Revista presei din 27 februarie

Principalele subiecte din ediţia de luni, 27 februarie, a cotidianelor centrale se referă la disesnsiunile dintre PNL şi PD referitoare la fuziunea celor două partide; Traian Băsescu mârâie din nou la liberali; interviu cu preşedintele Băsescu în care se referă la relaţiile cu partidele din cadrul coaliţiei, viitorul fuziunii PNL-PD, cazul Elena Udrea, recentele propuneri ale liberalilor de modicare a Constituţiei, la cazul Dinu Patriciu; Miron Mitrea recunoaşte într-un interviu: ‘Am greşit că nu m-am opus lui Adrian Năstase’; independenţa justiţiei: judecătoarea lui Patriciu, finanţată de Tăriceanu; martori Golden Blitz, în Zambaccian; în complicitate cu alţi cinci pesedişti şi cu aprobarea tacită a Senatului, Hrebenciuc vrea să uşureze declaraţiile de avere de rubricile incomode; sondaj: Românii cred că fuziunea PNL-PD n-are şanse; pe Tăriceanu îl doare în cotă de FMI si UE; şeful de cabinet al lui Iulian Vlad, la SRI; primarul Iaşiului ar vrea în PD; Radu Mihăileanu – premiul César pentru cel mai bun scenariu; Eugen Simion se agaţă de scaunul de preşedinte al Academiei Române; bancherii ieftinesc creditele şi plătesc mai bine depozitele.

Fuziunea dintre PNL şi PD rupe Alianţa D.A. (Ziarul financiar)

Alianţa D.A. PNL-PD se află într-o criză fără precedent, după ce liderii principalelor partide la guvernare şi-au aruncat o avalanşă de acuzaţii ca urmare a refuzului liberal la oferta de fuziune anunţată de PD la începutul anului. S-a ajuns până acolo încât democraţii i-au acuzat pe liberali că nu sunt interesaţi decât de funcţii, în vreme ce liberalii spun că partenerii lor de alianţă, sprijiniţi făţiş de Traian Băsescu, nu susţin guvernarea. Reacţia PD: ‘Noi sprijinim Guvernul, nu grupurile de interese nelegitime!’.

Liberalii din Bucureşti au anunţat că vor rupe protocolul la nivel local cu PD, dacă democraţii nu vor restabili echilibrul în organizaţie, prin demiterea din partid a fostei liberale Elena Udrea şi a mai multor consilieri locali care au votat alături de PSD, împotiva unui membru PNL care urma să fie ales viceprimar, conform unei înţelegeri anterioare. Potrivit liderului PNL Bucureşti Ludovic Orban, refuzul PD de a respecta protocolul ‘ar putea avea consecinţe politice din cele mai grave’. În replică, preşedintele executiv al PD Adriean Videanu a spus că afirmaţiile lui Orban fac parte dintr-un ‘joc de imagine ieftin, nefundamentat’.

Traian Băsescu mârâie din nou la liberali (Gândul)

PNL este un partid desprins de realitate, preocupat de teme care nu au nici o legătură cu interesele cetăţenilor şi care riscă să eşueze la viitoarele alegeri parlamentare din cauza slabei performanţe de până acum. Aceasta este imaginea pe care preşedintele Traian Băsescu a zugrăvit-o, ieri, formaţiunii liberale, în replică la rezoluţia conducerii PNL, care era, de fapt, un atac mascat la şeful statului. Invitat, la TVR, Băsescu le-a replicat liberalilor, fără a rosti, însă, vreun moment numele partidului: ‘Mă uitam într-un comunicat de ieri (de sâmbătă – n.red.) şi constatam – şi asta m-a îngrijorat – cât de departe este un partid component al Alianţei D.A. de realitatea imediată! Vorbesc de mutat CSAT-ul, instituţie de tip sovietic, în altă parte, dar aici se contrazic. Noi avem probleme la Educaţie, la Sănătate, în Justiţie, la Interne, majore în pregătirea Ministerului Agriculturii pentru absorbit fondurile comunitare. Putem genera politici de turism. Era un partid care mă anunţa că mă va susţine la alegerile prezidenţiale din 2009. Dar nu se gândeşte că sunt alegerile în 2008. Or, pe ce au făcut, deocamdată, la alegerile parlamentare nu ştiu dacă vor avea cu ce să se laude foarte mult. E incredibil cât de departe suntem de realităţi!’.

