Ecologia, dincolo de ecologistii la moda
Ecologia este inainte de toate cercetare stiintifica fundamentala! Aplicatiile acestor cercetari vin sa salveze si sa mentina natura in termenii de echilibru fundamental. Care sunt directiile de studiu?
Iata intrebarea cheie, intrebarea ce poate genera si raspunsuri corecte. Ecologia ar trebui sa inceapa prin studii de biofizica, adica aflarea reala a acelor elemente fizice si biologice ce permit intelegerea mecanismelor de structura si echilibru natural.
Ce fenomene fizice sunt implicate in evenimentele biologice? In primul rind cele ce tin de structura si emisiile spectrului electromagnetic. Emisiile solare sustin in cel mai mare procent activitatea celulelor vii. Din pacate cercetatorii inca nu au abordat rolul spectrului electromagnetic solar in intreaga istorie a materiei vii, stiut fiind faptul ca spectrul evolueaza odata cu viata stelelor. Stelele galbene, in perioada vietii lor, in timp ce se racesc, prezinta modificari masive ale spectrelor atomilor de Hidrogen, Calciu si Siliciu, pe liniile acestora avind loc emisii cu impact in absorbtia celulara. Aceste modificari, demonstrate de studiile astrofizice, au avut influente majore in aparitia si evolutia celulelor vii, cit si a organismelor pluricelulare. Cu alte cuvinte emisiile in cadrul radiatiilor rosii, spre exemplu, au avut un maxim in perioada marilor reptile si cea a dinozaurilor, a padurilor gigante, cu arbori uriasi, scazind pina in prezent la cca. 30 procente, fiind la egalitate cu radiatiile albastre emise de atomii de Calciu din atmosfera solara. Aceste date, procesate in relatia cu organismele vii, explica intreaga evolutie a vietii, in strinsa legatura cu evolutia spectrului electromagnetic solar.
Astfel, scaderea drastica a intensitatii radiatiilor rosii, emise de atomii de Hidrogen din Soare, are efect imediat si direct asupra rentabilitatii fotosintezei. Cresterea , maximul de intensitate si micsorarea intensitatii radiatiilor rosii solare, se suprapune practic peste perioada organismelor pluricelulare! Interesant este de urmarit traseul evolutiv viitor al materiei vii, vizavi de scaderea la minim a radiatiilor rosii solare, astrul ajungind la temperaturi tot mai scazute. Practic se poate estima ca pe linga cele 700 milioane de ani de viata pluricelulara, Pamintul va mai mentine viata in acest tip evolutiv cca. 3-4 sute de milioane de ani.
Este si normal ca acest lucru sa se intimple, radiatiile rosii fiind absorbite in procent de 80 la suta de catre cloroplaste. Trebuie specificat ca si radiatiile albastre, conform evolutiei spectrelor stelelor galbene, vor fi minime peste cca. 4 sute milioane de ani, materia vie revenind la o organizare similara cu cea anterioara organismelor pluricelulare, adica unicelulare aflate in „supa ancestrala”.
Existam in strinsa legatura cu evolutia spectrului electromagnetic solar, fapt ce ar trebui sa atraga mai mult atentia specialistilor. Conform zvonisticii pseudostiintifice actuale viata pluricelulara ar mai fi posibila multe miliarde de ani. Adevarul este, ca fara energia electromagnetica solara rosie si albastra, viata va decade, va exista in forme de minim consum. Pe o scara a evolutiei energetice, suntem deja trecuti de peste 80 milioane de ani de punctul cel mai benefic.
In astfel de conditii este normal ca planeta noastra sa treaca prin faze de schimbari majore de mediu, ultimele glaciatiuni fiind astfel de exemple.