Artă şi mozaic în cartierul băcauan Tache
In perioada septembrie 2011 – septembrie 2012, 50 de copii de etnie roma din cartierul bacauan Tache au beneficiat de un inedit proiect menit sa le dezvolte respectul de sine si mandria de a apartine unei minoritati cu traditii frumoase dar prea putin cunoscute si apreciate in societatea romaneasca.
Proiectul a urmarit imbunatatirea comunicarii si cunosterii reciproce intre copiii de diverse etnii din cartier si din scoala Domnita Maria. Proiectul a fost implementat de FSC in parteneriat cu Scoala Domnita Maria si finantat de Fundatia Soros pentru o societate deschisa.
Timp de un an, in fiecare luna, au fost organizate in cadrul scolii dar si a centrului Mozaic apartinand FSC, sesiuni de lucru la care au participat atat copii romi cat si colegii lor romani. Au fost abordate diverse teme care au fost prezentate atat teoretic cat si in cadrul unor sesiuni aplicative folosindu-se tehnici si instrumente non-formale si interactive, avand ca numitor central exprimarea artistica.
Temele abordate au fost: vestimantatia traditionala roma, casele si gospodariile romilor, bucataria traditionala, instrumentele muzicale, ocupatii si indeletniciri traditionale, familia. La sfarsitul fiecarei luni au avut loc prezentari ale activitatilor din luna respectiva la care au fost invitati parinti, profesori si colegii copiilor.
Copiii au realizat diverse creatii artistice plecand de la bijuterii si pana la desene individuale si de grup. Astfel, in cadrul temei referitoare la vestimentatie, copiii au realizat doua planse reprezentand un baiat si o fata de etnie roma, in marime naturala si apoi au croit haine traditionale cu care i-au imbracat.
Una dintre cele mai apreciate abordari a fost realizarea de fotografii. Sub indrumarea unui fotograf profesionist (Liviu Terinte – Fox), copiii au vizitat diverse case din cartier atat ale unor familii rome cat si ale vecinilor acestora si au facut fotografii. Imediat dupa vacanta de Paste a fost organizata in incinta scolii o expozitie cu cele mai reusite fotografii. Copiii au fost bucurosi sa-si prezinte realizarile in fata parintilor si profesorilor iar evenimentul a avut un impact major si a fost foarte apreciat
“Intreg cartierul si toti copiii din cadrul Scolii Domnita Maria au beneficiat intr-un fel sau altul de acest proiect. In primul rand au avut o alta perspectiva asupra vietii de zi cu zi a colegilor lor romi si au avut sansa sa comunice si sa-i cunoasca mai bine, dincolo de prejudecatile de tot felul. S-au legat prietenii noi iar copiii au avut ce invata unii de la altii”, a declarat Gabriela Achihai, presedinte FSC.