Cum să cumperi o locuință? – Sfaturi utile pentru cumpărător
Dacă vrei să-ți cumperi o locuință, să devii proprietar al unui imobil, trebuie să treci printr-un anumit proces de căutare, înregistrare, negociere și așa mai departe. Dacă vrei ca lucrurile să fie mai simple poți apela la o agenție imobiliară. Dacă vrei să afli ce imobile se vând pe piață, pe acest site ai posibilitatea de a vedea cele mai noi și cele mai avantajoase anunțuri de vânzări, închirieri apartamente, vile, case și terenuri de la proprietari.
Dacă ești nou în achiziția unui imobil și nu știi cum să începi, trebuie să știi în primul rând că această acțiune de cumpărare a unei case trebuie să fie planificată. Trebuie să știi ce zonă vrei să alegi, să-ți stabilești un buget și desigur să începi cu o întâlnire cu un agent imobiliar și nu cu o bancă. Sunt agenții imobiliare care lucrează cu multe bănci și care știu unde este cea mai bună rată de dobânzii. Un agent imobiliar te poate sfătui în găsirea unei soluții cu privire la alegerea unui imobil conform dorințelor tale. De asemenea poți colabora cu un broker de credite, un consilier juridic și cu un specialist în amenajări interioare.
Prima întâlnire cu agentul imobiliar este foarte importantă pentru că atunci trebuie să afli tot ce te interesează. De asemenea, și agentul imobiliar află de la client care sunt dorințele sale în legătură cu găsirea și cumpărarea unui imobil.
Dacă apelezi la o agenție imobiliară poți avea următoarele avantaje:
• Ai parte de servici de consultanță. În mod normal, contractele trebuie să fie făcute în scopul de a proteja ambele părți. Agentul imobiliar îți poate recomanda un notariat la care se va semna contractul de către ambele părți.
• Poți afla prețurile tranzacționate la alte imobile din aceeași zonă, pentru a-ți face o idee și a putea compara cu viitoarea ta achiziție. Poți obține o evaluare de piață a imobilului. Poți afla care sunt toate imobilele care se vând sau se închiriază în zona care te interesează.
• Poți găsi un imobil perfect pentru familia ta într-un timp destul de scurt. Ai avantajul de a scurta timpul de cumpărare.
• Ai posibilitatea de a negocia un preț bun. Agentul imobiliar poate face acest lucru în locul tău, va negocia cu proprietarul. Te poate ajuta în găsirea celor mai bune condiții de plată.
• Tranzacția se va desfășura conform prevederilor legale, deci va fi sigură.
Un dezavantaj este că agenția imobiliară va lua un comision pentru activitatea prestată.
În calitate de cumpărător trebuie să fii atent la foarte multe lucruri
Comisionul de intermediere a unei tranzacții nu trebuie pătit în avans. Abia după ce ai semnat actul de vânzare-cumpărare poți spune că ai încheiat tranzacția imobiliară. Contractul de intermediere trebuie să conțină: datele celor două părți, natura serviciului, tarifele pentru serviciu, date despre imobil, prețul pe care l-a solicitat proprietarul, termenul de valabilitate, condiții de reziliere a contractului, comisionul agenției imobiliare, alte clauze, drepturi și obligați pentru ambele părți implicate.
Actele de vânzare-cumpărare nu se întocmesc la agențiile imobiliare, ci doar la notar.
Fii atent asupra anului în care a fost construit blocul în care vrei să iei imobilul. Uneori acesta este omis de agentul imobiliar în mod voit, mai ales dacă este un bloc foarte vechi, construit înainte de cutremurul care a avut loc în 1977.
Fii atent la punctele slabe și viciile ascunse ale imobilului. Agenția imobiliară trebuie să te informeze corect, complet și în scris în legătură cu toate aspectele esențiale despre imobil, dacă vrei să achiziționezi acel imobil. Este vorba despre: prețuri, dacă există poluare, umezeală, miros, zgomot, pericol de surpare, inundație, dezavantaje din vecinătăți.
Din etapa precontractuală, trebuie să primești informații despre ce prețuri se practică pe piață pentru acel tip de imobil. De asemenea trebuie să primești indicații despre dezvoltarea zonei unde se află imobilul.
Imobilul trebuie să fie grevat de orice datorie, sarcină sau ipotecă. Trebuie să vezi și extrasul de Carte Funciară mai ales dacă vrei să închei un antecontract. Brokerul imobiliar nu garantează starea juridică a imobilului, doar proprietarul răspunde de acest lucru. De obicei, proprietarii își văd interesul și uită în mod intenționat să spună anumite lucruri despre imobil pentru a face o afacere profitabilă. De la proprietar trebuie să primești o declarație pe propria răspundere că imobilul nu se află în litigiu și este grevat de sarcini.
Valoarea comisionului la agenția imobiliară nu trebuie să depășească 1,5-2%, mai ales dacă serviciile sunt minime. Sunt agenții care te ajută să obții o scădere de preț, sau să alegi cea mai bună ofertă, dar spun că au comisionul de 3%. Majoritatea se axează pe prezentarea unor liste de imobile, alegerea unui imobil destul de rapid, intocmirea actelor și încasarea comisionului. Nu prea se pune accent pe relația consultativă cu clientul. Unele agenții au clauze abuzive în contract, prin care obligă clienții să plătească bani mulți ca penalizare că s-au răzgândit și nu au mai încheiat tranzacția. De aceea trebuie să alegi o agenție imobiliară bună, care să te ajute în găsirea celei mai bune oferte în domeniul imobiliar.