Atentie la produsele de post!
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a dispus efectuarea unui control în domeniul produselor alimentare de post, cunoscută fiind cererea mare pentru acestea în perioada postului Crăciunului.
Controalele au scos în evidenţă faptul că unii comercianţi, din dorinţa câştigului imediat, induc în eroare consumatorul prin etichetarea incorectă a acestor produse, cumpărătorii descoperind ulterior că, in unele cazuri, conţinutul nu corespunde cu etichetarea produsului.
În timpul verificărilor s-a pus un accent deosebit pe calitatea produselor vândute populaţiei, sancţionându-se comercializarea celor aflate în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători.
Astfel, s-au constatat urmatoarele nereguli:
Comercializarea produsului “pate vegetal cu măsline”, care avea data durabilităţii minimale depaşită cu 10 zile. Inspectorii au avut surpriza să găsească pe rafturile unui magazin “texturat proteic de soia granule”, cu data durabilităţii minimale depaşită cu 30 zile. Un caz grav a fost comercializarea produsului “soia cuburi”, cu data durabilităţii minimale depaşită cu 360 zile.
De asemenea, s-a verificat starea ambalajelor, care influenţează conţinutul. Este cazul câtorva sortimente de pate vegetal, având ambalajele ruginite.
Una dintre abaterile sancţionate se referă la informarea consumatorului, constatându-se faptul că etichetele a 46% din produsele verificate nu ofereau informaţiile obligatorii, care să permită alegerea sortimentului dorit.
În timpul controlului, în majoritatea judeţelor şi în municipiul Bucureşti au fost găsite la comercializare produse neetichetate, cu informaţiile netraduse în limba română, sau cu etichetarea incompletă sau neconformă cu prevederile legale, astfel:
S-a constatat, în timpul verificărilor lipsa tuturor elementelor de identificare – caracterizare, în special la unii operatori economici care comercializau produsele vrac: soia, seminţe de dovleac, măsline, soia şniţel, alune si arahide.
În Bucureşti s-au constatat la comercializare biscuiţi, stafide, alune, migdale, produse ambalate neetichetate, operaţia de ambalare fiind făcută fără autorizaţie în unităţile de comercializare.
De asemenea, s-a mai depistat la vânzare condiment “VEGI MIX” care nu prezenta elementele de identificare şi caracterizare.
Înscrierea de menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii reprezintă o situaţie des întâlnită pe rafturile magazinelor. Astfel, cei care au cumpărat “texturatele din soia granule, şniţel şi cuburi”, precum şi “soia Cio” care aveau inscrisă expresia “produs natural” au fost dezinformaţi, menţiunea fiind abuzivă, având în vedere faptul că produsele au fost supuse procesului de transformare.
Consumatorii care au achiziţionat un sortiment de caşcaval vegetal fără a citi eticheta, au avut surpriza să descopere ulterior că lista ingredientelor conţinea “cazeină lactică”, iar cei care au cumpărat “caşcaval de post” au putut citi pe etichetă că urmau să consume “preparate alimentare pe bază de grăsimi vegetale şi proteine din lapte Family”.
Un alt exemplu îl constituie comercializarea de texturat proteic din soia granule 150 g, cuburi 200g şi şnitel 200 g, sub denumirea de “carne vegetală de post Sojavita”, pe ambalaj înscriind menţiunea “200 g soia=100 g carne”.
Unul dintre cazurile care au atras atenţia inspectorilor a fost punerea la vânzare a unui sortiment de pate de post cu ciuperci, care prezenta două etichete: pe o etichetă se menţiona “fără ciuperci”, iar pe cealaltă era înscris “cu ciuperci”. Totodata, pe eticheta “cu ciuperci” nu era înscrisa în lista ingredientelor proporţia de ciuperci.
De asemenea, inspectorii au descoperit produsul comercializat cu denumirea “fulgi de fasole bătută”, care era de fapt un produs pe bază de mazăre şi fasole.
Nici menţiunea “10% gratuit” înscrisă pe produsul soia cuburi “Distins”, 100 g şi nici cea de “25%gratis” pentru produsele congelate din soia “Sav’Or” (crochete 520g, pârjoale, nuggets, hamburger, fingers) nu sunt corect folosite, deoarece producătorii nu informează consumatorii despre modalitatea de acordare a gratuităţii (preţ sau cantitate), în fapt produsele menţionate pe ambalaj fiind achitate integral de către consumatori.
Alte abateri ale operatorilor economici care comercializau produse de post:
• lipsa înscrierii datei durabilităţii minimale;
• înscrierea incorectă a datei durabilităţii minimale;
• înscrierea incompletă a aditivilor prin neindicarea numelui specific şi/sau a codului numeric CE;
• lipsa înscrierii etichetării nutriţionale
• lipsa înscrierii cantităţii nete;
• înscrierea a două valori ale cantităţii nete, cu inducerea în eroare a consumatorului asupra cantităţii reale a produsului, la: sortimentele de soia granule, felii şi cuburi;
• comercializarea produselor cu elementele de identificare-caracterizare netraduse în limba română sau traducerea incompletă şi incorectă, la: soia felii si soia cuburi;
• lipsa înscrierii în acelasi câmp vizual a denumirii sub care se vinde produsul, a cantităţii nete şi a datei durabilităţii minimale;
• lipsa înscrierii lotului de fabricaţie (ex: la: soia cuburi şi soia felii);
• neafişarea preţului în mod vizibil, într-o formî neechivocă, uşor de citit;
• lipsa afişării preţurilor (preţ de vânzare şi preţ pe unitatea de măsură);
• utilizarea de cântare neverificate metrologic la comercializarea produselor în vrac.
Pentru deficienţele constatate s-au aplicat 125 de avertismente, iar încălcările grave ale legislaţiei au fost sancţionate cu 219 amenzi în valoare de 437.450 lei.
În plus, s-au dispus următoarele măsuri complementare:
• oprirea temporară de la comercializare a peste 18.000 kg produse, în valoare de peste 166.000 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
• oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 81 kg produse, în valoare de 1.025 lei, produse improprii consumului uman.
SFATURI PENTRU CONSUMATORI
– Acordati o atenţie deosebită când cumpăraţi produse alimentare asupra modului de comercializare, cu privire la condiţiile igienico-sanitare din magazin şi ale personalului de servire;
– Refuzaţi produsele pentru care aveţi îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele preambalate care prezinta data durabilitatii minimale modificată sau depăşită;
– Verificaţi denumirea produselor şi preţul de vânzare cu amănuntul al acestora, exprimat în lei/kg şi lei/bucată, pentru a putea lua cea mai bună decizie la cumpărarea produselor.
Sursa: ANPC