„DE LA SCHITA LA TABLOU” – EXPOZITIE DE PICTURA A ELEVILOR CLASEI A VIII A DE LA LICEUL DE ARTA

Organizat de Liceul de Artă „George Apostu” Bacau în parteneriat cu Bibloteca Judeteana „Costache Sturdza” Bacău, Proiectului cultural – artistic “De la schita la tablou” a adus pe simezele Galeriei Multimedia din cadrul Bibliotecii “Costache Sturdza” Bacau lucrarile elevilor clasei a VIII a, coordonati de prof. Ioan Lazureanu.

Vineri 28 mai 2010 a avut loc vernisajul expozitiei organizată la Galeria Multimedia a bibliotecii, din programul manifestarii facand parte si un microrecital al elevilor de la sectia de muzica a liceului.

Programul complet:
• Vernisajul expoziţiei de pictură, vineri 28 mai 2010, ora 12, prezentată de criticul de artă Iulian Bucur, de pictorul Ilie Boca, alaturi de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Costache Sturdza” Bacau si invitati din partea Consiliului Judetean Bacau.
• Premierea elevilor expozanţi de catre Biblioteca Judeţeana “Costache Sturdza” Bacău.
• Microrecital susţinut de elevii de la secţia muzică. Cantă elevii clasei a XII-a, Corban Abel – Edison – pian, prof. coord. Nela Onofrei şi Adriana Văcaru – oboi, prof. coord. Delia Pană. Programul muzical a cuprins piesele “You Raise Me Up”, compozitor Rolf Lovland, versuri Brendan Graham şi “The Phantom of the opera”, compozitor John Webber Lloyd, versuri Charles Hart şi Richard Stilgoe.

Autori proiect:
Prof. Ioan Lazureanu
Prof. Ana Chiscop

Organizatori:
Liceul de Arta „George Apostu” Bacau
Biblioteca Judeteana „Costache Sturdza” Bacau

Elevii participanţi ai clasei a VIII a :
Bichescu Radu, Ciuchi Ioan, Cociorvă Eleny – Cristin, Cojocaru Raluca, Diaconu Bogdan, Miclăuş Emanuel, Miron Ioana, Moise Bianca, Nichifor Adriana, Răileanu Flori – Ruxandra, Răspăpoi Mihaela, Răuţă Ana – Maria, Rotar Valentin, Sabău Iulian, Şarban Raluca;
Coordonator : prof. Ioan Lazureanu;

Proiectul “DE LA SCHIŢĂ LA TABLOU” îşi propune să contribuie la cultivarea talentului artistic al elevilor prin înţelegerea traseului parcurs de artist în creaţia plastică, de la simpla schiţa, la lucrarea finală.
Acest proiect este menit să contribuie la consolidarea legăturilor culturale ale comunităţii băcăuane şi oferă elevilor posibilitatea de a se familiariza cu valorile artistice româneşti si internaţionale într-o manieră antrenantă, creativă, adecvată vârstei şi preocupărilor lor.
Biblioteca Judeţeană “Costache Sturdza” Bacău îşi oferă disponibilitatea de a asigura un context favorabil pentru structurarea şi exprimarea unei atitudini care să permită identificarea, conservarea şi promovarea valorilor culturale, în şcolile cu profil artistic a elevilor din Liceul de Artă “George Apostu” Bacău.
Prin activităţile proiectului, instituţiile participante se vor cunoaşte mai bine şi vor avea ocazia de găsi modalitaţi de cooperare în beneficiul elevilor dar şi a celor care îi susţin, părinţi, profesori, alte instituţii şi organizaţii.
Prin programul descris mai sus, elevului i se oferă perspectiva completă şi dinamic – evolutivă din punct de vedere estetic şi tehnologic, cât şi modalităţile de comunicare (idee, material şi tehnica de realizare) în vederea unor discursuri plastice viitoare.

Prin specificul său, proiectul “De la schiţă la tablou” are un caracter formativ urmărind dezvoltarea priceperilor şi deprinderilor practice şi de perfecţionare a tehnicilor de lucru în cazul de faţă a tehnicii picturii în culori de ulei. Tematica lucrărilor este peisajul, fapt ce permite valorificarea creativă a studiilor în natură efectuate de elevi pe parcursul anilor de studiu.
Traseul creaţiei unei opere de artă presupune mai multe etape (gestaţia, schiţa, elaborarea lucrării finale) pe care elevii trebuie să le cunoască, pentru a-şi dezvolta conştient procesul creaţiei. Proiectul acesta are ca scop trecerea elevilor participanţi prin aceste etape de creaţie cu acordarea unei marje de timp pentru fiecare etapă în parte, precum si dezvoltarea abilitaţilor de a stăpâni tehnica picturii în culori de ulei pe pânză. Familiarizarea cu ustensilele de lucru specific tehnicii, cu termenii de specialitate folosiţi, cu etapele de execuţie cu diversele moduri de rezolvare plastică a unei lucrări de artă.
Un alt scop este acela de a face elevii să studieze opere de artă din spaţiul românesc şi internaţional care abordează tema peisajului. Să înţeleagă şi să stăpânească arta alegerii unui cadru din natură, raporturile dintre masele mari, raporturile dintre cer şi pământ, geometria ascunsă din spatele elementelor naturale.

Scopul acestui proiect a fost nu numai de a motiva participanţii să treacă prin etapele conceperii unei lucrări, de la schiţa până la tabloul final, ci şi acela de a se împrieteni cu tehnica picturii în culori de ulei şi stimularea apetitului de a realiza şi alte lucrări în această tehnică.

Update in luni, 31-05-10 23:40

Ionela Lazureanu

Comentează
Share
Publicat de
Ionela Lazureanu

Recent Posts

Duminica Floriilor

Sărbătoarea Floriilor ne aduce aminte de intrarea triumfală a lui Iisus în orasul Ierusalim. Este…

duminică, 28-04-24

Miercuri se opresc temporar gazele în Nicolae Bălcescu, Cleja, Somușca și Răcăciuni // ACTUALIZARE

Pentru a permite realizarea de către Transgaz a lucrărilor de relocare/protejare a unor tronsoane de…

miercuri, 24-04-24

Înțelegerea perspectivelor financiare ale Tesla cu anunțul privind câștigurile pentru T1 2024

Tesla, renumitul producător de vehicule electrice, se pregătește să își dezvăluie performanțele financiare pentru primul…

miercuri, 24-04-24

Scaun agățat – de ce merită să îl cumperi?

Scaunele agățate au fost asociate în principal cu elemente de amenajare pentru camerele copiilor sau…

miercuri, 24-04-24

Dezlegari de post în condiţiile vieţii de azi

Dezlegările din timpul postului sunt date credincioșilor de catre preotul duhovnic, adică preotul la care…

joi, 04-04-24

Ghidul suprem pentru scaune cu rotile manuale

A învăța cum să folosești un scaun cu rotile manual în mod eficient te va…

joi, 04-04-24

Acest website folosește cookies.