Procurorul desemnat din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie-Secţia de Combatere a Corupţiei a întocmit rechizitoriul prin care a dispus:
– trimiterea în judecată a inculpatului A.V.V. (fost şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bacău) pentru săvârşirea a 4 (patru) infracţiuni de luare de mită, prev. şi ped. de art. 254 alin.1 C.p. raportat la art.6 din Legea 78/2000, cu aplicarea art.33 lit. a C.p.;
– punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului U.V. pentru complicitate la comiterea infracţiunii de luare de mită, prev. şi ped. de art.26 rap.la art.254 C.p. alin.1 rap. La art 6 din Legea 78/2000
– disjungerea (judecarea separata) cauzei faţă de învinuiţii D.M.V., P.E., T.A.D. (examinatori din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Bacău), B.M.Ş., P.I. şi S.A. (instructori auto) pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, prev. şi ped. de art. 254 C.p. şi trafic de influenţă, prev şi ped de art. 257 C.p., declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău;
În cursul anului 2007, Direcţia Generală Anticorupţie-Biroul Anticorupţie pentru judeţul Bacău a sesizat unitatea de Parchet competentă cu privire la comiterea unor infracţiuni de corupţie de către lucrători din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Bacău şi instructori auto, cu ocazia susţinerii probei practice din cadrul examenului pentru obţinerea permisului de conducere auto.
Ca urmare a documentării activităţilor infracţionale desfăşurate de către funcţionarii S.P.C.R.P.C.Î.V. Bacău şi a instructorilor auto vizaţi, la data de 18.04.2008, procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – cu participarea ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul acestei unităţi, ofiţeri din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au procedat la prinderea în flagrant a comisarului şef A.V.V., acesta fiind surprins pe raza municipiului Oneşti, după ce primise suma de 2.900 euro de la instructorul auto U.V.
În momentul depistării, inculpatul A.V.V. a prezentat procurorilor doar suma de 1.103 RON, iar la percheziţia corporală efectuată asupra acestuia s-au găsit cei 2.900 euro, alături de un bilet pe care figurau numele unor persoane ce urmau să susţină în acea zi examen pentru obţinerea permisului de conducere.
Inculpatul A.V.V. a negat provenienţa ilicită a sumei de 2.900 euro, susţinând că s-a întâlnit cu inculpatul U.V. ca şi cu ceilalţi instructori, absolut întâmplător la o spălătorie auto, servind cu aceştia o cafea în timp ce autoturismul său era spălat, negând orice înţelegere referitoare la favorizarea unor candidaţi şi afirmând că nu a făcut acest lucru niciodată.
În urma flagrantului realizat s-a dispus reţinerea inculpatului A.V.V. pentru 24 de ore, ulterior Tribunalul Bacău dispunând punerea în libertate a acestuia şi aplicarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o perioadă de 30 zile.
În cursul urmăririi penale s-a stabilit faptul că inculpatul A.V.V. a primit în repetate rânduri, prin intermediul unor examinatori din subordine şi instructori auto, persoane cu care acesta se afla în relaţii consolidate în timp, bazate pe încredere şi discreţie, diverse sume de bani pentru obţinerea permiselor de conducere.
Întâlnirile cu aceştia erau convenite prin formule de comunicare codificate, în locuri publice aglomerate. Odată cu sumele de bani remise, inculpatul primea şi liste cu numele candidaţilor pe care le comunica subordonaţilor săi examinatori. Simpla comunicare a numelor candidaţilor echivala cu necesitatea imperativă ca aceştia să promoveze proba practică, fapt confirmat ulterior de examinatori inculpatului.
Astfel, G.I., persoană cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire şi auz), a denunţat faptul că în cursul anului 2001, cu ocazia susţinerii examenului pentru obţinerea permisului auto, a fost nevoit să se împrumute cu suma de 100 USD pe care apoi să o remită prin intermediul instructorului auto B.P. inculpatului A.V.V., care la acea dată avea atribuţii de examinator. De asemenea, R.F. a denunţat faptul că în cursul lunii aprilie 2008 a remis prin intermediari suma de 200 euro pentru obţinerea permisului de conducere auto.
Denunţătorii au declarat că devenise notoriu faptul că promovarea probei practice era condiţionată de oferirea unor sume de bani, practică cu consecinţe negative asupra persoanelor cu reale abilităţi în conducerea autovehiculelor şi a siguranţei rutiere, având în vedere posibila promovare a unor candidaţi insuficient pregătiţi.
Update in sâmbătă, 06-12-08 15:26
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
FARA COMENTARII..SA DEA DUMNEZEU SA SE TERMINE ODATA CU NESIMTIREA ASTA DE A FURA SI A-TI FACE AVERE PE SPINAREA FRAIERILOR....CARE ESTE APT SA PRIMEASCA PERMIS CARE NU...NU.
SPER SA FIE SI LA NOI IN TARA O DATA SI O DATA,PUSE PE PRIMUL PLAN : ADEVARUL SI CORECTITUDINEA ! SPER....
de ce nu se dau nume?de Ardeleanu stim,dati-i si pe ceilalti sa stim cine sunt.s-au manjit acum sa plateasca.