Somajul – leacul bolilor profesionale

Directiei de Sanatate Publica (DSP) desfasoara in prezent controale pentru descoperirea cazurilor de boli profesionale nedeclarate ca atare de agentii economici. Anchetele sunt declansate ca urmare a inregistrarii oficiale a unui numar prea mic de boli profesionale comparativ cu alti ani.

In urma ultimului control au fost declarate doar cinci cazuri de intoxicatii, doua de afectiuni respiratorii, doua de astm bronsic, o dermatoza si trei cazuri de hipoacuzie-surditate.

Dupa primele verificari, a fost descoperit un angajat care lucra la o societate din Onesti intr-un mediu cu clor si care s-a imbolnavit de o afectiune respiratorie specifica, nedeclarata ca boala profesionala.

Un al doilea caz, la o societate bacauana de constructie, are ca subiect un angajat care s-a ales cu o afectiune reumatica, de asemenea neinregistrata ca boala profesionala. Pentru ca alti angajatori nu au luat masuri de izolare fonica a compartimentelor si surselor generatoare de zgomot, nu au asigurat ventilatia corespunzatoare in halele de lucru si nu au administrat echipamentul de protectie necesar in functie de conditiile de munca, o parte din salariatii lor sufera acum de afectiuni grave.

“Medicii de medicina muncii vor face si o verificare a concediilor medicale acordate angajatilor, dar si a modului in care se face protectia muncii”, a declarat dr. Marin Bustuc, director adjunct al DSP.

„S-a observat ca angajatorii nu declara bolile profesionale pentru a evita cheltuielile legate de acestea: despagubiri pentru angajati, asigurarea conditiilor adecvate de munca si nu in ultimul rand, amenzile, care pot ajunge chiar la 30 de milioane de lei vechi.

S-a mai observat si ca angajatii nu-si cunosc drepturile si nici posibilitatea de a obtine despagubiri in cazul in care cad victime unor boli profesionale”. Fiecare agent economic trebuie sa incheie contract cu un medic de medicina muncii, chiar daca are angajat medic de intreprindere. Printre altele, acesta trebuie sa declare cazurile de imbolnaviri profesionale.

In ultimii ani se constata ca numarul de imbolnaviri pe motiv profesional este in continua scadere. Explicatiile se gasesc in variatiile mari de personal, disponibilizari si restructurari.

Sursa: Roxana NEAGU, Observator de Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.