Panorama editorialelor din 7 martie

Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de marţi, 7 martie, a cotidianelor centrale:

Adrian, marchizul de Tărtăşeşti (Cotidianul – Doru Buşcu)

Grupul samsarilor de arta care se tem sa faca dezvaluiri saluta discretia, dar vorbeste de presiuni exercitate de oamenii fostului premier. Colectionarii mormaie despre generali şi functionari ai Guvernului care achizitionau în numele ‘imparatului’ prin incoltire. În 2002, în ajunul zilei de nastere a lui Adrian Năstase, reporterii ‘Academiei Catavencu’ au batut anticariatele şi au evaluat cresterea vinzarilor de arta la 400.000 de euro. Ritualul predarii cadourilor a avut loc la Palatul Snagov, intr-o atmosfera dominata de estetica lui Adrian şi etica lui Miki Şpagă. Aceste ‘acumulari’ sunt, asadar, complexe. Brukenthalul personal ascunde, printre tablouri şi statuete subevaluate, o expozitie nevazuta a mizeriei umane în care lipsa de scrupul, lacomia, cinismul, slugarnicia şi santajul poarta semnatura unui grup de mari artisti ai coruptiei. La curtea lui Adrian, marchizul de Tărtăşeşti, protectorul artelor fara chitanta, s-au format caracterul baronimii locale şi manierele politice ale unei intregi generatii de infractori. A, şi pentru ca veni vorba despre morala, as vrea sa stiu daca Montesquieu, Taine sau Tocqueville, chiar protejati de coperte aurite, sunt de acord sa se inghesuie, alaturi de Ion Cristoiu, în biblioteca unui urmarit penal.

Mare fâs la Cotroceni (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)

S-a vazut clar ieri la Cotroceni şi imediat dupa, cu ocazia declaratiilor facute de liderii partidelor, ca intre PNL şi PD nu exista consens în nici una dintre cele patru mari probleme litigioase de interes national. S-a mai putut observa, în ciuda coincidentei punctelor de vedere prezidentiale cu cele ale PD, ca preşedintele şi partidul sau sunt izolati pe scena politica. Ei joaca împotriva tuturor. Neintelegând psihologia jocului. Şi nici regulile. Intelegerile pe sub masa cu PRM şi cu unii fruntasi PSD până una alta nu au functionat. Ca atare, reteta fortarii de catre Băsescu a unei solutii politice doar cu PD nu va functiona. Este timpul ca şeful statului sa renunte sa mai apese pe butonul care genereaza crize. Şi, privind realitatea în fata, sa incerce sa armonizeze viata politica romaneasca. Facând abstractie de propriul ego. Care nu foloseste nimanui. Şi meritandu-si astfel leafa de preşedinte.

Mediere printre dinţi (Gândul – Adrian Ursu)

Rezultatul armonizării politice de ieri a fost remarcabil: au intrat 6 partide la preşedinte şi au ieşit 7 concluzii. PNL o ţine pe-a lui cu desecretizarea legilor serviciilor de informaţii. PRM vrea sângele extremiştilor autonomişti. PSD plânge de mila Guvernului fentat de preşedinte. UDMR are aceeaşi grijă cu Statutul minorităţilor. PD e convins că tătuca Băsescu face bine ce face. Conservatorii au mai pus peste averile ilicite şi problema siguranţei biologice a populaţiei. Iar preşedintele Băsescu e ros, brusc, de grija Opoziţiei, proclamând încetarea dictaturii majorităţii. Încercând să rezolve cele 4 teme aflate în discuţii la ora 12, participanţii au ieşit, după 3 ore, cu încă pe atâtea probleme în divergenţă. Asupra unui singur punct pare să se fi înregistrat consens: modificarea Constituţiei. Mai exact: nu e oportună acum această discuţie!

O diversiune anti-Băsescu (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)

Va fi dorind Traian Băsescu sa se joace nitel de-a dictatura. Nu se vede asta în nici un caz din afacerea cu legile sigurantei nationale. Dupa reuniunea de ieri, Traian Băsescu a declarat ca-i vorba de o campanie lipsita de fair-play. Noi credem insa ca-i vorba de altceva, mult mai grav: de o diversiune pusa la cale împotriva lui Traian Băsescu de adversarii din politica şi din presa. Nu stim ce a gandit Traian Băsescu vazând cum pot fi rastalmacite niste fapte publice exacte de-ale domniei sale. În locul sau noi ne-am fi zis cam asa: Pai, daca mie, care sunt la Putere, mi se intampla o asemenea porcarie, ce sa mai zicem de cei din Opozitie?! Slava Domnului, ca mai am patru ani de mandat!

Războiul Palatelor prin cele două amazoance (Ultima oră – Ion Marin)

Norica Nicolai pare sa fie un fel de Elena Udrea în varianta liberala. La rastimpuri, ea apare şi arunca bombe de natura sa relanseze razboiul dintre cele doua Palate, de acum de nimeni contestat. Duminica, senatoarea liberala a lasat treburile casei şi mâncarea pe foc (dânsa e o mare gospodina) şi a iesit pe toate posturile ca sa atace Cotroceniul cu tunul cel mare orientat inspre pachetul legilor serviciilor secrete, în calitatea dumneaei de veche combatanta, ca membra a comisiei de resort. În fapt, principala tinta a fost desecretizarea pachetului, desigilarea lui, cum ar veni, fiindca, se pare, intr-adevar, ca ‘democratia’ în România a intrat în faza pre-paranoica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.