„Dă un like educaţiei!”
Este imboldul sub auspiciile căruia, astăzi, 4 martie 2016, a avut loc prima întâlnire a Ligii Profesorilor Social-Democraţi. PSD filiala Bacău şi-a propus să deschidă porţile reprezentanţilor diferitelor categorii socio-profesionale în vederea identificării problemelor cu care aceştia se confruntă.
Preşedintele Ligii, prof. Codrin COSTAN, şi-a exprimat convingerea că „astfel de «ateliere», conturate pe criterii profesionale şi generate în interiorul fiecărei bresle după principii de competenţă şi civism, vor constitui veritabile relee, menite să capteze realităţile socio-economice şi să compatibilizeze activitatea decidenţilor politici cu nevoile reale ale comunităţilor pe care aceştia s-au angajat să le administreze”.
Grupul de iniţiativă din cadrul dascălilor din învăţământul preuniversitar care a contribuit la organizarea Ligii Profesorilor Social-Democraţi, a pornit de la ideea că vocea profesorilor trebuie să se facă auzită în contextul actualelor dezbateri ce vizează reformarea sistemului educaţional românesc: noile modificări propuse prin planul-cadru pentru învăţământul gimnazial, legea salarizării unitare, descentralizarea învăţământului ş.a.
Mulţi dintre cei prezenţi au venit cu multe propuneri în vederea conturării unei platforme comune de interese. „Dincolo de abordarea problemelor specifice meseriei de dascăl, credem că implicarea profesorilor este imperios necesară în creionarea politicilor culturale ale administraţiei locale, dar şi în ceea ce priveşte cultivarea valorilor morale şi a spiritului civic în rândul tinerei generaţii” – a precizat prof. dr. George Hălărescu. Şi a continuat cu ideea că trebuie să ne cunoaştem, să căpătăm încredere şi să ne extindem. Numai aşa vom comunica eficient între noi; când vom iniţia o acţiune, puterea noastră creşte. De aceea este necesară asocierea noastră în această Ligă… Câte unul singur nu reuşim!
O intervenţie emoţionantă, prin mesaj, a avut prof. dr. Alin Popa: „… Cred sincer că la capătul acestor 26 de ani de tranziție eșuată a sosit timpul refacerii legăturilor rupte dintre partidele politice și societate; cred sincer că a sosit timpul ca intelectualii să se implice în viața culturală și socială a cetății și că aceasta reprezintă o nevoie stringentă dictată de peisajul socio-economic dezolant, atât la nivel local cât și la nivel național, de compromiterea mișcării sindicale la nivel național, de lipsa de viziune cu privire la prioritățile de dezvoltare ale României.
Salut acest moment de deschidere a PSD Bacău către societate, către diferitele categorii socio-profesionale, cu speranța că aceste ligi vor deveni veritabile grupuri de presiune care să facă lobby pe lângă factorii politici aflați la diferite nivele de responsabilitate administrativă, în vederea satisfacerii unor nevoi stringente, în vederea rezolvării problemelor stringente.
În ceea ce privește LPSD Bacău, consider că, printre altele, aceasta are rolul de a milita pentru refacerea prestigiului și rolului cadrelor didactice în comunitate, de a contura fundamentul politicilor publice la nivel local și național, de a cultiva valorile morale și spiritul civic în rândul tinerei generații.
Dragi colegi, pentru că tot vorbim de rolul intelectualilor în societate, vreau să vă propun să ne gândim împreună dacă nu ar fi oportună înființarea unei fundații, pe lângă PSD filiala Bacău, care să readucă în prim-plan o personalitate marcantă a social-democrației băcăuane și naționale: Lucrețiu Pătrășcanu. O astfel de fundație ar fi un cadru ideal de promovare a valorilor și principiilor social-democrației europene, o pepinieră importantă ce va forma viitorii oameni politici.”
Prof. Călin-Leon Boambă a punctat esenţial: „Toate problemele ridicate în această primă reuniune reclamă în mod cert nevoia de SCHIMBARE. Urmând principiile democratice SCHIMBAREA pentru noi este scop în sine şi avem capacitatea ca prin proiecte, solidaritate, dreptate socială să atingem acest ţel comun. Ne este la îndemână şi avem oamenii necesari, integri şi valoroşi care să producă declicul mult dorit la nivel de comunitate locală şi societate în ansamblul ei. Da, schimbarea este scopul în sine” a încheiat ferm prof. Boambă.
A fost o adevărată dezbatere de idei şi, ca urmare, a fost făcută propunerea de a se înfiinţa o tribună a ideilor din care Biroul Executiv al Ligii… să le aleagă pe cele mai stringente şi să le pună pe agenda de lucru. Au fost şi câţiva profesori din judeţ la această primă întâlnire care au arătat cu ce nevoi se confruntă şi, pentru a fi mai mulţi şi mai puternici, ei au fost investiţi ca purtători de mesaj pentru colegii pe care îi reprezintă.
Idei, propuneri, speranţă… Acestea au străbătut prima întâlnire de azi a Ligii Profesorilor Social-Democraţi.
Anessa Neştian