Care sunt cele mai bune aparate de aer conditionat
Alegerea aparatului de aer conditionat poate sa fie relativ dificila, mai ales atunci cand nu ai un buget foarte mare la dispozitie. In acelasi timp insa, nu este bine sa te multumesti cu ceea ce este cel mai ieftin si sa neglijezi cel mai important aspect, adica nivelul de calitate al produsului.
Astfel, este recomandat sa alegi cea mai buna solutie care se incadreaza in bugetul pe care il ai la dispozitie. Daca este mai mic, un model split este un must buy, insa, daca esti dispus sa investesti ceva mai mult, atunci nu ar trebui sa te multumesti cu nimic mai putin decat un aparat inverter.
Care sunt avantajele modelelor split in comparatie cu cele pentru ferestre
In Romania nu prea exista modele pentru ferestre, pentru ca piata nu le considera importante si nici eficiente. Totusi, in strainatate, ele sunt considerate a fi la fel de populare precum cele split, adica aparatele pe care le cunoastem cu totii.
Aparatele de aer conditionat pentru ferestre sunt mai ieftine si mai econome din punctul de vedere al consumului. In acelasi timp, atunci cand vine iarna, ele pot sa fie demontate, pentru ca, odata cu anotimpurile mai calde, sa fie puse din nou in functiune. Ideea principala din spatele acestora este montarea lor in fereastra deschisa. Pe de-o parte, pierzi sansa de a aerisi in mod natural, dar, pe de alta parte, acest proces va putea sa fie realizat cu ajutorul aparatului.
Cam acestea sunt insa avantajele acestui tip de aparate de aer conditionat. Pe de alte parte, modelele split vin cu ceva mai multe aspecte pozitive, desi nici ele nu sunt lipsite de parti mai putin bune (pana la urma, insa, ce produs este?).
In primul rand, aceste aparate sunt mai puternice si de aceea au fost preferate de cumparatorii de la noi. Poate ca ele sunt ceva mai scumpe, dar, daca luam in calcul doar raportul dintre pret si calitate, alegerea facuta de romani devine una destul de simpla de inteles. In plus, puterea lor de racire este una mult mai mare. Asadar, cu un astfel de aparat se poate raci o casa sau un intreg apartament. Si ele vin cu diferite trepte de putere (un aparat de 7000 BTU este potrivit pentru un apartament cu doua camere, dar nu si pentru o vila cu trei etaje).
Din punct de vedere estetic, aceasta este o alegere mai inspirata. Chiar daca unitatile exterioare nu arata chiar asa bine, consolele care sunt montate in case au, de cele mai multe ori, un design interesant, care aduce un spor de modernitate in orice camera ar fi montate acestea (si, cu cat vei alege un model mai avansat din punct de vedere tehnologic, cu atat acestea vor arata mai bine). Un alt avantaj este eficienta energetica. Poate ca, la prima vedere, un model split, fiind mai mare, va consuma mai mult. Dar pentru a raci un intreg apartament cu aparate pentru ferestre, ar trebui montat cate unul in fiecare camera, in timp ce un astfel de aparat poate sa raceasca toata casa. Asadar, consuma mai putin pentru acelasi volum de aer racit.
In final, filtrele speciale sau sistemul de dezumidificare pot sa reprezinte alte avantaje de luat in calcul. Ele nu sunt prezente la fiecare aparat, ci doar la cele mai moderne, dar plusul adus este unul incontestabil. Cat despre firme, aparatele de aer conditionat Whirlpool sunt unele dintre cele mai ieftine si bune, avand un raport calitate pret de invidiat.
Exista si variante mai moderne, iar preturile sunt din ce in ce mai bune
Marele avantaj adus de modernizarea rapida a aparatelor electrocasnice este scaderea preturilor. Astfel, diferentele dintre modelele premium si cele normale scad din ce in ce mai mult, iar acest fapt este spre avantajul cumparatorului.
Atunci cand vine vorba despre aparatele de aer condtionat, premium inseamna in primul rand un motor de tip inverter. Acestea aduc o serie de avantaje in plus, chiar daca modelele sunt, cel putin din punct de vedere al design-ului si al modului general de functionare, tot unele de tip split. Ce aduc ele in plus?
Economie de energie: poate ca pe termen scurt sunt ceva mai scumpe, dar pe termen lung isi recupereaza banii. Functionarea lor este una continua, motorul ruland la diferite nivele, in functie de temperatura din camera. Astfel, in comparatie cu modelele normale, care se aprind si se sting, acestea pot consuma cu pana la de sase ori mai putina energie electrica.
Confort: Compresorul porneste instant dupa pornire, asa ca viteza de racire a aerului este una mult mai mare. Dupa ce o anumita temperatura este setata, acesta intra in functiune atunci cand pragul setat este depasit, iar fluctuatiile de temperatura sunt cu mult mai mici decat in cazul aparatelor clasice.
Prietenos cu mediul: Freonul utilizat de catre aparatele de tip inverter este unul cu mai putine componente care afecteaza stratul de ozon, ceea ce inseamna ca vei polua mai putin folosind un astfel de model.
Mai putin zgomotos: Ambele unitati ale unui astfel de aparat scot mai putin zgomot si, astfel, utilizarea lui pe timp de noapte este una care nu mai afecteaza somnul, nici macar pentru cei care instaleaza aparatul aproape de dormitor.
Exista insa si cateva parti mai putin bune, desi se poate trece peste ele destul de usor
Un sistem mai complicat: Panoul de control al unui astfel de model este mai complex si, daca pictogramele nu sunt clare sau textul nu este in limba romana, s-ar putea sa iti ia ceva timp pana te obisnuiesti. Pe de alta parte, ai la dispozitie telecomanda pentru aerul conditionat, ceea ce ajuta destul de mult (desi nici ele nu sunt mereu chiar atat de simple).
Freonul este mai scump. Tocmai pentru ca este mai prietenos cu mediul, agentul de racire are un pret mai mare. Asa ca, de fiecare data cand vei reface plinul, va trebui sa platesti ceva in plus.