie sa cunosti alfabetul, tot la fel si cind vine vorba de o lucrare de arta. Omul cit stie atita face. Conform puterii sale de intelegere”, ne-a spus pictorul Ilie Boca.
Din pacate, pe la Galeriile de Arta, specializate in vinzarea de lucrari de arta autentice, lumea nu prea ajunge. Cu toate ca poti gasi picturi semnate de profesionisti din Bacau si nu numai, icoane originale pictate pe lemn sau pe sticla, sculpturi sau obiecte lucrate in sticla de maestrii romani, toate la preturi rezonabile.
„Pretul acestora variaza de la 280.000 lei vechi la 2-3 milioane de lei. Daca sint de autor sint mai scumpe, daca sint de serie, mai ieftine”. Se gasesc si tablouri cu preturi ce se situeaza intre 1.600.000 lei si 15 milioane de lei, variind tot in functie de autor”, ne-a declarat Cristina Marciuc.
Intre pictorii care si-au scos la vinzare lucrari se afla Stefan Pristavu, Marius Craita Mindra, Ioan Burlacu, Vasile Craita Mindra, Mihai Chiuaru, Dionis Puscuta si multi alti. Dar vinzarile sint slabe.
„Se cauta indeosebi peisajele si icoanele”, ne-a lamurit Cristina Marciuc. Atractia bacauanilor fata de peisaje nu este intimplatoare.
„Pe plan mondial, peisajele se vind bine. Omul e legat de natura. Nu se poate rupe de ea. Cam 70 la suta din cumparatorii de tablouri se indreapta spre peisaje. Daca de o lucrare de arta moderna, omul se poate plictisi, peisajul se uzeaza moral cel mai greu”, a opinat pictorul Pristavu, unul din cei mai apreciati peisagisti bacauani.
Vinzari slabe de tablouri se inregistreaza si la Galeriile „Filart” din strada Frasinului. Aici, pe simezele ce impodobesc un teritoriu al bunului gust si al elegantei, se regasesc lucrari deosebite, la preturi variate.
„Tablourile, desi au preturi care pleaca de la un milion de lei vechi, se vind rar si greu”, ne-a spus vinzatoarea. Aceasta, in timp ce, la piata, sau la magazine, la fiecare ora, intra cineva care da citeva sute de mii pe cine stie ce copie sau reproducere artistica. Sa fie lipsa banilor o cauza a dezinteresului pentru achizitia de picturi autentice in favoarea kitschurilor? Artistii nu cred acest lucru.
„Nu e o problema de bani, ci de educatie, de formare. Unde se formeaza azi simtul estetic. Doar la Liceul de Arta. Este oare suficient?”, se intreaba artistul plastic Ilie Boca.
„Oamenii cumpara kitschuri din cauza lipsa de educatie si tentatia lucrului stralucitor. Sa ne amintim ca spaniolii cind au ajuns in America au dat sticla stralucitoare la schimb cu aurul bastinasilor”, ne-a zis pictorul Aurel Stanciu.
In opinia sa, mai sint si persoane care cauta lucrari de arta moderna, pentru a le aseza in locuinte. Chiar daca respectiva creatie artistica nu le spune proprietarilor prea multe.
„Sint unii care, daca stiu ca e arta moderna accepta. In Occident este arta obiect. Exista tentatia de a merge spre modern, chiar daca nu se intelege prea bine semnificatia culorilor”, a apreciat Aurel Stanciu.
Update in luni, 06-11-06 13:06
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
DA ,E DREPT CE SPUNETI ,ARTA ADEVARATA SE VINDE RAR SI FOARTE PUTINI SUNT CEI CARE SIMT CA AU NEVOIE DE CEVA AUTENTIC.DE CE?PENTRU CA UN PRIVITOR TREBUIE SA AIBA ACEL SIMT SIMILAR CU URECHEA MUZICALA ,CU CARE TE NASTI SI CARE TE FACE SA DEOSEBESTI O MANEA DE O SIMFONIE...DAR SI CU PUTINA CULTURA SI EDUCATIE CARE SA ITI DESCHIDA CALEA SPRE INTELEGERE.ARTA NU E INDISPENSABILA PENTRU CEI CARE AU DOAR INSTINCTE PRIMARE.NEVOIA DE ARTA VINE FOARTE TIRZIU PE SCARA EVOLUTIEI....DAR S-A NASCUT O CATEGORIE SOCIALA ...SNOBII ...CARE AU NEVOIE SA FIE IN TREND,SA DEA BINE SI SA PARA, MACAR, CULTI SI CUMPARA,SE TIRGUIE CA LA PIATA ,CU UN AER SUPERIOR,DE OM CARE ISI PERMITE "ORICE VREA MUSCHII LUI" DAR SA DEA BINE CU PERETII DE LA VILA.
CINE SMTE ARTA NU ARE NEVOIE DE CUVINTE...SI NU O CINTARESTE DUPA PRET. DAR ,VAI, SUNT ASA DE PUTINI.