Categorii: Cultura

Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz – recitaluri electrizante în ediţia a VII-a a Turneului Naţional Stradivarius

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja nouă dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara, Sibiu, Pitești și Craiova – succese extraordinare. Turneul Stradivarius continuă în Bacău (7 iunie – Filarmonica “Mihail Jora”), Iaşi (9 iunie – Universitatea de Arte “George Enescu”) şi Bucureşti (11 iunie – Sala Radio).

Virtuozitatea celor doi și magnetismul muzicii de Prokofiev transformă concertele Turneului Stradivarius într-o experienţă inedită pentru public. După ce trei ani la rând Alexandru Tomescu a adus pe scenă spectacole sincretice în care muzica era îmbinată cu alte arte, anul acesta el a dorit să lase muzica să vorbească de la sine şi alături de Eduard Kunz, s-a hotărât să o poarte, ca în fiecare an, către un număr cât mai mare de auditori. Un produs cultural de excepție, Turneul Stradivarius accelerează racordarea culturală la Occident, unde muzica de cameră se bucură de o atenţie deosebită. Cel mai apreciat violonist român demonstrează de şapte ani încoace că şi în România muzica clasică atrage un public vast, demontând mitul conform căruia aceasta este rezervată exclusiv elitelor.

Alexandru Tomescu a pornit în Turneul Naţional Stradivarius alături de unul dintre cei mai apreciaţi pianişti din Europa – rusul Eduard Kunz, un artist cu o carte de vizită impresionantă ce cuprinde concerte alături de cele mai importante orchestre europene şi nu numai, premii importante obţinute la competiţii internaţionale de pian şi probabil cea mai grăitoare descriere de care se poate bucura un pianist, venită din partea prestigioasei publicaţii BBC Music Magazine – care l-a inclus în topul celor mai promiţători 10 pianişti ai lumii.

Un element original îl constituie includerea în programul fiecărui recital a Scherzo-ului pentru vioară şi pian – primul opus compus de Gabriel Gîţan, care a câştigat concursul de creaţie propus de Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz. Gabriel Gîţan este elev în clasa a XI-a la Colegiul “George Enescu” din Bucureşti, iar partitura sa a entuziasmat publicul încă de la prima interpretare.

2014 este cel de-al doilea an consecutiv în care Turneul Naţional Stradivarius este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România – o organizaţie care de peste 15 ani luptă împotriva abandonului copiilor, închizând orfelinate de tip vechi şi relocând copiii într-un mediu pe care să îl poată numi “acasă”, fie că este vorba de asistenţă maternală, case de tip familial ori reunire cu familia biologică. Scopul HHC România este ca până în 2020 să închidă toate orfelinatele de tip vechi din România. Alexandru Tomescu s-a alăturat proiectelor acestei fundaţii încă din 2012 şi îi invită pe iubitorii muzicii bune să spună “da” unei donaţii care în mod sigur va aduce un zâmbet pe feţele celor mai vulnerabili copii.

Pentru mai multe informaţii puteţi accesa pagina de web www.turneulstradivarius.ro şi pentru a fi în permanenţă la curent cu noutăţile apărute în turneu daţi like la paginile de Facebook ale celor doi artişti: Alexandru Tomescu Oficial şi Eduard Kunz.

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului.
Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, prof. Mihaela Tomescu şi a continuat apoi cu studii îndrumate de maestrul Ştefan Gheorghiu în România şi de Tibor Varga, Eduard Schmieder, Igor Oistrach, Ruggiero Ricci şi Herman Krebbers în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long – Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc.
Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.
Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk din Siberia, a studiat pianul cu Mihail Hohlov la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi cu Andrei Diev la Conservatorul National de Muzica „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music, profesori fiindu-i Norma Fisher şi regretatul Mark Ray.
Inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, Eduard Kunz a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume. A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care amintim Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki – „December Nights”, Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), Festivalul Keyboard din New York precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London.
De-a lungul timpului performanţele sale muzicale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzica clasică ale lumii din care amintim BBC Radio 3, Radio France, Radio Rai, Deutschland Radio Kultur şi Orpheus.

