Dacă ar mai fi trăit, Constantin Piliuţă ar fi împlinit pe 4 februarie 80 de ani. Cum acest pictor contemporan, discipol al lui Ciucurencu, s-a stins din viaţă în anul 2003, prin expoziţia „FLORI, PORTRETE…” organizată de Secţia de Artă a Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău, încercăm să oferim o clipă de frumuseţe celor care ne vizitează în aceste zile. Aceştia pot răsfoi albume ale pictorului comemorat şi informaţii despre artistul C. Piliuţă, despre saloanele şi expoziţiile la care a participat. De asemenea, dintr-un articol scris de Armand Steriadi „Recviem pentru un destin – Constantin Piliuţă”, aflăm de drumurile jertfei şi drumurile genezei pe care artistul le-a străbătut.
„…Constantin Piliuţă posedă cele mai de preţ însuşiri: pătrunderea sufletului uman, putinţa de a reda omul în acţiune, îndrăzneala de a găsi mereu expresia adecvată şi de a folosi mijloacele tehnice cele mai proprii artei preferate de el cu atâta frământare şi pasiune, egalate de inteligenţă şi gust”
Petru Comarnescu
Pentru a-i perpetua memoria, prin grija soţiei, Ana Maria Piliuţă şi a fiicei sale, Smaranda, în Bucureşti s-a deschis o galerie privată „Constantin Piliuţă” în care pe lângă desene şi tablouri de Piliuţă, pot fi admirate şi lucrări de artă contemporană ale unor artişti români şi străini contemporani.
Intrând în lumea lui Constantin Piliuţă, putem afirma că florile, peisajele, desenele nu sunt doar lucrări ce ii poartă semnătura. Poate că aici stă magia lucrărilor artistului: nu le lipseşte nimic si nimic nu este în plus. Şi, mai ales, nimic nu este căutat şi se observă imediat că lucrările lui au darul de a surprinde firescul şi nu par rezultatul unui chin al căutărilor, iar culoarea nu umple un gol, ci împlineşte pânza. Cu aceleaşi posibilităţi de esenţializare, pictorul abordeaza şi alte genuri, cum ar fi portretul [Tudor Vianu, Tudor Arghezi, Marin Preda, Ştefan Luchian etc.] şi compoziţii de evocare istorică. Lucrările sale au ca teme aspecte sociale şi istorice, naturi statice. A fost şi un creator de artă monumentală, realizată în frescă şi a contribuit şi la domeniul scenografiei şi a graficii.
Criticii de artă au observat că lucrările lui Piliuţă atestă spiritul boem, dar corect şi incisiv al artistului. Acest lucru se poate observa cel mai bine în tablourile inspirate de peisajele din Delta Dunării în care artistul a reuşit să surprindă lupta dintre veşnicia pământului dobrogean şi tinereţea eternă a Deltei, dar şi în lucrările în care prezintă imagini de oraşe vechi, din care artistul a avut grijă să elimine toate detaliile nesemnificative.
În „Dicţionarul de Artă Modernă şi Contemporană”, Constantin Prut subliniază: „Tonurile luminoase, degajate de impurităţi, compun o lume aerată, în care meditaţia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură şi vitală”.
Dar tot C. Piliuţă a vorbit cel mai frumos despre crezul şi opera sa într-o mărturisire: ”Meseria de artist se gândeşte mereu; la fiecare vârstă te apropii de ea într-un alt mod, pentru că misiunea artistului, a pictorului în mod special, este aceea de a intra în casele oamenilor şi de a învăţa copiii să crească în spiritul bucuriei culorilor”.
Vă invităm la bibliotecă să vă bucuraţi de culorile cuprinse în albumelor expuse.
Ana Chiscop, Secţia de Artă
Update in marți, 03-02-09 20:05
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Acest website folosește cookies.
Vezi comentarii
Multumesc ca nu ati uitat de ziua lui Costache.De obicei,pe 4 februarie,era chef mare in atelierul din Calea Plevnei la etajul 8 al numarului 44.Boema Bucurestiului era la datorie...Erau superbi,de la Nino Anghel , Rautki,Cozorici,batranul Boris Ciornei,Dorin Dron ,Fanus,Baiesu pana la ministri de externe si altii ,care veneau sa-si incarce sufletul din minunata seva a acestui inepuizabil izvor .Cand ma vedea ca intru pe usa atelierului ma primea cu : Cataline pupa-ma-n cuhhh (maestru graseia) si stai aici langa mine.Baaa,asta-i nepotul meu,da,e baiatul sora-mii...
Ma bucur ca v-am prilejuit amintiri placute. Ati putea sa le puneti pe hartie...