‘Un om al meu la Servicii mi-ar crea disconfort’ (Cotidianul)

Există destui liberali care în ultima vreme va văd pe dvs. în spatele problemelor cu Justiţia ale domnului Patriciu.
Pai daca Mazare iese de la PNA, spune ca de vina-i presedintele, daca iese Iacobov, spune ca de vina-i presedintele, daca iese nu stiu cine, de vina-i presedintele, daca iese Adrian Năstase, de vina-i presedintele. Deci e un laitmotiv pe care-l folosesc toti din dorinta de a da impresia ca sint trimisi politic în fata Parchetului. Este un joc pe care-l fac, eu îl pot intelege, dar ce va pot asigura este ca niciodata nu voi cere institutiilor statului, în speta Parchetului, sa ancheteze un om sau altul.

Critici la adresa dlui Tăriceanu!
Eu discut despre Guvern, care e o institutie si nu e PNL-ul. Daca exista cumva confuzia intre Guvern si PNL, e o eroare. Eu m-am angajat sa veghez la functionarea institutiilor statului. Constitutional, am obligatii sa garantez buna functionare a institutiilor statului si nu a partidelor. Din acest punct de vedere, nimeni nu poate spera ca, incepind de miine, Traian Băsescu nu va mai face referiri la Justiţie, fie ca sint procurori, fie judecatori, la Guvern, la multe alte institutii ale statului. La modul în care s-au respectat angajamente. Eu am dus steagul acestor angajamente, or, din acest punct de vedere, cred ca ar fi o singura solutie: sa stau în borcan la Cotroceni si peste patru ani sa intreb electoratul ‘ce parere aveti despre presedintele vostru?’ Nu sint un presedinte care sa accepte ideea ca devine o anexa a unui partid, a unui Guvern, a unei institutii. Imi voi exprima public punctele de vedere legate de institutii oricind. Va pot spune ca, daca va aduceti aminte, la consultarile initiate la sfirsitul anului trecut PSD-ul nu a venit. Si va rog sa ma credeti ca le-am dat dreptate. Eu atacasem PSD-ul, si comportamentul lor a fost corect în raport cu un presedinte care nu-i trata egal, ci se pozitionase în raport cu un mare partid din opozitie.

Doamna Udrea v-a consultat înainte să treacă la PD, că a fost consiliera dumneavoastră?
Nu. Ma uitam cât de tare plingea domnul Orban după doamna Udrea după ce a trecut la PD. Eu stiu ca au lucrat foarte bine. Si în campania electorala…

Cine? Doamna Udrea cu domnul Orban?
Da. Iar acum…

O explicatie care e necesara. Domnul Adrian Năstase a lasat sa se inteleaga ca s-ar fi opus unei eventuale arestari a dumneavoastra atunci când PSD-ul era la putere. Stiti ceva de aceasta chestiune? E adevarat sau nu?
Vreti sa fiu si eu la fel de ridicol ca Adrian Năstase sa va raspund la chestia asta?

Deci nu e nimic adevarat sau nu ati auzit de asa ceva?
As face o singura mentiune. Este o minciuna ca Adrian Năstase a facut aceasta afirmatie. El a lasat-o sa curga indirect, dar afirmatia a apartinut ziaristului, nu lui Adrian Năstase.

Si Adrian Năstase a lasat sa curga, dar a lasat sa se inteleaga.

Cred ca a facut o mare eroare când a lasat sa se inteleaga. Dar, repet, nu este afirmatia lui Adrian Năstase, aici trebuie sa fim corecti. Eu cred ca el a gresit lasind-o sa curga pentru ca nu are nimic comun cu realitatea o astfel de afirmatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.