Revista presei din 20 februarie
Principalele subiecte din ediţia de luni, 20 februarie, a cotidianelor centrale se referă la raportul activităţii Parchetului General pe anul 2005; PSD negociază ordonanţa DNA; Miron Mitrea crede că Adrian Năstase nu se va retrage din viaţa politică; Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor discută o nouă cerere de percheziţie a caselor lui Năstase; Valeriu Stoica se dezice de proiectul ‘diletant’ al PNL de revizuire a Constituţiei; război PNL-PD pe securişti; Dana Năstase, încă o acuzaţie de şpagă; Ziaristul Gârleanu, arestat de un fost securist; şeful CSM vorbeşte la Bruxelles cu mâinile deoarcee nu cunoaşte decât limba rusă; Radu Berceanu: Liberalii nu vor o fuziune cu PD, ci o absorbţie; Adriean Videanu despre remodelarea Capitalei şi evoluţia ultimelor evenimente politice; deşi ministrul Dobre se lăuda că va face publice noile prevederi, Guvernul a băgat contractul renegociat cu Bechtel la ‘secret de stat’; datoria externă a depăşit 24 miliarde de euro în 2005.
Botoş iese la raport (Cotidianul)
Parchetul General îşi prezinta astăzi raportul pe anul trecut, în prezenţa şefului statului, a primului-ministru si a ambasadorilor statelor UE la Bucuresti.
Procurorul general al României a fost implicat în mai multe scandaluri în decursul anului 2005. Cel mai important ar fi cel legat de celebrul telefon dat de premierul Călin Popescu Tăriceanu lui Ilie Botoş, prin care cerea informatii despre ancheta Rompetrol chiar în ziua în care a fost retinut omul de afaceri Dinu Patriciu. Ilie Botoş, care a fost deconspirat de fostul consilier al lui Băsescu, Elena Udrea, a spus ca nu a mai vorbit si despre alte anchete si ca nu i s-a parut normala reactia premierului. Botoş s-a aflat în atentia opiniei publice multa vreme dupa aceea, mai ales ca ministrul Justitiei a sustinut ca acel telefon nu trebuia dat. Procurorul general a fost, de altfel, si în atentia Consiliului Superior al Magistraturii pentru acest incident. Tot Botoş a fost acuzat de procurorul Viorica Stoica de faptul ca a intervenit în dosarul ‘fraudarea alegerilor’ imediat dupa ce a aflat ca intentioneaza sa-l audieze pe Traian Băsescu, unul dintre cei care au formulat, în 2004, o plingere penala impotriva Biroului Electoral Central. Ulterior, un cotidian central a publicat o informatie potrivit carei Viorica Stoica ar fi fost anchetata penal, afirmatii negate de judecatoare, care a precizat ca în spatele declaratiilor din presa s-ar fi aflat Botoş.
PSD negociază ordonanţa DNA (Ziua)
PSD se declara în favoarea negocierilor politice în cazul ordonantei DNA, aratandu-se dispus la tratative cu presedintele Traian Băsescu. Purtatorul de cuvant al partidului, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri ca nu doreste ca actuala competenta a DNA sa fie modificata, considerand ca aceasta este cea adecvata si trebuie sa ramana în vigoare. Purtatorul de cuvant al partidului, a declarat: ‘suntem convinsi ca în conditii de dialog si de cooperare se poate gasi o solutie convenabila’, precizand ca ar fi mai multe sanse pentru rezolvarea cazului DNA prin dialog politic, decat printr-o eventuala contestare la Curtea Constitutionala a ordonantei DNA’. Inainte de prima runda de consultari cu presedintele Băsescu, conducerea PSD s-a declarat ferm în favoarea elaborarii unui nou proiect de lege în privinta DNA. O astfel de procedura ar fi facut imposibila adoptarea ordonantei pana la inceputul lunii martie cand o delegatie a Comisiei Europene va evalua stadiul reformei în domeniul justitiei.
Mitrea crede că Năstase nu se va retrage din viaţa politică (Ziarul financiar)
Secretarul general al PSD Miron Mitrea a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute că îi este greu să aprecieze viitorul politic al lui Adrian Năstase în urma scandalurilor în care acesta a fost implicat în ultima perioadă, dar că nu crede că se va retrage din viaţa politică. La o întâlnire cu primarii şi consilierii locali şi judeţeni ai PSD Dâmboviţa, Miron Mitrea a apreciat că, în ceea ce îl priveşte pe Adrian Năstase, nu vor exista alte probleme decât cele legate de imagine şi nu crede că acesta se va retrage din viaţa politică. ‘Îmi este greu să apreciez. Ştiu despre dosarul în cauză, în mod direct, destul de multe lucruri. O să aflu şi mai mult pe 22 când am să mă prezint la DNA. E un dosar subţire, nu are, din ceea ce ştiu până acum, consistenţă. Nu cred că se aşteaptă cineva ca pe zona penală sau juridică Năstase sau eu să avem vreo problemă, ci doar pe zona de imagine. Mitrea crede că ‘lupta împotriva corupţiei nu poate fi părăsită. Trebuie să fie dusă tot timpul şi trebuie să coboare sau să urce la nivel instituţional şi nu la nivelul presei sau al oamenilor politici’. El spune că în spatele recentei campanii anticorupţie declanşate sub pretextul integrării europene se află de fapt lupta politică.
Încă o cerere de percheziţie a caselor lui Năstase (Evenimentul zilei)
Solicitarea ministrului justitiei referitoare la perchezitia caselor lui Adrian Năstase va ajunge astazi, din nou, la judecata Biroului Permanent, chiar daca astfel este incalcat regulamentul Camerei Deputaţilor. Sedinta se anunta tensionata.
PSD, sustinut de PRM, va incerca sa blocheze traseul legal al solicitarii Monicai Macovei. De cealalta parte, reprezentantii puterii vor sa-l forteze pe Năstase sa trimita cererea Comisiei juridice, dupa informarea prealabila a plenului. Misiunea lor este insa una dificila. Din cei 13 membri ai conducerii Camerei, sase sunt reprezentanti PSD si PRM, sase ai Coalitiei, iar al treisprezecelea, care inclina balanta la vot, este reprezentantul minoritatilor nationale.