Revista presei din 24 februarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 24 februarie, a cotidianelor centrale se referă la afirmaţia-şoc făcută de Adrian Năstase: Pe vremea când eram premier, m-am opus arestării lui Băsescu; sondaj CURS: Becali şi Guşă urcă vertiginos, Alianţa şi preşedintele Băsescu – favoriţi; interviu cu Gheorghe Ciuhandu, liderul PPCD despre intrarea lui Ioan Talpeş în partid; Emil Boc: Anticipatele, excluse anul acesta; Miron Mitrea – audiat în dosarul Rompetrol, se pregătesc Năstase şi Dan Ioan Popescu; libertatea lui Dinu Patriciu se judecă la prânz; sălile de sport cad după Năstase; un nou brand de telefonie fixă: Eufonika – subsidiara din România a Magyar Telekom; intoxicare în presa internaţională: autorităţile de la Bucureşti resping zvonul privind arestarea lui Mladic pe teritoriul României; fiul lui Dan Iosif, condamnat la cinci ani de închisoare.

1,7 miliarde de euro în sacoşele căpşunarilor (Evenimentul zilei)

Cele doua milioane de romani care lucreaza afara au trimis în România, în 2005, peste 4,3 miliarde de euro. Potrivit datelor Bancii Nationale, suma este de peste doua ori mai mare decat cea inregistrata în 2003.

40% din lucratori prefera sa aduca banii în numerar, asumandu-si riscurile aferente. Unul dintre motive este ca transferul electronic ii costa pana la o zecime din agoniseala. Banii adusi de ‘capsunari’ ajuta la plata importurilor şi la intarirea leului. în 2005, au compensat o treime din diferenta intre intrarile şi iesirile de bani. în 1998, conform guvernatorului Mugur Isarescu, banii adusi de muncitorii din Italia au salvat România de la colaps financiar.

Adrian Năstase bate şaua să priceapă preşedintele: Pe vremea când eram premier, m-am opus arestării lui Băsescu (Gândul)

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase (PSD), a făcut, ieri, o afirmaţie şocantă: pe vremea când era prim-ministru, s-ar fi opus arestării lui Traian Băsescu, pe atunci primar general al Bucureştiului şi liderul Partidului Democrat. Invitat la Radio Guerilla, Năstase a fost întrebat dacă este adevărat că, în timpul mandatului său la Palatul Victoria, s-a opus arestării lui Băsescu. Răspunsul fostului premier a fost stupefiant: ‘Eu m-am opus arestării oricărui om politic şi în general arestărilor, pentru că am considerat că, dacă… Şi este adevărat, m-am opus. Dar, am să vă spun încă o dată, eu consider, ca şi în cazul lui Dinu Patriciu – pentru că ştiu că se pregăteşte arestarea lui mâine (astăzi – n. red.) -, că, dacă dosarul este realizat, el trebuie trimis direct în instanţă. Ce sens are – după trei ani de zile – să-l trimiţi 20 de ani la puşcărie, doar dacă vrei să-i apeşi unghiile sau să-i bagi scobitori sub unghii în intervalul ăsta, ca să mai spună câte ceva?! Altfel, dacă dosarul a fost făcut şi sunt chestiuni economice, îl trimiţi în instanţă. De aceea eu sunt împotriva arestărilor’.

Becali şi Guşă urcă vertiginos în sondaje (Evenimentul zilei)

Popularitatea lui Gigi Becali şi Cozmin Guşă a crescut surprinzator de mult în acest an. Cel putin asa reiese dintr-un sondaj CURS realizat în perioada 11-18 februarie, pe un esantion de 1.050 de persoane. Astfel, cota de popularitate a lui Gigi Becali a ajuns la 30%, la fel cu cea a lui Vadim Tudor. Patronul Stelei avea anul trecut, în aprilie, o cota de popularitate de 17%, iar în octombrie 2005 – 20%. Se observa, asadar, o crestere cu 10 procente a popularitatii lui Gigi Becali.

Alianta D.A. se afla inca în topul preferintelor electorale ale romanilor, cu 42%. Alianta a scazut cu sase procente fata de martie anul trecut, dar s-a mentinut la scorul de 42% din ultimele luni ale lui 2005. Scandalul ‘Matusa Tamara’ a afectat serios PSD, care are doar 25%, cu cinci procente mai putin fata de aprilie anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.