Primariile sunt asaltate de mămici
Indemnizaţia pentru creşterea copilului a dat peste cap activitatea primăriilor din toată ţara. Aplicarea noii legislaţii privind acordarea ajutorului a declanşat un adevărat haos, generînd cozi interminabile.
Părinţii s-au înghesuit la sediile primăriilor pentru a depune cererile şi declaraţiile pe propria răspundere pentru a primi indemnizaţia de 800 de lei noi.
În 2003, Ministerul Muncii a intenţionat să modifice prin ordonanţă de guvern modul de acordare a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului. Guvernul propunea atunci ca mămicile care au lucrat cel puţin şase luni anterior sarcinii, să beneficieze timp de doi ani, după naşterea copilului, de o indemnizaţie egală cu 85% din valoarea a cinci salarii medii brute pe economie. Intenţiile ministerului au fost dejucate de şeful Guvernului de atunci, Adrian Năstase, care a cerut reanalizarea actului legislativ. La sfârşitul lunii iunie 2005, Ministerul Muncii a anunţat că doreşte ca indemnizaţia pentru creşterea copilului până la doi ani să scadă la valoarea de 35% din salariul mediu brut pe economie. Intenţia ministerului a stârnit un val de nemulţumiri, Blocul Naţional Sindical considerînd reducerea indemnizaţiei drept o măsură contraceptivă, nicidecum un demers pentru creşterea natalităţii.
Mămicile care au lucrat cel puţin şase luni anterior sarcinii beneficiau timp de doi ani, după naşterea copilului, de o indemnizaţie de 7.380.000 lei vechi.
În noiembrie 2005, Guvernul a anunţat majorarea indemnizaţiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului la 8.000.000 lei vechi, începand cu 1 ianuarie 2006.
Potrivit Ordonanţei 148/2005, părinţii ai căror copii s-au născut înainte de 31 decembrie 2005, vor primi în continuare indemnizaţia.
Pentru copiii născuţi după 1 ianuarie 2006, indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului se acordă însă numai dacă părinţii au realizat venituri profesionale supuse impozitării timp de 12 luni înaintea naşterii acestora.
Mămicile au obligativitatea de a completa lunar o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri în afara indemnizaţiei de la stat. Însă normele metodologice au fost publicate tîrziu iar salariaţii primăriilor s-au trezit că nu ştiu ce au de făcut. Rezultatul – un adevărat haos la ghişeele primăriilor din toată ţară, părinţii înghesuindu-se să depună declaraţiile din timp, de teamă că nu vor mai primi banii de la stat.