„Razboi rece” pe teritoriul judetului Bacau
SUA urmeaza sa instaleze statii radar si aparatura destinata spionajului electronic in regiunea Moldovei, printre zonele vizate numarandu-se si judetul Bacau, se arata intr-un raport al serviciilor secrete de la Bucuresti. Specialistii includ aceste demersuri in politica promovata de Washington, politica care urmareste intarirea prezentei sale militare in fostele tari comuniste, mai ales dupa ce trupele americane au fost nevoite sa paraseasca unele state ex- sovietice.
In paralel, referitor la Republica Moldova, analistii americani afirma ca Statele Unite vor depune eforturi intense pentru a determina retragerea trupelor rusesti din Transnistria.
In ceea ce priveste reactia Rusiei, se sustine ca, oficial, presedintele Vladimir Putin va incerca sa convinga SUA ca o eventuala colaborare este mai profitabila decat continuarea demersurilor de anihilare a influentei Moscovei in Europa de Est. Neoficial, la nivel zonal, Kremlinul va spiona miscarile armatei americane, prin urmare judetul nostru va deveni scena unui veritabil razboi al spionilor!
Macro-regional, Rusia va continua sa evite confruntarea directa cu SUA, colaborand cu inamicii Washingtonului, in particular cu Venezuela si Iran, continuand in paralel si dezvoltarea parteneriatului cu Beijingul, vectorul principal al parteneriatelor strategice rusesti, mutandu-se astfel, treptat, dinspre Europa spre Asia.
Disputa pe „frontul invizibil”
De partea cealalta, contrainformatiile de la Bucuresti urmaresc cu ingrijorare disputa de pe frontul invizibil a celor doua superputeri. Surse din cadrul contraspionajului roman ne-au informat ca operatiunile militare la nivel planetar din ultima perioada au un numitor comun si pe frontul mai putin vizibil al spionajului mondial. In context, sursele citate ne-au dezvaluit ca „specialistii militari rusi considera ca prioritara monitorizarea activitatii trupelor americane la nivel planetar, mai ales a celor implicate in mod direct in conflictul irakian”.
La intrebarea noastra daca „Romania intra si ea in vizorul spionilor militari ai Moscovei?”, raspunsul a fost extrem de transant: „evident, stationarea trupelor SUA din judetul Constanta, respectiv anuntata instalare de noi statii radar si aparatura destinata spionajului electronic in regiunea Moldovei au trezit imediat interesul serviciului de informatii al Armatei Ruse, mai ales ca prezenta americanilor in zona de influenta a Moscovei nu face altceva decat sa ingrijoreze Kremlinul”!