Situat linga strada ce duce spre Gheraiesti, pe partea stinga, edificiul crestin are toate sansele sa fie nu doar un loc sfint, ci si o expozitie de arta. De cum ii treci pragul, te suprinde pictura moderna: icoane bizantine, forme geometrice, simboluri crestine, toate transpuse sau sculptate in lemn.
Aceasta ar fi, in citeva cuvinte, cea mai noua biserica din Bacau, ce poarta hramul „Sfintii Trei Ierarhi”. Eforturile pentru construirea acesteia au inceput inca din anul 2000.
„Biserica a fost construita intre 2000 si 2006, doar din banii strinsi de la credinciosii din parohie. Este o biserica din lemn, cu elemente moderne in interior, fara a omite partea artistica traditionala, care ii confera sacralitate”, ne-a declarat preotul Ovidiu Sircu, parohul de la „Trei Ierarhi”.
Alegerea lemnului pentru un lacas de cult din oras pare, la prima vedere, o optiune frapanta, in conditiile in care materialele folosite astazi sint betonul sau caramida.
Nu si pentru preotul Sircu. „Am ales lemnul, pentru ca este un element sacru pentru romani. Nu degeaba se spune despre codrul ca e frate cu romanul. Niciodata nu l-a tradat. Si am stramutat, la Bacau, atit codrul de pe Valea Trotusului, cit si pe cel de pe Valea Bistritei”, ne-a spus preotul.
De altfel, pentru parohul de la „Trei Ierarhi”, dispozitia lemnului in constructia lacasului a fost bine gindita din perspectiva semnificatiilor. „Temelia este din stejar, care inchipuie taria credintei, iar restul bisericii este din brad, ca simbol al semetiei, al falniciei, in sensul pozitiv”, ne-a explicat el.
Nici cu constructorii n-a fost prea usor. Armonia imbinarii lemnul si dispozitia acestuia in stil moldovenesc s-a reusit gratie unor profesionisti ai genului, pe care parintele Sircu i-a cautat citeva luni.
„Am umblat in toata tara, mai bine de patru luni. Pina la urma, am descoperit o echipa de mesteri din Vatra Moldovitei. Iar pictura, in interior, a fost realizata de Gheorghe Frantz, din Bacau”, ne-a explicat parohul de la „Trei Ierarhi”.
La capitolul interior bisericesc, cuvintele sint de prisos. Cel care va avea ocazia sa treaca prin zona va avea multe de admirat. Pe linga pictura specifica lacasurilor de cult crestin-ortodoxe sint si doua candelabre, avind forme geometrice bizare pentru un asemenea spatiu, pictate cu chipurile sfintilor, si o catapeteasma, ce este luminata in interior, lasind impresia unei transparente totale. „Cred ca catapeteasma este singura de acest fel de la noi”, sustine preotul Sircu.
„Ceremonia de sfintire va fi oficiata miine, ora 9.00, de catre Prea Sfintitul Ioachim Bacauanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, Prea Sfintitul Visarion al Sibiului si Prea Sfintitul Corneliu Birladeanu, arhiereu-vicar al Episcopiei Husilor”, a mai spus preotul Sircu.
Update in joi, 26-10-06 22:21
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Tehnologia continuă să evolueze într-un ritm impresionant, iar gadgeturile inteligente devin tot mai prezente în…
Având în vedere că Brașovul e la o aruncătură de băț, mulți băcăuani aleg să…
Acest website folosește cookies.
Comentează