Centre de ingrijire pentru copii: Parintii vor plati 15% din costuri
Servicii de tip „out-of-school”, obligatia Romaniei ca stat membru UE
Initierea proiectului de act normativ care reglementeaza aceste centre este motivata de Ministerul Muncii prin nevoia indeplinirii obligatiilor care revin Romaniei in calitate de stat membru al Uniunii Europene. Astfel, potrivit obiectivelor stabilite in 2002, pana in anul 2010, cel putin 90% din copiii cu varste cuprinse intre trei ani si varsta obligatorie de scolarizare trebuie sa beneficieze de servicii de ingrijire. De asemenea, tot pana in 2010, cel putin 33% din copiii sub trei ani trebuie sa beneficieze de aceste servicii.
Potrivit datelor furnizate Hotnews.ro de ANPDC, ultimele statistici (realizate in anul 2004) plasau Romania printre statele cu cea mai mica rata a inscrierii copiilor de pana la trei ani in centre de ingrijire.
Astfel, in Romania ponderea acestor copii este de 3,3%, in timp ce in Finlanda este de 35,7%, iar in Irlanda de 15%. Pe pozitii superioare se situeaza Danemarca (83%), urmata de Suedia (66%), Franta (27%), Austria (10%) si Germania (9,3%), iar pe utimul loc este Cehia cu numai 0,5%.
In ceea ce priveste copiii cu varste de peste trei ani si pana la varsta inscrierii la scoala, datele furnizate de ANPDC arata ca state precum Belgia, Estonia, Italia, Danemarca, Germania au atins sau chiar au depasit tinta de 90%. De asemenea, Olanda si Austria se situeaza foarte aproape de acest obiectiv, cu 80 de procente. De cealalta parte, in Romania numai 37% din copiii cu varste cuprinse intre trei si sase ani beneficiaza de servicii de ingrijire pe timpul zilei, prin frecventarea gradinitelor cu program prelungit si saptamanal.
„Desi nu s-au stabilit tinte pentru copii scolari, exista preocupari cu privire la acestia la nivel european in ultima perioada. Tinta pe care am avut-o in vedere pentru aceasta categorie de varsta atunci cand am elaborat politica publica referitoare la serviciile de educatie si ingrijire a copilului pe timpul zilei este de 50%”, au precizat pentru Hotnews.ro reprezentantii ANPDC.
Sistemul propus de proiectul legislativ presupune asigurarea serviciilor de ingrijire pe perioada zilei, pe toata durata anului – in crese si in centre de zi, care vor oferi activitati in afara orelor de gradinita sau de scoala.
Obligatia realizarii acestor centre revine autoritatilor locale. „In cazul in care numarul copiilor din comunitate este insuficient pentru dezvoltarea unui centru, alternativa o reprezinta angajarea unei bone”, au spus reprezentantii ANPDC.
Ingrijirea la domiciliu va fi oferita de bone, cunoscute in alte state europene ca „childminders”. Potrivit secretarului de stat Theodora Bertzi, acestea vor urma programe de pregatire si acreditare, „in urma carora parintii sa aiba incredere sa isi lase copilul in grija acestor bone, nu numai la domiciliul familiei, cum exista cazuri in prezent, ci la domiciliul bonei”.
De asemenea, proiectul de act normativ permite infiintarea de servicii de tip „out-of-school” in sistem privat. „Atat centrele care vor functiona in sistem public, cat si cele care vor functiona in sistem privat vor fi evaluate si vor trebui sa respecte aceleasi standarde de calitate”, a mai spus Bertzi.
HotNews.ro