Băsescu, Muscă, Stolojan – printre preferaţii românilor
INSOMAR a realizat un studiu în perioada 16 – 21 februarie 2006, cuprinzând 49 de localităţi urbane şi 53 rurale din 40 de judeţe şi Bucureşti. Principalele teme abordate se referă la agenda cetăţeanului, încrederea în lideri şi instituţii, suportul electoral al acţiunii politice, perspectivele integrării europene.
Partide şi politicieni
Traian Băsescu, Mona Muscă şi Theodor Stolojan conduc în topul încrederii populaţiei în personalităţile politice aflate la putere. Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu au acumulat puncte la unison în privinţa credibilităţii electorale.
În opoziţie, politicianul care a primit cele mai multe voturi este Mircea Geoană, urmat de Corneliu Vadim Tudor şi Ion Iliescu.
Instituţiile solicitate să se implice activ în lupta anticoruţie, DNA, Parchetul General şi Consiliul Suprem al Magistraturii, au acumulat puncte importante de credibilitate, se arată în studiul INSOMAR.
Evaluate ca perechi, cele mai bune relaţii sunt percepute ca fiind între PD şi PNL (bune şi foarte bune, 45%), iar cele mai tensionate între UDMR şi PD (nu prea bune şi deloc bune, 52%).
Pe ansamblu, calitatea relaţiilor dintre membrii Coaliţiei este foarte complicat receptată de electorat, dar ca o certitudine, 63% dintre repondenţi apreciază că nu sunt necesare alegeri până în 2008, iar cca. 19% consimt necesitatea lor, undeva, peste câteva luni.
În proporţie de 56%, românii cred că între PNL şi PD nu va avea loc nici o fuziune. respectiv 40% dintre repondenţi cred că ambele partide ar avea de câştigat din această fuziunee, 30% consideră că „mare beneficiar” ar fi PD, iar abia 10% cred că PNL ar ieşi avantajat de o asemenea acţiune.
Evaluarea credibilităţii conducerii celor mai importante partide din spectrul politic românesc, a condus la câteva concluzii suficient de relevante pentru momentul actual.
Astfel, în cadrul PSD poziţia lui Mircea Geoană tinde să se consolideze la un nivel destul de ridicat al aşteptărilor electoratului, în măsura în care cca.30% îl „văd” drept liderul cel mai recomandat de activitatea şi notorietatea deţinute. Situaţii similare se înregistrează şi la nivelul PD, PRM, UDMR şi PC, în timp ce la nivelul PNL lucrurile par destul de complicate prin plasarea lui Călin Popescu Tăriceanu şi Theodor Stolojan la acelaşi nivel de creditare electorală (16%).
Perspectivele integrării europene
Nivelul optimismului populaţiei faţă de şansele aderării oficiale a României la Uniunea Europeană în ianuarie 2007 se situează la cote mai curând modeste, iar pentru unii, prudente. Prin raportarea la modul în care sunt îndeplinite angajamentele luate în preambulul integrării, cca. 58% dintre repondenţi se manifestă „destul de puţin” şi „foarte puţin siguri” de atingerea acestui obiectiv. Cu toate acestea, cca.64% susţin că sunt „destul şi foarte interesaţi” de perspectiva aderării României la UE.
Momentul post-aderare este caracterizat printr-o accentuare a pesimismului faţă de felul în care se vor schimba lucrurile în ţară (46%), iar ponderea optimismului tinde, în mod corespunzător, să scadă spre 34%. Mai puţin afectaţi de momentul integrării în UE se manifestă cca. 19% dintre repondenţi, cei mai mulţi dintre aceştia fiind persoane cu vârsta între 18-45 de ani, cu studii medii şi superioare.
Agenda cetăţeanului
Percepţia socială privitoare la „calitatea vieţii” şi dinamica vieţii economice înregistrează pentru perioada ianuarie-februarie a.c. tendinţe de scădere. Atitudinile sceptice sunt dominante prin comparaţie cu ultima evaluare a aşteptărilor populaţiei.
Volumul eşantionului a fost de 1.170 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României cu vârsta de peste 18 ani.
Sursa: Amos News