Revista presei din 13 februarie
Principalele subiecte din ediţia de luni, 13 februarie, a cotidianelor centrale se referă la şedinţa CSAT programată pentru astăzi: patru voturi liberale împotriva legii Băsescu de întărire a serviciilor secrete; liderul PC, Dan Voiculescu se dă la Băsescu, dar rămâne la guvernare; coaliţie anti-PD formată din liberali, conservatori şi UDMR; liderul PSD, Mircea Geoană, înceracă să îl convingă pe ambasadorul SUA la Bucureşti că partidul său a avut motive serioase să voteze împotriva ordonanţei DNA; terenul din Zambaccian a aparţinut Ministerului de Externe; Sergiu Sechelariu, constructorul blocului din Zambaccian: ‘Dana Năstase şi Irina Jianu au vrut să mă execute’; senatorul Vasile Dâncu: Sprijinul PSD pentru Năstase este condiţionat; Dan Ioan Popescu înceracă să justifice provenineţa milionului de euro; Emil Boc: PD o aşteaptă pe Elena Udrea; ţinta de inflaţie pe anul 2006 – în pericol; oleoductul Constanţa-Trieste, un proiect ratat; studiu Reuters: Şansele României şi Bulgariei pentru UE au scăzut faţă de 2005.
În şedinţa CSAT de azi / Patru voturi liberale împotriva legii Băsescu de întărire a serviciilor secrete (Gândul)
Liberalii vor încerca să blocheze, la şedinţa CSAT de astăzi, proiectul de lege privind informaţiile, contrainformaţiile şi siguranţa, nemulţumiţi fiind de atribuţiile sporite acordate, prin acest act normativ, serviciilor secrete. ‘Noi, ca partid, nu putem accepta astfel de prevederi’, ne-a declarat, ieri, preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PNL Radu Stroe. Partidul liberal este nemulţumit, în special, de prevederea prin care ofiţerii de informaţii au dreptul la acte premergătoare cu caracter probatoriu, pentru ameninţări la adresa siguranţei naţionale. Adoptarea unei asemenea măsuri legislative ar însemna ca, măcar în parte, SRI şi alte servicii să se transforme în organe de cercetare penală, ceea ce ar fi o mare greşeală. Este absolut inadmisibil! Aceste servicii ar trebui să se ocupe de culegerea de informaţii, nu de pregătirea mijloacelor de probă pentru Parchet’, afirmă Stroe. El spune că nimic nu împiedică SRI să livreze organelor specializate probe, în cazul în care ofiţerii de informaţii le obţin în timpul activităţii de culegere de informaţii. ‘De fapt, SRI şi astăzi procedează la fel (efectuând acte premergătoare cu caracter probatoriu – n.red.), pe baza unui protocol între serviciu şi Parchetul General, care este secret. Ei încearcă, prin acest nou proiect, să se acopere cu baza legală pentru ceea ce fac de mult’, declară senatorul PNL.
Voiculescu se dă la Băsescu, dar rămâne la guvernare (Adevărul)
Preşedintele Partidului Conservator i-a criticat dur, ieri, la Congresul de fuziune PC-PUNR, pe şeful statului şi pe liderii PD, arătând, în acelaşi timp, că formaţiunea sa va rămâne la guvernare până la integrarea României în Uniunea Europeană. Voiculescu l-a făcut din nou ipocrit pe Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că are o atitudine evazivă şi păstrează o stare de confuzie între mediul de afaceri şi grupurile de interese. Liderul conservator şi-a îndreptat tirul spre democraţi, pe care i-a asemuit cu pesediştii. ‘Odată ajuns la putere, PD se comportă mai ceva ca PSD din vremurile sale bune. Asistăm la o acţiune meschină a PD de racolare de primari şi parlamentari de la toate partidele. PD devine o culme a traseismului politic’, a declarat senatorul. El a vorbit despre ‘blestemul FSN-ului’, care s-a abătut asupra ţării noastre şi care a dat naştere unui balaur cu două capete – PSD şi PD. Voiculescu s-a plasat de partea liberalilor, pe care pediştii caută să-i înghită pentru a-i forma lui Traian Băsescu un nou Front al Salvării Naţionale. Preşedintele PC a promis că nu îl va mai ataca, de acum încolo, pe Băsescu şi a arătat că, după ce România se va integra în Uniune, partidul său se va considera dezlegat de orice angajament, astfel încât va merge singur la următoarele alegeri.
Toate tunurile puse pe PD (Evenimentul zilei)
PNL, PC si UDMR îi critica pe democrati la unison, dar din motive diferite. PNL reproseaza democratilor, prin vocea lui Călin Popescu-Tăriceanu, conditiile pentru fuziune si aducerea în discutie a subiectului anticipatelor. UDMR îi critica pe democratii lui Emil Boc pentru discursurile naţionaliste, iar Partidul Conservator pentru ‘politica de tip FSN’.
Tensiunile din interiorul majoritatii vin exact cand guvernul Tăriceanu are de trecut doua hopuri în parlament: asumarea raspunderii pe legile sanatatii si o eventuala rediscutare a ordonantei DNA. De altfel, doi dintre liderii coalitiei, Dan Voiculescu si Marko Bela, au completat atacurile la adresa PD cu critici în legatura cu functionarea DNA.
Mircea Geoană, taliban anti-DNA (Cotidianul)
Mircea Geoană a incercat sa-l convinga pe ambasadorul SUA Nicolas Taubman ca ar avea motive serioase pentru votul impotriva dat de PSD. Dupa discutie, Geoană era convins ca punctul de vedere al ambasadorului s-a schimbat: ‘Cred ca a plecat cu o intelegere mai justa asupra acestui subiect si sint convins ca va avea efect si în sfatul pe care îl va da autoritatilor romane’. Ambasada SUA a trimis insa un comunicat din care reiese contrariul: ‘Ambasadorul Taubman reafirma declaratia în care isi exprima ingrijorarea în legatura cu evenimentele din Senatul României si care ar putea compromite capacitatea DNA de a-si desfasura importanta sarcina de investigare a cazurilor de coruptie la nivel inalt’. Mesajul lui Taubman vine si dupa ‘indemnul’ lui Iliescu adresat ambasadorilor occidentali la Bucuresti: ‘Si al SUA, si al Marii Britanii, indiferent al cui ar fi ambasadorul, sa faca bine, inainte de a exprima o parere, sa asculte parerile celor cu care are de-a face’.