Panorama editorialelor din 22 februarie

Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de miercuri, 22 februarie, a cotidianelor centrale:

A scăpat Tăriceanu? (Evenimentul zilei – Laurenţiu Ciocăzanu)

Moţiunea pesedisto-peremista a cazut la vot dupa ce coalitia si-a adus aminte ca mai are inca majoritatea prin parlament, ceea ce nu s-a intamplat cu ordonanţa DNA, in Senat, sau cu cererea de perchezitie a domeniului Nastase, in Camera lui Nastase. Sa fie deci votul de ieri un semn ca Alianta PD-PNL-PUR-UDMR revine la viata? Doar pentru amatorii genului optimist. Pentru ca, in rest, traiul la putere e mult mai complicat decat la prima vedere. Ieri, guvernul Tăriceanu n-a murit la vot, dar asta nu inseamna ca astrele ii descriu un viitor sigur. Dimpotriva, semnele arata ca mariajul Băsescu-PD/PNL-Tăriceanu scartaie din tot mai multe incheieturi.

Jocul de-a moţiunea (Libertatea – Petru Calapodescu)

Puterea şi Opozitia n-au avut insomnii in noaptea dinaintea dezbaterii moţiunii de cenzura privind pachetul de legi ale Sanatatii, impus cu anasana de Executiv. Stiau ca Guvernul n-o sa cada. O criza politica ar fi stanjenit foarte multi parlamentari. Grijulii nu atat fata de stabilitatea politica necesara aderarii la UE, cat pentru fotoliul şi privilegiile pe care o buna parte dintre ei le-ar fi pierdut in eventualitatea unor alegeri anticipate. Asa ca am asistat iar la un anost spectacol.

Reforma în Sănătate – frecţie la un picior de lemn (Gândul – Liana Subţirelu)

Ieri, în Parlament, moţiunea a căzut, dar ar fi bine ca Nicolăescu să înţeleagă că acest lucru nu reprezintă o victorie. Chiar şi unii dintre cei care au votat contra moţiunii au spus că pachetul de legi este perfectibil, opinie împărtăşită şi de alţi oameni de la vârf din Ministerul Sănătăţii. Nu este exclus, după exemplul reformei în Justiţie, ca peste câteva luni să se adune sute de amendamente la acest pachet şi Guvernul să vrea din nou să-şi asume răspunderea.

Subordonanţa DNA (Curentul – Tia Şerbănescu)

Dupa ce a participat la bilantul DNA şi al Internelor, preşedintele Băsescu a ajuns şi la bilantul Parchetului General – unde i-a incurajat pe procurori in dauna judecatorilor: ‘in instante inca avem un nivel ridicat de corupţie’. Separatia corupţiei in justiţie facuta de preşedinte – intre procurorii care se chinuie sa prinda infractori pe care judecatorii ii elibereaza – este anulata de cazurile unor procurori care gresesc rechizitoriul, arestarile (cazul Patriciu) ori opresc abuziv dosare in sertare.

Rottweilerii lui Traian Băsescu (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)

Nu era normal ca seful statului sa-i critice in discursul sau pe procurori pentru astfel de abuzuri? Era normal. Numai ca n-a facut-o. I-a incurajat pe procurori sa mearga mai departe pe aceasta cale si, mult mai grav, i-a avertizat pe judecatori, singurii care mai pot corecta aberatiile procurorilor bolsevici, sa nu cumva sa respinga cererile Parchetului. De ce a facut-o? Pentru ca, dupa lucratorii securisti de la Serviciile Secrete, dupa Politistii militieni, procurorii sunt rottweilerii lui Traian Băsescu. Dependenti cu slujba de Monica Macovei şi de Traian Băsescu, procurorii musca. La ordin.

Cetatea Cornu şi reduta Zambaccian (România liberă – Eliade Bălan)

Niciodata nu am crezut ca blocul Zambaccian va putea fi perchezitionat de procurori mai usor decat au fost cucerite redutele Grivita, Rahova şi Smardan, luate la un loc, de catre ostasii lui Carol I in Razboiul pentru Independenta. De vreo doua saptamani se tot pune de o perchezitie la locuintele lui Adrian Nastase, dar la fiecare incercare facuta de DNA, proprietarul imobilelor pune talpa. O tara intreaga asista la un spectacol trist şi vede cum Justiţia se chinuie sa cucereasca cetatea Cornu şi reduta Zambaccian, unde se presupune ca ar exista dovezi cu privire la coruperea sotilor Nastase. Cu chiu, cu vai s-a reusit, luni, ‘performanta’ deblocarii acelei aprobari de perchezitie a apartamentelor detinute de preşedintele Camerei Deputatilor, dar care nu va putea fi posibila mai repede de 20 de zile. Ceea ce s-a intamplat, aseara, la locatia din sectorul 1, unde anchetatorii declara ca au facut din nou unele verificari la domiciliul altor titulari de contracte, nu constituie decat un mic pas din actiunea inceputa de DNA referitor la un caz de luare de mita de care se vorbeste nu numai in Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.