Catinca Popescu, celebru artist plastic bacauan
Putini artisti bacauani sunt atit de deschisi la suflet cum este Catinca Popescu, binecunoscuta pictorita naiva. Cariera acesteia este deosebit de interesanta si importanta pentru cultura bacauana si nationala, ea fiind una din cele mai premiate artiste.
Lucrarile sale sunt prezente pe toate continentele locuite de pasionatii picturii. Pictura sa, plina de ineditul traditional al satului romanesc, se afla in colectii particulare si muzeale, in albume importante de arta naiva.
Bacaul a fost reprezentat de aceasta pe cele mai departate meleaguri. Mesagera a valorilor culturale locale, se pregateste sa isi paraseasca, pentru o serie de expozitii de exceptie in Europa, atelierul sau plin de spiridusi si culori ancestrale.
Catinca Popescu, este asteptata in urmatoarea perioada la al V-lea Festival d art naif din Verneuil-Sur-Avre, in 4 aprilie, precum si la Bienale d Art Naif din Bruxelles, in 18 iulie, 2009.
Putini sunt cei din jurul nostru care au un numar de atitea invitatii pentru participari expozitionale, locale, nationale si internationale. Bacaul, o cetate norocoasa in valori artistice, va fi in centrul de atentie al atitor europeni in urmatoarele luni. Alaturi de aceasta numerosi plasticieni bacauani vor fi prezenti in actiuni culturale internationale. In speranta ca autoritatile bacauane vor sustine astfel de participari, nu ramine decit sa uram artistei o cit mai mare realizare, mai mult decit profesionala.
Atelierul artistei
Bacaul este sediul a numeroase ateliere ale pictorilor locali. Atelierul artistei Catinca Popescu, situat la mansarda, este incarcat de tablouri pline de culori, compozitii neasteptate, viata, diplome si premii primite in intreaga sa activitate creatoare.
Eleva a profesorilor Ilie Boca si Letitia Oprisan, a inceput in urma cu zeci de ani o cariera demna de invidiat. Personajele sale te privesc cu umor din spatiul viu al lucrarilor, revarsind curcubee de culori spre privitori. Asezat in fotoliu, cu o ceasca de cafea linga tine, te transformi in partas la lumea Catincai.
Greu te lasi plecat, mirajul raiului din pictura acesteia cucerind fiecare fibra a gindurilor. Fiecare lucrare este un salt accentuat valoric. Oriunde privesti te scalzi in paleta de culori a zeitei ce da viata, picteaza suflete, construieste actul cultural prin natura firii sale.
Cui ii multumeste Catinca Popescu pentru cariera sa inedita :
In primul rind satului romanesc, Suhulet, profesorilor Ilie Boca, Letitia Oprisan, tartorilor picturii naive profesorului Vasile Savonea, Dr. Anceanu, critic Alexandra Titu, prof. Hilohi, profesor Nicolae Iorga, Carmen Mihalache, Cornel Galben, Doina Bujor, Sever Bodron, Vasile Coban, Prof. Gh. Ciubotaru, critic Valentin Ciuca, critic Maria Senila, poetei Simona Lazar, critic Gh. Ciobanu – Roman, Ana Chiscop, Craita Mandra Vasile, Stefan Olteanu, Laura Huiban, Victor Munteanu, autoarei Dictionarului de Arta Naiva din Bacau – Carmen Istrate, Viorel Savin, autoarei L art Naif – Nathalia Brodskaia, Editurii Meridiane – Arta plastica de amatori – 1980, autorilor lucrarilor – Arta Naiva – 1997, Arta Naiva – Cluj- 2004, Mandria 15 anni Naifs – Italia, Die Naive Kunst Rumaniens – 2002 – de Herbert Wiesner , Asociatiei Culturale Octavian Voicu, colectivului lucrarii Naive Art aparuta in USA, Paris, China…
Buna seara! Eu am avut onoarea sa o cunosc pe doamna Catinca Popescu . Am fost cu dumneaei in atelierul in care face asemenea minunatii de tablouri naive . Este o persoana foarte buna la suflet si foarte prietenoasa . Eu avand varsa de 15 ani ma-m imprietenit foarte repede cu ea . O salut si o pup dulce !
Doamna Catinca la multi ani pentru maine !