Revista presei din 10 februarie
Principalele subiecte din ediţia de vineri, 10 februarie, a cotidianelor centrale se referă la situaţia creată după respingerea în Senat a ordonanţei de urgenţă referitoare la transformarea PNA în DNA; UE şi SUA, preocupate de ce s-a întâmplat în Senat; şeful DNA cere percheziţie la două imobile aparţinând lui Adrian Năstase; Dinu Patriciu insistă că a avut o întâlnire privată cu Băsescu, preşedinţia neagă; stenograma şedinţei Organizaţiei municipiului Bucureşti a PSD; liberalii UE salută fuziunea PNL-PD, dar ar prefera ca noul partid să rămână în cadrul ALDE; corectură în ‘Washington Post’ la interviul cu Traian Băsescu; Brăila şi Galaţi se vor uni în megalopolisul Braigal; preţul gazelor s-ar putea tripla, după aderarea la UE; Ioana Maria Vlas i-a luat apărarea lui SOrin Ovidiu Vântu în dosarul FNA.
Atentat în Senat împotriva luptei anticorupţie / Alianţa puşcăriabililor din Parlament a trântit DNA-ul care-i ancheta pe demnitari (Gândul)
Incompetenţă sau boicot? Proiectul Macovei, prin care DNA avea dreptul să ancheteze parlamentari, a fost trântit, ieri, în Parlament, cu sprijinul tacit al aleşilor Puterii. 29 de senatori ai coaliţiei de guvernământ au declarat, ieri, non-combat, dând, astfel, mână liberă colegilor lor din PSD şi PRM să respingă legea de aprobare a ordonanţei de transformare a PNA în DNA. Ordonanţa, dată de Guvern anul trecut, a deschis robinetul investigării faptelor de corupţie comise de demnitari şi a produs câteva dosare celebre, printre care Adrian Năstase-Zambaccian sau George Copos-Loteria Naţională.
Au lipsit 24 de senatori ai Puterii: nouă de la PNL, şase de la PC, cinci de la UDMR şi patru de la PD. Mulţi dintre ei se aflau în clădirea Parlamentului, dar n-au intrat în sală în momentul votului.
UE şi SUA, preocupate de ce s-a întâmplat în Senat (Adevărul)
Delegaţia Comisiei Europene şi-a exprimat preocuparea pentru ‘aparentul regres în lupta împotriva corupţiei’ înregistrat după respingerea de către Senat a ordonanţei DNA, a declarat, pentru HotNews, Angela Filote, purtător de cuvânt al Delegaţiei CE la Bucureşti. şi Ambasada Statelor Unite a reacţionat la ceea ce s-a întâmplat în Senat. ‘Cerem Guvernului şi Parlamentului României să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că lupta împotriva corupţiei continuă, inclusiv la cel mai înalt nivel’, se precizează într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.
Năstase e numărat la ouăle reale (Cotidianul)
Seful DNA l-a luat în serios pe Năstase, care ii indemnase pe cei care se intereseaza de averea lui sa-i numere ouale. Daniel Morar a cerut perchezitie la ferma de la Cornu şi la alt imobil. Cererea e adresata Camerei Deputatilor, unde presedinte e fostul premier, care acuza ‘justiţia stalinista’.
Procurorul-Sef al DNA, Daniel Morar, a solicitat presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Năstase, ‘incuviintarea efectuarii perchezitiei la doua imobile ale lui Adrian Năstase’.
Anuntul a fost facut de Ministerul Justiţiei, institutia care a trimis adresa oficiala catre Parlament. Imobilele luate în vizor de catre procurorii anticoruptie se afla în Bucuresti şi la Cornu. Adrian Năstase, care urmeaza sa se prezinte la DNA pe 16 februarie pentru a-i fi adusa la cunostinta în mod concret invinuirea de luare de mita, a raspuns ca cererea de perchezitie ar fi ‘o incercare de a impune teroarea, un rau imens pe care Daniel Morar şi comandoul sau politic îl fac în acest moment. Mi se pare incalificabil ca inainte de a mi se prezenta invinuirile se cere Parlamentului efectuarea unei perchezitii pentru foloase necuvenite, o alta incadrare’, a spus Năstase. Acesta a afirmat ca ‘se invoca niste bunuri aduse din China, nu stiu exact despre ce e vorba’.
Patriciu insistă că a avut o întâlnire privată cu Băsescu, preşedinţia neagă (Gândul)
Omul de afaceri Dinu Patriciu insistă că a avut o întrevedere privată cu preşedintele Traian Băsescu, în care au discutat probleme legate de petrol, dar şi ‘tangenţial’ despre ancheta penală al cărei obiect este. Invitat, miercuri seara, la Realitatea TV, Patriciu a susţinut că s-a întâlnit de trei ori cu Traian Băsescu, după ce acesta a devenit preşedintele României: ‘Ne-am văzut în câteva ocazii publice, de două ori în întâlnirile cu petroliştii şi o dată într-o întâlnire solicitată de mine, între patru ochi.’ Magnatul liberal a precizat că acest tête-à-tête a avut loc înainte de episodul refuzului de a fi primit, din nou, la Cotroceni, în audienţă, ca să se plângă de abuzurile procurorilor. Întrebat dacă, în cadrul acestei întrevederi, s-au discutat cazurile Rompetrol şi Dinu Patriciu, omul de afaceri a răspuns: ‘Nu. Am discutat despre expansiunea Rompetrolului în zona estică şi a Mării Negre şi, de asemenea, despre problemele legate de industria petrolului în România. Acesta a fost subiectul şi absolut tangenţial despre o hărţuială judiciară la care sunt supus de doi ani şi jumătate’.
Stenogramele durerii din PSD (Evenimentul zilei)
‘Evenimentul zilei’ a intrat în posesia unei noi stenograme a PSD. Este vorba de inregistrarea audio a sedintei conducerii PSD Bucuresti, de marti, în care Dan Ioan Popescu i-a predat stafeta lui Sorin Oprescu în fruntea filialei, iar trei dintre oamenii de incredere ai lui DIP au fost maziliti. Un document care vorbeste despre framantarile prin care trece acest partid şi care dezvaluie informatii din culisele PSD.