Maria Margos Gherasim, o noua pictorita in arta naiva bacauana
Desi pictura pentru Maria Margos Gherasim a insemnat un nou univers, plin de farmec si neprevazut, ea a abordat acest gen de exprimare in urma cu un an si jumatate. Acest lucru nu a insemnat o piedica in a obtine, deja, un premiu artistic important, precum cel al Centrului de Cultura „George Apostu”.
Arta naiva ii da artistei libertatea de a fi ea insasi. Traieste prin picturile sale mirifica viata din satul in care a copilarit, Popesti din comuna Gaiceana, jud. Bacau. Casele, oamenii, motanii, caii si pasarile sunt prezente pe pinzele sale, in lumini pline de intensitate. Simti mirosul finului dospit, privirile primitive ale satenilor, dragostea de primavara si meleaguri, stiute doar de cei nascuti si crescuti pe plaiusri mioritice.
Maria Margos Gherasim incepe sa fie un nume in pictura naiva, un nume ce pentru prima oara este rupt de pleiada de artisti naivi din scoala bacauana. Aparitia ei in albumul de arta: „Dictionarul Artei Naive din Bacau”, nu este o intimplare. Dumnezeu ofera tuturor sanse nestiute de manifestare si implinire. Arta bacauana s-a imbogatit astfel cu o noua si de ce nu, importanta artista plastica.
Printre pictorii care au stat la baza hotaririi ei de a picta se numara fara doar si poate Catinca Popescu si regretata Viorica Cocioiu. Vizitele in atelierele acestora au constituit un imbold spre incercare. Prin ea se pun de fapt in valoare lectiile artistice mostenite de la numerosi maestri profesori, ce au profesat cu daruire printre tinerii de altadata. Margos Maria are aceeasi noblete si libertate de exprimare ca maestrii Constantin Doroftei si Ion Burdujoc. Daca acestia ar mai fi fost alaturi de noi, in actualul Bacau ar fi bucurosi sa afle cum indemnul lor, din aproape in aproape, nu a disparut si ca el inca mai prinde viata.
Asa cum alti pictori cunoscuti in Bacau invoca mitica unor profesori nationali, asa oricare dintre noii pictori sunt partasii la marele drum inceput si format de profesori si artisti, de care putini ne mai amintim, dar importanti pentru istoria noastra artistica si culturala.
Importanta este pastrarea traditiilor artistice. Orice aparitie pe meridianele si paralelele artistice este benefica societatii noastre furibunde. Nasterea unui artist ne reda linistea si speranta.
Maria Margos Gherasim ne pune in fata unei realitati relevante. Arta exista dincolo de vrerile cuiva, dincolo de prevazut.