Dascălii băcăuani încep să prindă gustul burselor în străinătate

Ceva mai bine de o sută de dascăli băcăuani au înaintat în această lună către Agenţia Socrates aplicaţii în vederea obţinerii unei burse de studiu finanţate din fonduri europene. Mai exact, 102 cadre didactice de la mai multe şcoli din judeţ şi-au manifestat dorinţa de a intra într-un astfel de program de pregătire. Numărul dascălilor care îndrăznesc să privească şi dincolo de ceea ce se întâmplă la catedra în faţa căreia stau de ani buni este destul de mic dacă ne gândim că, la nivel de judeţ sunt active peste 8700 de cadre didactice.

Din acest an şi până în 2008 Uniunea Europeana pune la bătaie 13,4 miliarde de euro pentru pregătirea şi perfecţionarea dascălilor români. Angela Stepu, inspector de programe în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău spune că există pericolul de a nu exista suficiente proiecte pentru atragerea acestor bani. Cifra înregistrată în acest an este, totuşi, una semnificativă în condiţiile în care în perioada 2002 – 2005 au plecat la burse în străinătate 92 de dascăli prin programul Comenius şi şapte prin Consiliul Europei.

„În 2002, când am început să le vorbesc dascălilor băcăuani despre oportunitatea de a pleca într-un schimb de experienţă în străinătate cu fonduri nerambursabile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană nu mă credea nimeni. Puţini erau cei care acceptau că pot accede la aceste fonduri fără să dea mită sau să aibă o pilă undeva. Nu e mai puţin adevărat că la acea vreme nu exista aceiaşi transparenţă şi accesibilitate la informaţii ca cea existentă la această oră la nivelul Agenţiei Socrates. Acum toate informaţiile pot fi obţinute accesunt pagina web a agenţiei”, spune acum Angela Sterpu.

În opinia reprezentantului ISJ, un mare rol în promovarea acestor programe l-au avut dascălii care s-au întors de la câte un astfel de stagiu de pregătire. „Prima dată nu au prea fost ascultaţi. Exista acea tendiţă de respingerea a ideilor venite din partea unor persoane care au fost bănuite, iniţial, că încearcă să se laude cu faptul că au fost plecaţi în străinătate. Cu timpul, însă, toate aceste lucruri au fost acceptate mai uşor iar oamenii au început să se intereseze despre modalităţile prin care pot accede la un astfel de program de pregătire”, mai explică Angela Sterpu.

O bună parte din dascălii care şi-au depus dosarele în acest an predau la şcoli din mediul rural. Este vorba de profesori de diverse specializări de la şcolile din Săuceşti, Lespezi, Cleja, Mărgineni, Brusturoasa, Palanca, Sascut, Nicolae Bălcescu, Buhoci, Sărata sau Strugari.

Tot ca o noutate, în acest an au fost înregistrate multe solicitări din zona Comăneşti – Moineşti, unde, până anul trecut, programele finanţate din fonduri europene nu erau prea populare. Inspectorul Sterpu este de părere că o bună parte din cei 102 dascăli au şanse de a fi acceptaţi în program.

„Dosarul nu este unul extrem de complicat. Candidaţii trebuie să răspundă la nişte întrebări care să le reflecte motivaţia şi interesul pe care îl au pentru a urma acestfel de programe de pregătire. Cei mai mulţi dascăli se tem, însă, de testul la limba străină pe care aplicanţii trebuie să îl dea la începutul lunii mai. Este, însă, vorba de un test de dificultate medie iar nivelul de cunoaştere al limbii străine alese de aplicant nu trebuie să fie unul foarte ridicat”, mai explică inspectorul Sterpu.

Că lucrurile nu sunt prea complicate o confirmă şi Ana Hudici, profesor de limba engleză la Colegiul Economic „Ion Chica” din Bacău. „A fost pentru prima dată când am aplicat pentru un astfel de program şi, spre marea mea bucurie, am reuşit să fiu admisă.
În iunie voi pleca la o şcoală din Plymonth, Marea Britanie, unde voi sta trei săptămâni. Mi-am pregătit încă de pe acum CD-urile de prezentare. Sper că voi fi un bun ambasador al şcolii în care predau, al oraşului şi, de ce nu, chiar şi al ţării”, mai spune, plină de optimism Ana Hudici.

Profesorii care nu au reuşit să se încadreze în acest an în termenul stabilit pentru depunerea dosarelor, vor mai avea şansa abia în primăvara anului viitor să îşi încerce, din nou şansele de a accede într-un program de pregătire finanţat prin fonduri europene.

Autor : Elena SOLOMON, Amos News

Update in vineri, 27-02-09 1:21

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Top 5 gadgeturi inteligente care îți fac viața mai ușoară

Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…

vineri, 20-09-24

Mergi într-un city break la Brașov? Ai nevoie de perne de aer de la AirPower dacă ai Chevrolet Aveo!

Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…

miercuri, 28-08-24

Tragedia din 21 august 1988 din județul Bacău

Pe 21 august 1988, un camion plin cu 63 de persoane, printre care și copii,…

miercuri, 21-08-24

Rolul inteligenței artificiale în dezvoltarea tehnologiei moderne

Descoperă cum inteligența artificială transformă tehnologia și contribuie la dezvoltarea diverselor industrii, inclusiv cazinourile online.

marți, 20-08-24

15 august – Adormirea Maicii Domnului

La data de 15 august, intreaga crestinatate pomeneste Adormirea Maicii Domnului.

miercuri, 14-08-24

Schimbarea la faţă a Mântuitorului

Credincioșii din toată lumea prăznuiesc pe 6 august Schimbarea la față a Mântuitorului. Pentru ortodocși,…

marți, 06-08-24

Acest website folosește cookies.