Cum nu vii tu, Tepes, Doamne…
Caci ori de cate ori vine vorba de o initiativa legislativa de mare importanta pentru societatea romaneasca, ori de intreprins ceva concret in sprijinul celor multi, aflam cu stupoare ca cei carora le-am dat votul nu se afla la serviciu, ori daca sunt, habar n-au pe ce lume sunt si voteaza aiurea in tramvai, gasind scuze care mai de care mai penibile.
Senatorii si deputatii au nesocotit nu doar apelurile organizatiilor civice, ci si pe cel al presedintelui Basescu. Acesta refuzase promulgarea legii si o trimisese pentru reexaminare celor doua Camere, cerand renuntarea la orice fel privilegii materiale. Reprezentantii PD au parut a fi singurii care sa asculte indemnul la decenta al presedintelui, spre furia…liberalilor, care i-au acuzat de populism! Si au avut dreptate, chiar populism a fost, pentru ca parlamentarii PD au votat cu doua maini in favoarea propunerilor.
Vineri, intr-o luare de pozitie tardiva, presedintele PD, Emil Boc s-a gasit sa considere votul drept „imoral, inoportun si o veritabila sfidare la adresa opiniei publice”. Intrebat de ce, daca proiectul era atat de imoral, alesii PD au votat asa cum au facut-o, explicatia d-lui Boc a fost ca actuala varianta a legii era preferabila celei vechi, adaugand apoi ca partidul sau va desfasura o initiativa cetateneasca pentru modificarea legii.
La cum arata legea privind initiativa legislativa cetateneasca, o sa treaca un secol inainte de strangerea numarului necesar de semnaturi…
Atitudinea alesilor nostri, care ignora puternicele semnale de dezaprobare venite din partea societatii civile, isi gaseste explicatia in lipsa de bun-simt si decenta a acestora, dar mai ales in lipsa unei institutii care sa reglementeze modul discretionar in care parlamentarii inteleg sa-si acorde lor insile aceste privilegii.
Cum nu vii tu, Tepes, Doamne…
Autor: Bogdan I. Stanciu, Altermedia