Cea mai bună lecție de civică a fost concepută la Bacău
Sub patronajul Ambasadei S.U.A. la Bucureşti, Centrului Cultural American şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Asociaţia de Educaţie Civică – Filiala Bucureşti a organizat Conferinţa Naţională „Democraţia în viaţa de zi cu zi”, care s-a desfăşurat în perioada 1- 3 aprilie 2011, la Sinaia.
Evenimentul a marcat încheierea proiectului „Democraţia în viaţa de zi cu zi”, finanţat de Ambasada S.U.A la Bucureşti şi derulat de Asociaţia de Educaţie Civică – Filiala Bucureşti, în perioada octombrie 2008 – martie 2011, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
În cadrul atelierelor de lucru, care s-au desfăşurat în cadrul conferinţei au fost mediatizate exemplele de bună practică, rezultate în urma derulării proiectului şi a fost lansat ghidul „Cele mai bune lecţii de civică”.
În acest context organizatorii au apreciat activitatea Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău şi Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, care funcţionează în cadrul instituţiei băcăuane, în mod deosebit pentru iniţierea şi implementarea proiectului educaţional „Prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile în şcolile băcăuane”, coordonat de profesor – metodist Lucica Ciupercă şi de prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
El se defăşoară în acest an şcolar, în parteneriat cu diferite instituţii publice şi cu o serie de ONG-uri reprezentative la nivel local şi judeţean.
Obiectivul general al proiectului îl constituie sprijinirea elevilor în procesul formării unui comportament social integrator şi securizant, în perspectiva maturizării acestora.
Iniţiatorii acestuia şi-au propus evaluarea fenomenului delincvenţei juvenile în şcoli, identificarea factorilor de risc comportamental la elevi, conştientizarea de către aceştia a pericolelor la care se expun şi reintegrarea elevilor „cu probleme” în colectivele şcolare şi în comunitate.
Până în acest moment, în cadrul proiectului s-au desfăşurat 170 de activităţi distincte, în care au fost implicate peste 119 cadre didactice şi 7971 elevi din şcolile şi liceele băcăuane.
De asemenea în cadrul conferinţei a avea loc şi festivitatea de premiere a profesorilor care au participat cu proiecte didactice la concursul „Creativitate şi inovaţie în învăţământ. Cele mai bune lecţii de civică”, Ediţia 2010-2011.
La secţiunea învăţământ liceal, premiul I a fost adjudecat de profesor Lucica Ciupercă, de la Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău, coordonatoarea Centrului Regional de Resurse pentru Educaţia Civică, structură a Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău .
„Suntem convinşi că prezenţa noastră la această conferinţă a contribuit, atât la consistenţa discuţiilor, cât şi la asigurarea schimbului de experienţă, cu privire la promovarea exemplelor de bună practică la nivel naţional, în domeniul educaţiei civice.”, ne-a declarat prof. Gabriel Stan, directorul C.C.D. Bacău.
Prof. Gabriel STAN, Director C.C.D. Bacău