Igiena intimă este importantă nu doar pentru prospețime, ci și pentru menținerea stării tale de sănătate. Nu ai nevoie de produse de îngrijire costisitoare, ci doar de unele articole bine alese, de o rutina corectă și de mici îmbunătățiri aduse stilului de viață. Păstrarea unei bune igiene intime îți asigură, de altfel, sănătatea generală a organismului.
Despre igiena intimă nu se vorbește atât de mult, fiind încă un subiect tabu în multe familii. Cu toate acestea, la femei, igiena intima este extrem de importantă și necesară. Îți explicăm în continuare regulile principale de îngrijire pentru sănătatea organismului, dar și pentru cea a cuplului.
Nicio zi fără duș
Spălarea întregului corp este o sarcină zilnică pentru menținerea unei igiene corecte. Zona intimă are nevoie de curățare delicată, cu produse de calitate, care să nu producă iritații. Descoperă aici articole care să îți vină în ajutor pentru igiena zilnică, astfel încât pe lângă senzația de prospețime să obții și confort sporit.
Este indicat să eviți produsele parfumate de igienă intimă pentru că au potențial să producă inflamații. Prosopul cu care te ștergi este bine să fie din bumbac și nu trebuie folosit la comun.
Poartă lenjerie de bumbac
Lenjeria intimă din fibre naturale este recomandată pentru siguranța, deoarece nu favorizează răspândirea microbilor și pentru aspectul practic. Lenjeria intimă este individuală și trebuie schimbată zilnic. Sunt voci care susțin că noaptea nu este nevoie de lenjerie intimă, ci doar de o pijama de calitate, din bumbac.
Ștergere corectă
Întotdeauna după ce folosești toaleta trebuie să te ștergi corespunzător, din față spre spate pentru a evita răspândirea microbilor în zona vaginală, în condițiile în care la femei, vaginul este poziționat foarte aproape de anus. Spălarea corectă a mâinilor după folosirea toaletei este o etapă de îngrijire de rutină, extrem de eficientă în limitarea răspândirii microbilor.
Spălături vaginale
Acestea pot fi indica de medicul specialist, dar nu trebuie efectuate zilnic și nici nu este bine să exagerezi pentru a nu deregla pH-ul unui organ capabil să se curețe singur și să elimine secrețiile din interior.
Igiena intimă este importantă și pentru partener, dar și pentru tine. Spălarea zonei intime înainte și după actul sexual cu apă și săpun sunt operațiuni prioritare și necesare. La fel de important este și mijlocul de contracepție folosit și produsele speciale de lubrifiere. Imediat după sex este recomandat să urinezi și să acorzi o igienă temeinică zonei intime.
Dacă sesizezi iritații, secreții anormale sau experimentezi senzații de usturime sau durere în actul sexual sau după, vizita la medicul specialist nu trebuie amânată pentru a trata la timp orice infecție apărută.
Menstruația este un fenomen normal în viața unei femei, însă, igiena intimă în această perioadă lunară trebuie să fie una riguroasă. În funcție de abundență și de numărul de zile de menstruație, îngrijirea corectă vizează schimbarea frecventă a tampoanelor, la 2 – 4 ore sau mai des, dar și spălarea de mai multe ori pe zi a zonei intime, cu produse specifice.
Sarcina este o perioadă deosebită din viața unei femei. Evoluția și dezvoltarea copilului în uter, pe parcursul celor 40 de săptămâni, determină transformări radicale în corpul viitoarei mame. Pe lângă concentrația crescută de hormoni și modificările chimice din corp, secrețiile vaginale au în această perioadă consistență, culoare și miros alterate. Igiena intimă este deosebit de importantă în această perioadă, în condițiile în care există un risc crescut de apariție a infecțiilor urinare.
Pe lângă toate acestea nu este de neglijat vizita periodică la medicul de obstetrică-ginecologie și efectuarea analizelor anuale, printre care și realizarea testului Babeș-Papanicolau, care oferă informații despre starea de sănătate a femeii.
Acest articol conține informații generale despre igiena intimă. Respectarea regulilor prezentate te poate ajuta să menții o stare de sănătate cât mai bună. La primele simptome neplăcute, dar și periodic, mergi la medic pentru consult de specialitate și urmează indicațiile specialistului!
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează