Pe drepturi de autor se plateste un impozit de 10% la sursa
Alte precizari
„Transferul si/sau trimiterea folosintei drepturilor de autor si a altor drepturi similare este considerata prestare de servicii potrivit Codului Fiscal, operatiune pentru care se aplica taxa pe valoare adaugata (TVA) in cota standard de 19%.
Prevederile Codului Fiscal, in materie de TVA, sunt in concordanta cu directivele europene si nu au fost modificare in cursul anului 2005, aceste operatiuni fiind supuse TVA de la introducerea taxei pe valoare adaugata in Romania in 1993.
Sunt exceptate de la plata TVA pentru transmiterea drepturilor de autor persoanele impozabile care nu sunt inregistrate ca platitori de TVA ca urmare a faptului ca nu au depasit cifra de afaceri de 200.000 RON anual din operatiuni supuse TVA, aplicand regimul special de scutire prevazut de lege.
Din punct de vedere al contributiei la asigurarile sociale de sanatate: Potrivit art. 51 alin.2. lit.b din Ordonanta de urgenta nr.
150/2002, cu modificarile si completarile ulterioare contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% care se aplica asupra veniturilor din activitati desfasurate de persoane care exercita profesii libere sau autorizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, daca este singurilor venit asupra caruia se calculeaza contributia.
Potrivit articolului 7 alin.3 din Normele metodologice de aplicare a ordonantei, aprobate prin Ordinul C.N.A.S. nr. 221/2005, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, contributia de 6,5% se calculeaza la aceste venituri si se plateste de catre persoana care le realizeaza, deci la suma bruta.
Serviciul de Comunicare si Relatii Publice, 15 ian. 2006
Sursa: Hotnews.ro