Dimensiunile creatiei bacauane
“Salonul de Piane”, Bacau, 8 iunie, 2011. Trei tinere, eleve ale Liceului de Arta “George Apostu”, au concertat o serie de bucati muzicale de Mozart, Schubert, Sostakovici, Bach, Beethoven, Silvestri si Schuman. Interprete deja cunoscute in arealul local si national: Teodora Minica, Irene Maria Vasilache si Paula Elena Vraciu, au dovedit un talent deosebit, o capacitate de interpretare de inalta calitate.
Este uimitor cum aceste tinere au reusit sa transforme copilaria si adolescenta intr-o pasiune comuna pentru muzica instrumentala, pianul fiind optiunea lor pentru a se manifesta, a demonstra valorile artistice umane. Joaca lor are loc la nivelul suprem al interpretarii, al trairii sunetelor create de atiti mari maestrii.
Exista copii si copilarii. Unii dintre acestia se dovedesc a fi deasupra virstei, avind o maturitate evidenta. Serioase, tinerele se adincesc in studii muzicale, inlocuind efervescenta copilaroasa cu gravitatea actului creativ. Ideea falsa ca un copil, tinar, trebuie sa isi traiasca virsta, nu are nici un efect in viata lor. Poti copilari cunoscind si facind parte din lumea marilor valori. Optiunea de a alege pe Bach in locul unei papusi Barbie, este alegerea valorii infinite in locul unui produs banal, indoielnic de serie mare.
Este ca atunci cind primitivii din vechii Carpati creau papusi ginditoare, simboluri ale prolificului, spre deosebire de optiunea jocului cu papusi estetice, conventionale si fade. Multi din copii prefera artele ca joc, transformind tineretea si viata in valoare autentica.
Irene Maria Vasilache si Paula Elena Vraciu au supus publicului „Salonului de Piane” si o serie de creatii plastice. Paula Elena Vraciu a prezentat grafica proprie, publicata ca ilustratie in cartea de poezii „Sansa” a Paulei Herciu, 2010. Simtul poetic si muzical al artistei se face simtit in fiecare linie, compozitie, ilustratiei, dovedind o posibila cale de dezvoltare a unei personalitati puternice. Preocuparile ei in domeniul vizualului vin sa dezvolte un talent generalizat, completind artele sonore cu cele plastice.
Irene Maria Vasilache a scos pe simezele Salonului citeva picturi din seria de debut al anului 2010, lucrari care au facut deja obiectul unor participari expozitionale la Galeria „Gallieri”, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” si Expozitia colectiva din 2010, a bacauanilor, de la Hotelul „Traian” din Iasi. Artista, desi tinara, dovedeste un inalt simt plastic, lucrarile ei depasind media realizarilor virstei. Faptul ca are preocupari artistice profunde muzicale o ajuta sa se desfasoare pe larg si indraznet in vizual. Premiul pentru pictura acordat de Revista „Plumb” este raspunsul pretuirii muncii sale, alaturi de celelalte premii ce le detine in cadrul concursurilor muzicale.
Desfasurarea artistica in planuri diversificate: sunet si culoare, in cazul celor doua tinere, este o deschidere spre o ampla intelegere a fenomenului creational. Ele sunt puse in situatia de a desfasura o activitate de interpretare si creatie deopotriva, largind posibilitatile de exprimare a propriilor personalitati.
Iata cum copilaria poate sa insemne si maturitate spirituala. Astfel de tineri se fac mai mult decit necesari prin exemplul lor.
Faptul ca aparitia locatiilor private culturale dau posibilitatea dezvoltarii talentelor, este un cistig social si artistic incontestabil. In acest context, „Salonul de Piane” este o aripa daruita zborului artistilor nostri, reusind sa ne readuca respectul de sine. O activitate de promovare si sustinere ce face ca valorile sa se desfasoare, o participare fericita la faurirea istoriei noastre culturale.
Una din fiintele ce le sunt alaturi, profesoara de pian Petruta Laura Craciun, a dovedit prin maiestria elevelor sale, capacitatea de a se oferi ca model creativ si interpretativ. In viata artistica, profesorul de specialitate este factorul ce da calitate si valoare muncii de autodepasire in cunoastere si aptitudine.
Astfel, cele trei eleve ale Liceului „George Apostu” se afla intr-un mediu optim de invatare si desfasurare, de creatie si definire a sinelui.