Geografia spirituală a Bacăului: George Apostu
Aşa cum numele lui George Bacovia este pronunţat zilnic atât de des şi datorită unor instituţii care-i poartă numele: şcoală, teatru, Casă Memorială, Festival, stradă, observăm că şi numele lui George Apostu intră în limbajul cotidian prin Liceul de Artă George Apostu, Centrul de Cultură George Apostu, strada George Apostu – ceea ce demonstrează interesul comunităţii băcăuane de a sublinia geografia spirituală a locului.
Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” Bacău, care şi-a propus ca, prin agenda de activităţi, să pună în valoare patrimoniul cultural local, a ales anul trecut, ca temă pentru Concursul Internaţional de Ex-libris, ediţia a XIX-a, personalitatea lui George Apostu, creator de valoare europeană de pe meleaguri băcăuane. Născut la 20 decembrie 1934 în comuna Stănişeşti, în octombrie 2006 s-au comemorat 20 de ani de la moartea sa.
Numele lui are o rezonanţă aparte pentru băcăuani ştiind că este cel mai important sculptor modern după C. Brâncuşi şi, alegându-l ca temă pentru Concurs, biblioteca a dorit să-i cinstească viaţa şi opera, şi să-i determine pe toţi creatorii de gen şi pe cei implicaţi în proiect, să se aplece asupra orizontului său tematic care se „… circumscrie obsesiv unor permanenţe tematice, cum ar fi mitul cuplului primordial, sentimentul maternităţii şi ideea de paternitate…”(Octavian Barbosa).
Biblioteca a beneficiat, ca organizator al acestui eveniment, de colaborarea fructuoasă cu Liceul de Artă George Apostu, ai căror profesori şi elevi au înţeles să dea întreaga atenţie numelui celui care stă scris pe frontispiciul şcolii. Ca dovadă a interesului acordat temei, în numeroase lucrări s-au regăsit motive cunoscute: expresivitatea stranie a troiţelor, frumuseţea porţilor româneşti, adică „concizia şi forţa sintetică a artei noastre populare”.
Prof. Ana Chiscop,
Secţia de Artă