Apelantii abuzivi ai numarului 112 vor fi identificati
Bacauanii care se tin de farse la numarul de urgenta 112 pot fi identificati. Un nou sistem de localizare a apelantului va fi operabil in curand.
Seful biroului 112, lt.col. Andrei Mihaes, spera ca odata cu implementarea modelului elvetian, din activitatea zilnica a operatorilor vor disparea injuriile si farsele.
„Apelurile false si localizarea apelantului de pe telefonul mobil sint principalele probleme pe care le are serviciul de urgenta 112 in România. Statisticile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) arata ca peste 50 la suta din totalul farselor provin de pe cartele pre-pay. Cadrul legislativ actual nu permite însa identificarea posesorului cartelei”, a declarat Mihaes.
„Exista o situatie în care se actioneaza indiferent daca se identifica sau nu apelantul, si anume în cazul alarmelor cu bomba”, a spus col. Mircea Birsa, seful Oficiului Judetean STS Bacau.
Ziua Europeana a Numarului 112 a fost marcata ieri alaturi de repezentantii presei locale. Invitatii de onoare la eveniment au fost elevii clasei a VII-a C, condusa de prof. Ana Birsan, dir.adj. al Scolii „Spiru Haret” Bacau. Copiii au invatat ca rapiditatea interventiei acestui serviciu poate salva vieti.
Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sanatatii, a precizat zilele trecute faptul ca apelurile de rutina si cele non-urgente, la fel ca farsele si apelurile false catre numarul serviciului de urgenta pot însemna, dincolo de resurse risipite, si pierderi de vieti omenesti. Acesta a propus anularea cartelelor pre-pay de pe care se fac apeluri false.
„Orice apel nejustificat la 112 constituie contraventie si se sanctioneaza cu sume cuprinse intre 100 si 500 lei. In cazul amenintarilor cu bomba, aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare, minim doi ani, pentru ca este considerat act de terorism”, adauga Mihaes.
De Ramona Ionescu
Sursa: Ziarul de Bacau