Poezia lui Bacovia si pinzele maestrului Ilie Boca sint puncte de referinta nu doar pentru iubitorii de cultura din Bacau, ci si pentru cei din alte alte zone ale tarii. Intre acestia se afla si Ioan T. Morar, cunoscut ziarist si om de televiziune, membru fondator al „Academiei Catavencu”. Aflat in vizita la Bacau, el a marturisit ca a citit din scoarta-n scoarta poezia lui Bacovia, si nu doar atit.
„Ma leaga de acest oras in primul rind poezia lui Bacovia. Ma pot lauda ca sint unul dintre cei care au citit poezia lui integral. De asemenea, am o mare admiratie fata de un artist plastic din Bacau, Ilie Boca, care se situeaza, in opinia mea, intre primii cinci pictori din Romania, oricum ar intoarce sau ar face cineva clasificarile. Este, insa, un om prea retras si prea discret. Daca ar fi trait la Bucuresti, ar fi fost recunoscut la adevarata sa valoare sau aproape de ceea ce ar merita”, a afirmat Ioan T. Morar.
Jurnalistul si-a amintit de ziua cind a venit special la Bacau, doar pentru a cumpara citeva pinze semnate Ilie Boca si a le trimite in America unui prieten. „Cind m-a vazut la usa, Ilie Boca m-a intrebat cu ce treburi am venit la Bacau. Iar cind i-am explicat ca am venit doar pentru a-i cumpara citeva tablouri, nu i-a venit a crede. Le-am achizitionat pentru a le darui unui prieten din Statele Unite ale Americii, Vladimir Tismaneanu”, ne-a povestit Ioan T. Morar.
Maestrul Ilie Boca a rememorat episodul cind amicul din capitala a venit sa-i cumpere lucrarile. „Imi amintesc ca totul s-a intimplat dupa expozitia pe care am avut-o la New York. La vernisaj a venit si Vladimir Tismaneanu, iar eu m-am dus la lansarea unei carti de-a lui. Ulterior, Ioan T. Morar m-a sunat si a venit la mine. A cumparat un tablou sau doua, nu mai retin foarte bine”, ne-a povestit Ilie Boca.
In ce priveste aprecierile cu privire la clasarea sa in topul artistilor romani, Ilie Boca, cu modestia-i binecunoscuta, a refuzat sa faca vreun comentariu. „Este parerea lui. Este o afirmatie subiectiva. Oricine are dreptul la judecati de valoare. Personal, sint incintat ca ma apreciaza”, a mai spus pictorul.
Dar amintirile lui Ioan T. Morar despre Bacau sint legate si de nemuritoarele spectacole pe care trupa „Divertis” le sustinea in judet. „Era prin ’87, cind am fost la Slanic Moldova. Se organizau Galele Amfiteatru, iar eu eram redactor la „Viata Studenteasca. A fost o atmosfera superba, o oaza de normalitate in acele vremuri”, si-a amintit Ioan T. Morar.
Bacau mai inseamna pentru el si doi ziaristi care au conceput „Manualul jurnalistului de investigatie”: Cristian Grosu si Liviu Avram.
In opinia sa, municipiul de pe malul Bistritei este un oras care a dat ceva si pe scena politica a tarii. „S-a facut o comparatie, daca nu ma insel de catre domnul Hrebenciuc, si s-a zis: sa fie Romania in Europa, cum e Bacaul in Romania”, a mai spus, cu zimbet, Ioan T. Morar.
Update in luni, 24-07-06 16:07
Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…
Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…
Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…
Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…
Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…
Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…
Acest website folosește cookies.
Comentează