Inculpatii din dosarul „Gazolina” au ramas in libertate
Curtea de Apel Bacau a respins astazi recursul procurorilor privind arestarea preventiva a intregului lot de inculpati acuzati ca au furat gazolina in zonele Glavanesti, Lespezi, Motoseni, Podul Turcului si Gaiceana. Totusi, instanta a decis ca acestia nu mai pot lucra, pe perioada urmaririi penale, la societatile Romgaz si Petrom. În acelasi timp, magistratii Curtii de Apel au stabilit ca inculpatii Daniel Borcea si Gheorghe Onofrei sa ramana in arest.
In dosar au fost urmarite 17 persoane, 11 retinute, pentru opt din ele s-a propus masura arestarii, iar in cele din urma au fost arestate doar doua persoane.
Procurorul de sedinta a afirmat ca inculpatii risca peste 4 ani de inchisoare, fara a mai vorbi de posibila incadrare juridica in „dare de mita”. Dosarul a fost constituit in perioada martie 2010-aprilie 2011 si contine o serie de inregistrari telefonice, documente si alte probe. Deoarece magistratul a considerat ca la mijloc este vorba de un grup infractional organizat a cerut arestarea celorlalte sase persoane, prezente in sala de judecata.
Sase inculpati vor petrece Pastele acasa
Pledoaria avocatilor i-a salvat pe inculpati, care isi vor petrece astfel sarbatorie in familie. Avocatii Liviu Ghioc si Cristian Cojocaru l-au reprezentat pe Florin Ghelase, acuzat in dosar. Argumentele avocatilor s-au axat pe chestiuni tehnice dar si terminologice. „M-am uitat in DEX la termenul gazolina. Acesta este un reziduu petrolier, greu cuantificabil, care nu se afla spre comercializare. Doar in amestec cu benzina, in proportie de 70 % se ajunge la un carburant, care e bun pentru masinile vechi, cu carburator, sau pentru tractoare. Cu alte cuvinte ei s-au adresat oamenilor saraci, iar fapta lor nu prezinta pericol social”, a spus avocatul Liviu Ghioc. Tot pe considerente tehnice a mers si avocatul Cristian Cojocaru. „Nu exista nici un pericol social. Nici nu se poate proba ca a fost furt. Au luat gazolina din pamant”, a spus Cojocaru.
Dupa cateva ore de pledoarii, completul de judecata a decis ca agentii Borcea si Onofrei sa ramana in arest, iar ceilalti sase sa fie judecati in stare de libertate.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, „reteaua” actiona in apropierea statiilor de extragere si transport gaz natural, de unde luau gazolina, rezultata din lichefierea gazelor de sonda. Pretul cu care vindeau ulterior „gazul” se ridica la 1,5-1,7 lei pe litru. Valoarea prejudiciului, aproximativ patru tone de gazolina sustrasa, depaseste 10 mii de lei. Agentii de politie incarcerati sunt invinuiti ca au pretins sume de bani si chiar au primit gazolina pentru a trece furturile cu vederea.