Aflux de mansarde pe blocuri
Tot mai multe asociaţii de proprietari solicită municipalităţii din Timisoara certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru mansardarea clădirilor.
Altfel spus, din dorinţa de creare a unui spaţiu nou, dar şi pentru un confort termic mai mare, cetăţenii se apucă de construit acoperişuri de tip şarpantă.
Din 2005 până în prezent, direcţia specializată din Primăria Timişoara a emis peste 400 de certificate de urbanism şi alte peste 200 de autorizaţii de construire. Executarea unui pod nu doar economiseşte energia termică, dar şi banii care ar trebui cheltuiţi, periodic, pentru repararea straturilor hidroizolante ale teraselor existente. Municipalitatea a încurajat astfel de construcţii, ba chiar acordă facilităţi la plata impozitului.
Noile spaţii vor fi dedicate familiilor tinere, fiind catalogate drept locuinţe sociale. Mansardarea creează şi unele neajunsuri. Pe lângă faptul că trebuie acordul tuturor locatarilor, racordarea la utilităţi necesită lucrări pe întreaga coloană, aşa că vor apărea neplăcerile unei astfel de investiţii.
Un ordin de anul trecut al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului legalizează proiectele de mansardare ale clădirilor cu P+3E, fără prevederea obligatorie a instalării unui ascensor. Mansardarea clădirilor cu patru etaje poate fi aprobată în cazul în care lucrarea se face pentru locuinţe sociale, investiţia fiind făcută de autorităţile locale, iar repartizarea tot de catre autorităţi, prin închiriere, cu prioritate familiilor tinere.
Blocurile cu patru etaje pot fi mansardate şi prin extinderea apartamentelor existente la etajul IV obţinându-se apartamente tip duplex.
Arhitectul-şef al Timişoarei, Radu Radoslav, a spune însă că este vorba despre cazuri excepţionale, iar analizarea fiecărui caz în parte o va face consiliul local. Desigur, mansardările trebuie să respecte Planul Urbanistic General, Planurile Urbanistice Zonale şi a Planurile Urbanistice de Detaliu din zonă.
Autor : Ioana TOMA, Amos News