Ieri, amic al lui Cozma, azi om al strazii
Gabriel Bucătaru, de 41 de ani, susţine că a fost coleg, ba chiar l-a cunoscut îndeaproape pe Miron Cozma, fostul lider al minerilor. Omul locuieşte în acest moment într-una din barăcile de metal puse la dispoziţie de municipalitate în cartierul Gherăieşti, pentru oamenii străzii. Nu mai are familie şi nici casă, aşa că singurul său adăpost este vagonul de tablă din câmp, de la ieşirea din Bacău dinspre partea de nord.
Beam ceaiuri cu Cozma înainte să intrăm în şut
Bărbatul îşi aminteşte cum, la 18 ani lucra la mina de la Aninoasa şi l-a cunoscut pe cel care avea să devină în ‘91 liderul minerilor. “Eu eram la sectorul patru, iar Miron Cozma era şef de tură la sectorul unu. De fiecare dată înainte să intrăm în şut stăteam la un ceai la intrarea în mină. Nu ne dădea voie cu niciun gram de alcool la noi. Si nici cu ţigări. Doar puteam să bem ceai la intrare”, a rememorat Bucătaru. “Odată m-am nimerit la aceeaşi masă cu el. Am stat faţă în faţă şi am vorbit cu el mai multe lucruri. A doua zi, iar ne-am întâlnit la aceeaşi masă. Apoi, de fiecare dată când beam ceaiul de la intrarea în şut, ne aşezam intenţionat unul la masa celuilalt”, se mândreşte omul. Si-l aminteşte şi acum pe Cozma: “era un bărbat arătos cu părul aşa dat peste cap şi lung la spate. De fapt, aşa cum poartă părul acum, aşa îl purta şi atunci”.
I-a pus vorbă să obţină o garsonieră
Miron Cozma este cel care a intervenit pe lângă conducerea minei ca Bucătaru să obţină o garsonieră. “Era o încăpere mare, frumoasă, în cartierul Dallas. Cozma m-a ajutat să o obţin. Om cumsecade!”, a afirmat fostul miner, azi homeless (n.r. – persoană fără locuinţă). După Revoluţia din 1989, Bucătaru a părăsit mina şi a plecat în lumea largă. Si-a pierdut familia şi este a doua iarnă când locuieşte în barăcile din câmp, alături de boschetarii Bacăului.
21 de boschetari în 12 paturi
În cele patru barăci de metal, puse la dispoziţie de municipalitate, îşi duc traiul 21 de oameni ai străzii. Unii dorm câte doi în pat, însă Daniela Poznărea, şefa Serviciului Public de Asistenţă Socială Bacău, afirmă că nu există o altă soluţie pentru aceştia, mai ales acum, în perioada îngheţului. Oamenii străzii primesc câte o masă caldă în fiecare seară, iar lenjeria le este schimbată o dată la două săptămâni. “Aici nimeni nu are voie să intre cu alcool. Cine face panaramă este dat rapid afară. In plus, seara facem prezenţa să vedem dacă au ajuns toţi în barăci”, a afirmat Gheorghe Tâmpu, agent de pază din cadrul Poliţiei Primăriei Bacău.