Există baza legală pentru diferenţele datorate profesorilor
La sfîrşitul săptămînii trecute a apărut Ordonanţa de Guvern nr. 17/2005, care reglementează modalitatea de plată a diferenţelor de salarii pentru perioada 2001-2004, pe care Ministerul Educaţiei şi Cercetării le datorează cadrelor didactice din întreaga ţară.
Aceste diferenţe de plată au apărut ca urmare a diminuării salariilor profesorilor, în perioada octombrie 2001-septembrie 2004, din cauza unor erori de calcul. Pentru ca sumele acestea să poată fi plătite efectiv celor în drept este necesar să apară, în curînd, normele metodologice de aplicare a acestei ordonanţe.
Pentru pensionari, ordonanţa prevede plata acestor diferenţe în trei rate, ceea ce ar însemna că aceştia ar trebui să primească integral aceşti bani în perioada aprilie-iunie, odată cu pensia pentru fiecare dintre aceste luni. Celelalte cadre didactice vor primi aceşti bani pe parcursul a 35 de luni, cu excepţia a 4 judeţe în care banii vor ajunge mai repede, ca urmare a acţionării în judecată a ministerului de către liderii sindicali.
“Suma pe care profesorii urmează să o primească va fi indexată cu rata inflaţiei, pînă la momentul plăţii. Am primit de la Institutul de Statistică inflaţia pentru ianuarie 2006, raportat la întreaga perioadă 2001-2004, şi pentru ianuarie 2006, raportat la luna octombrie 2001, această indexare ar trebui să fie de 69%. Este necesară calcularea la zi pentru momentul în care se va face plata efectivă. Vestea bună este că impozitarea se face cu 16%, după normele actuale, iar reţinerile pentru fondul de pensii, CAS şi celelalte se vor calcula la suma din luna respectivă. E bine că am cîştigat acest drept al nostru, rămîne de văzut cît de repede vor fi achitate aceste sume”, a precizat prof. Constantin Baroi, vicepreşedintele Filialei Neamţ a Federaţiei Sindicatului Liber Învăţămînt.
Diferenţele pe care le vor primi profesorii vor fi diferite, în funcţie de sporul de vechime, sporul de dirigenţie, gradaţiile de merit şi alte sporuri.
Astfel, liderii de sindicat consideră că sumele pe care le vor primi profesorii cu vechime vor fi cuprinse între 10-15 milioane de lei vechi, pentru toţi cei 3 ani, în timp ce profesorii mai tineri vor primi sume mai mici de 10 milioane de lei.
Sursa: Angela BRUDARU, Ceahlaul