Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi
Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care respectiva persoana se spovedește, singurul in masura sa aprecieze conditiile in care poate posti cel venit la marturisire.
Insa respectarea postului este o datorie a oricarui bun credincios. Trebuie stiut ca hotaririle Sfintilor Parinti privitoare la posturi nu au caracter de dogma, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbabile si eterne.
Pentru acomodarea normelor la nevoile timpului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât urmatoarele: copiii până la implinirea virstei de 7 ani sa poată mânca tot timpul anului orice fel de alimente.
Pentru copiii de la 7-12 ani si pentru credinciosii de orice vârsta, care sunt bolnavi ori suferă de anumite afecțiuni, postul sa fie obligatoriu numai in zilele următoare: toate miercurile si vinerile de peste an, afara de acelea când este dezlegare la peste; prima si ultima săptămână din Postul Mare si Postul Crăciunului;
Pentru celelalte zile si săptămâni din timpul marilor posturi bisericesti, copiii de la 7-12 ani si credincioșii de orice vârstă, care sunt suferinzi, sa poată mânca: peste, icre, oua, lapte si brânza. Toate acestea însa după consultare temeinica cu preotul duhovnic.