Banii tai tin copiii în strada
Prevenirea şi combaterea faptelor de cerşetorie reprezintă una din direcţiile de acţiune stabilite prin programul de măsuri întocmit la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, cu privire la creşterea gradului de siguranţă stradală, în cele 3 municipii, acolo unde acest fenomen s-a concentrat în anii anteriori.
Pentru eficientizarea activităţilor la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău s-a întocmit o metodologie de lucru unitară şi s-a realizat o bază de date actualizată periodic.
Au fost atrase la cooperare, în baza unui protocol alte instituţii, respectiv : Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bacău, Poliţia Primăriei Municipiului Bacău, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Bacău, Primăria Municipiuui Bacău – S.P.A.S. şi Direcţia de Sănătate Publică Bacău.
Problematica cerşetoriei s-a avut în vedere în cadrul acţiunilor individuale derulate de fiecare structură implicată, în parte, dar şi în comun, în cadrul acţiunii „STRADA 2009”.
S-a urmărit identificarea cerşetorilor majori şi minori, amprentarea şi fotografierea acestora, introducerea în bazele de date, sancţionarea contravenţională în cazul majorilor şi încredinţarea părinţilor în cazul minorilor, pentru îndepărtarea acestora din stradă sau locuri aglomerate, gen supermarke-uri, stadioane, biserici, etc.
În perioada 01.01. – 15.09.2009, au fost depistaţi la cerşit un număr de 199 de cerşetori, din care 142 majori şi 57 minori.
68 de persoane adulte au fost depistate apelând la mila publicului în localităţile de domiciliu iar 74 în alte localităţi. 36 de minori au fost găsiţi cerşind în localităţile de domiciliu, iar 21 în alte localităţi.
Fenomenul cunoaşte o mai mare concentrare în municipiul Bacău, unde au fost depistate la cerşit 155 de persoane, din care 122 majori (64 din Bacău şi 58 din alte localităţi) şi 33 minori (27 din Bacău şi 6 din alte localităţi).
O mare parte a persoanelor care practică cerşetoria au fost depistate la cerşit de mai multe ori, existând cerşetori care au fost depistaţi de mai mult de 25 ori.
În total au fost realizate un număr de 444 de depistări (305 de majori şi 139 de minori), din care 313 în municipiul Bacău (248 majori şi 65 minori).
În cazul cerşetorilor majori au fost întocmite 26 de dosare penale unui număr de 22 cerşetori (la 4 dintre aceştia le-au fost întocmite alte două dosare penale). Aceste persoane sunt cunoscute ca practicând cerşetoria din anul 2006, unora dintre ele le-au fost întocmite dosare penale şi în cursul anilor anteriori. Au fost aplicate un număr de 305 sancţiuni contravenţionale în cuantum mediu de 100 lei. Un număr de 65 dintre ei au fost trimişi în localităţile de domiciliu, iar 133 au fost amprentaţi, fotografiaţi şi introduşi în bazele de date ale poliţiei.
În majoritatea cazurilor au fost făcute informări către serviciile publice şi de asistenţă socială de la locul de domiciliu.
În cazul cerşetorilor minori, au fost aplicate un număr de 83 sancţiuni contravenţionale la prevederile Legii nr. 61/1991 persoanelor depistate, iar în 41 de cazuri au fost sancţionaţi părinţii. 9 minori au fost internaţi în centre speciale, 26 au fost încredinţaţi familiei iar 13 au fost trimişi în localităţile de domiciliu. 52 dintre aceştia au fost amprentaţi, fotografiaţi şi introduşi în bazele de date.
Faţă de anii anteriori, numărul persoanelor depistate la cerşit cunoaşte un trend sensibil descrescător. În ciuda activităţilor preventive care se desfăşoară – zilnic – numărul cerşetorilor depistaţi, în special în municipiul Bacău, rămâne destul de mare.
Se poate aprecia că acest lucru se datorează şi faptului că deşi o mare parte a locuitorilor din municipiul Bacău dezaprobă cerşetoria, oferă totuşi bani cerşetorilor, în special celor minori, determinându-i atfel să prectice în continuare această « meserie ».
În perioada următoare, activităţile derulate în proiectul „BANII TĂI ŢIN COPIII ÎN STRADĂ” vor continua.