Nunta în post: cum se poate da o dezlegare
„E compatibila distracția nuntii cu natura postului? Ideea de sobrietate, grija pentru suflet, pentru meditație, rugăciune si descoperire lăuntrică nu e compatibilă cu petrecerea de la nunti. Orice creștin, in perioada de post, renunță la distracții indiferent de natura lor”, a afirmat preotul doctor Nicolae Hurjui, parohul catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău.
In ceea ce privește afirmațiile unora, cum ca Postul Crăciunului este un post al fericirii, deci sunt permise și distracțiile, preotul Hurjui a explicat direct. „Orice post este unul al fericirii, pentru ca a posti nu înseamna a te autoflagela. A posti este însă o fericire duhovniceasca, lăuntrică”, a precizat parohul de la „Înălțarea Domnului”.
Cine primește dezlegare în post?
Exista totuși si dezlegări, pe care preoții le dau oamenilor in condiții excepționale.
„Daca doi tineri vin si spun ca pleaca in Italia, la munca, si se intorc dupa doi-trei ani, eu le pot oficia taina cununiei. Dar le explic mai inainte de ce nu au voie sa faca petrecere in post. Daca ei spun ca nu vor face, le fac cununia. Daca spun nu, si fac invers, e problema lor. Omul se leaga si se dezleaga prin cuvint”, ne-a declarat preotul Ioan Pleșcău, de la biserica „Sfântul Dimitrie” din cartierul Narcisa.
Aceeași situație e legata si de botezuri. Chiar daca e post, botezul nu se indica a fi amânat, ca slujba religioasa, ci doar ca masa si petrecere.
„Nu poți lăsa un copil nebotezat. Asa cum copilul nu alege când sa se nască, ci vine la lumina indiferent daca este sau nu post, la fel si taina botezului. Aceasta se oficiază in orice moment al anului. Ca si in cazul cununiei problema este de petrecerea care urmează. Daca o familie vine cu un prunc nou nascut, care este bolnăvior, le facem botezul si le explicam”, a afirmat preotul Plescau.
Oricum, preoții insista ca botezul sa fie cit mai decent si mai simplu. „Un botez crestin nu trebuie neaparat sa fie insotit de chef si distractii. O familie se poate bucura la fel de mult si intr-un cadru restrâns, intim, pentru ca de multe ori petrecerile degenerează in păgânătate”, a explicat preotul Hurjui.
Biserica din cartierul Narcisa, de care ati pomenit e „Sfantul Dimitrie” nu sfantul Nicolae
Am fost sambata la o nunta in post extraordinara.
O nunta de basm.
Vremea a fost excelenta. Masa s-a desfasurat pe terasa unui restaurant in cel mai mare parc al capitalei, in vecinatatea lacului Herastrau.
Cununia religioasa a fost foarte frumoasa. Patru violoncelisti au interpretat Canon in D de Pachelbell de o maniera paradisiaca in timp ce mireasa condusa de fratele ei a fost preluata condusa mai departe si asezata pe scaunul mirilor de cel ce i-a devenit sot.
Mirii foarte tineri (24-25 de ani) aratau superb.
Doi prelati au rostit un fel de cuvantari cu continut moralizator-educativ adresate mirilor dar si intregii asistente despre felul in care trebuie privita si inteleasa casatoria (dragoste si respect) dupa ce au citit fiecare din Sfanta Carte Biblia.
Componenta cvartetului de violoncele s-a schimbat de cateva ori pe parcursul evenimentului, trei baieti lasand locul unor violonceliste la fel minunate ca ei, care au interpretat deopotriva piese clasice si contemporane.
Patru vocalisti au interpretat extraordinar o piesa religioasa din repertoriul crestin contemporan international. Apoi un solist acompaniat de pian a intonat cu mult talent si simtire sufleteasca un imn religios contemporan.
Unul dintre prelati, imbracat obisnuit, fara sutana, a oficiat cununia cerandu-le celor doi miri sa rosteasca un fel de juramant solemn privitor la viitoarea lor viata de cuplu, apoi a rostit o rugaciune ceremoniala avand mainile deasupra capetelor celor doi miri ingenunchiati. A invocat astfel prezenta si binecuvatarea lui Dumnezeu asupra lor si a caminului lor astfel intemeiat.
A fost magnific.
Sala era decorata discret si cu mult bun gust. Buchete si aranjamente de flori albe si portocalii insoteau vapaia buchetului compact de trandafiri portocalii ai suplei mirese. Mirele cochet cu un costum ivoire si o esarfa portocalie avea un permanent zambet pe fata.
O miniorga cu fluiere a intonat impreuna cu toata asistenta cateva imne religioase adecvate evenimentului.