Categorii: ActualitateSocial

Guvernul a decis extinderea categoriilor de persoane care vor beneficia de ajutoare pentru încălzirea locuinţei

„Vom acorda ajutoare pentru încălzirea locuinţei familiilor şi persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 5 milioane lei vechi. Am decis creşterea plafonului veniturilor obţinute de persoanele care beneficiază de acest sprijin”, a anunţat primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu.

Pragul de venit obţinut de persoanele cărora li se adresează această măsură creşte astfel de la 3.100.000 de lei vechi la 5.000.000 lei vechi, pentru fiecare membru de familie.

Încălzirea cu energie termică

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat vor fi acordate prin compensarea procentuală a valorii efective a facturii la energia termică. În acest fel, indiferent de preţul local al gigacaloriei, sunt asigurate condiţiile de echitate.

„Existând preţul de referinţă locală şi preţuri de facturare a energiei termice aprobate de consiliile locale, compensaţiile nu se mai acordă în sumă fixă, ci valoare din factură. Preţurile de facturare sunt diferite, în funcţie de localitate”, a explicat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu.

Compensarea se va acorda în funcţie de venitul obţinut pe membru de familie şi va avea valori cuprinse între 10% şi 100% din valoarea facturii. Pentru familiile care beneficiază de ajutor social în baza Legii nr. 416/2001 (legea privind venitul minim garantat) compensarea va fi de 100%.

Pentru prima dată persoanele singure vor beneficia de un ajutor mai mare cu 10% decât tranşa în care se încadrează o familie, în funcţie de venit, a arătat ministrul Muncii.

Ajutoarele vor fi calculate în conformitate cu tipul apartamentului (1, 2, 3, 4 camere) şi de zona de temperatură. Actul normativ stabileşte trei zone de temperatură (rece, temperată şi caldă) întrucât consumul de energie termică este diferit pe teritoriul ţării, în funcţie de zonă. (publicate mai jos).

Încălzirea cu gaze naturale

Cuantumurile ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale vor fi majorate cu aproximativ 14% în comparaţie cu cele acordate până acum.

Ajutoarele se stabilesc în funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie.

Ajutoarele care se acordă sunt de maximum 210 lei (2.100.000 lei vechi), pentru familiile şi persoanele singure al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de până la 125 lei noi (1.250.000 lei vechi) şi de minimum 15 lei noi (150.000 lei vechi) pentru familiile şi persoanele singure care realizează un venit lunar cuprins între 440 lei noi (4.400.000 lei vechi) şi 500 lei noi (5.000.000 lei vechi).

Încălzirea cu lemne, cărbuni şi alţi combustibili

Ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu lemne cărbuni şi alţi combustibili se acordă în cifră fixă, de 50 lei lunar (500.000 lei vechi) familiilor şi persoanelor singure care beneficiază de ajutor social stabilit în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Dreptul la ajutor, pentru cele trei tipuri de încălzire a locuinţei, se stabileşte o singură dată pentru toată perioada sezonului rece (noiembrie 2006 – 31 martie 2007).

Prin noul sistem de acordare a ajutorarelor pentru încălzirea locuinţei se va institui un regim echitabil pentru toţi beneficiarii şi se va extinde sprijinul pentru plata facturii la încălzire pentru o categorie mai extinsă a populaţiei cu venituri reduse.

Repartiţia judeţelor pe zone de temperatură:

Zona rece: Harghita, Suceava, Covasna, Braşov, Bistriţa Năsăud, Bacău, Botoşani, Cluj, Vaslui, Neamţ, Mureş, Sibiu, Hunedoara, Iaşi, Alba.

Zona temperată: Vrancea, Satu Mare, Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Sălaj, Dolj, Maramureş, Galaţi, Prahova, Brăila, Buzău, Olt, Bihor, Teleorman, Ilfov, Gorj.

Zona caldă: Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Arad, Caraş Severin, Bucureşti, Călăraşi, Timiş, Mehedinţi, Constanţa.

Update in miercuri, 06-09-06 14:11

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Comentează

Vezi comentarii

  • VA ROG SA-MI RASPUNDETI, DACA O MAMA SINGURA CU COPIL MINOR LA INTRETINERE, SE VA SOCOTI PERSOANA SINGURA LA AJUTORUL PT INCALZIRE SAU NU ??

  • locuim in apartamentul socrilor,care normal ar beneficia de ajutor pt caldura dar eu sunt sg pers care are mutatie pe aceasta adresa,vreau sa stiu daca beneficiem de acest ajutor sau nu.mentionez faptul ca socrii mai au o alta locuita unde au si adresa de pe buletin.va multumesc anticipat.

  • Am casa la tara prorietate personala,in care locuiesc parintii mei si care beneficiaza de reducere la incalzire.Daca eu locuiesc in Bucuresti si am domicliul aici trebuie sa fac procura in acest sens?

  • suntem o familie de 6 persoane , parinti mei care au domiciliul la adresa unde stam toate cele 6 pers.mai au o casa la tara si se mai duc acolo si stau 1-2 luni , vreau sa stiu daca beneficiem de ajutorul de caldura sau trebuie sa fie trecuti la intretinere chiar si cand nu sunt la adresa din buletin (cind lipsesc mai mult de 1 luna)

  • As dori sa stiu ,daca legea pentru acordarea ajutorului de incalzire, prevede cumularea pensiei de limita de varsta cu cea de pensie de deportat care se acorda pentru suferintele celor in cauza.Precizez ca cele doua impreuna (368+140)=508 ron.As dori sa cunosc legea prin care acesti pensionari oropsiti nu au dreptul la ajutor.

  • Daca santem 4 persoane,dintre care 2 copii minori,iar venitul nostru lunar este de 1100 ron,din care platim taxe ,mancare,etc si avem auto pe care il folosim ocazional(va dati seama)primim ajutor de caldura?

Share
Publicat de
Bacau Online

Recent Posts

Cum pot banale caserole din plastic, cu capac, să facă diferența în calitatea serviciilor restaurantelor?

Cum ne alegem restaurantul la care să servim masa? Pe baza căror criterii facem selecția…

luni, 13-05-24

De unde se mai pot cumpăra bilete pentru finala Cupei României din 2024

În acest sezon, Cupa României și-a respectat pe deplin renumele de „competiție a surprizelor”. În…

vineri, 10-05-24

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Acest website folosește cookies.