Proiect prezentat de Centrofarm şi Plafar
Organizatori: Fundaţia Culturală “Remember Enescu” şi Quartz Media Production
Sponsori: BCR, Erste Bank, Alistar, Ifantis
Parteneri: Enel, Ţuca Zbârcea & Asociaţii
Susţinător: Genesis Collegiate
Un eveniment dedicat HHC România
Co-Producător: TVR 2, Radio România
Parteneri locali: Filarmonica Târgu Mureş, Societatea de Concerte Bistriţa, Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca, Filarmonica Banatul din Timişoara, Filarmonica Oradea, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Filarmonica Sibiu, Filarmonica Pitești, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Mihai Jora Bacău, Universitatea de Arte George Enescu din Iaşi.
Eveniment prezentat de Psychologies
Eveniment susţinut de Evenimentul Zilei
Parteneri media principali: Hotnews
Parteneri media: Capital, Elle, Viva!, Unica, Manager Express, Casamea.ro, Dilema Veche, Etiquette, Q Magazine, Igloo, acasa.ro, Şapte Seri, Revista 22, 121.ro, Esquire, Blitz TV, Ziarul Metropolis, Revista Cariere, Diva Hair, societatesicultura.ro, România de la zero, onlinegallery.ro, Transilvania TV, viitorulromaniei.ro, ziare.com, 4arte.ro, Senso TV, MediaTRUST, Kooperativa 2.0.
Parteneri media locali: Târgu Mureș: Zi de Zi, Radio SON; Bistriţa: Bistriţeanul, timponline.ro, TV Bistriţa, AS TV; Cluj-Napoca: Făclia, Cotidianul Transilvan, Transilvania Reporter, Monitorul de Cluj, orasulcluj.ro; Timișoara: Renașterea Bănățeană, Pressalert.ro, TimișosaraAzi.ro, Evive.ro; Oradea: Bihoreanul, Crișana, Informația de Bihor, Evenimente Oradea; Hunedoara: Servus Hunedoara, Mesagerul Hunedorean, Ziarul Hunedoreanului, Hunedoara TV, Radio Big FM Deva, Radio Color Hunedoara, Televiziunea InfoHD; Sibiu: Profil Cultural, Sibiu 100%; Piteşti: Argeşul; Craiova: Gazeta de Sud, Radio Sud, Craiova.ro, Lupa, Cuvântul Libertății, Pro Fun; Bacău: Ziarul de Bacău, Deşteptarea, bacaul.ro; Iaşi: Ziarul de Iaşi, IaşiFun, AltIaşi.ro;

Contributori - Alte surse

Comentează
Share
Publicat de
Contributori - Alte surse

Recent Posts

Explorează natura din jurul Bacăului: Trasee montane și echipamente de hiking esențiale

Bacăul este un loc privilegiat pentru pasionații de hiking și trekking, datorită apropierii de munții…

vineri, 22-11-24

Jocuri de noroc ciudate care au prins la public

Chiar dacă nu sunt la fel de populare ca ruleta sau ca pokerul și nici…

miercuri, 20-11-24

Competiția Sportivă CUPA TRIUMF și-a depășit recordurile la Ediția a XIV-a

Sala de Sport a Liceului Spiru Haret din Moinești a găzduit cea de-a XIV-a ediție…

joi, 07-11-24

Zborurile internaționale din Bacău: descoperă cele mai căutate destinații

Situat strategic în regiunea Moldovei, Bacăul a devenit în ultimii ani un hub important pentru…

marți, 15-10-24

Testări medicale gratuite în Berești-Tazlău pentru depistarea bolilor oncologice

Locuitorii din comuna Berești-Tazlău vor beneficia de testări medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am…

joi, 10-10-24

Performanțe remarcabile pentru C.S.M. Moinești la Campionatul Național de Powerlifting 2024

Sportivii Diaconu Ștefan Matei și Marius Mihai Manda au reprezentat cu succes Clubul Sportiv Municipal…

joi, 26-09-24

Acest website folosește cookies.